Норвежкият стрелец доубивал с изстрел в главата

Поредица случайности забавила спецчастите към о. Ютьоя
Обновена: 24 юли 2011 20:57 | 24 юли 2011 20:37,
339
Норвежкият стрелец доубивал с изстрел в главата
Снимка: Reuters

Директорът на полицията в Осло Свайнунг Спонхайм обяви, че на летния младежки събор на остров Ютьоя е трябвало да има охрана от един полицай, но не известно дали той е бил там, когато Андерс Беринг Брейвик открил огън с автомат срещу събралите се младежи, съобщи Ройтерс.

Този факт допълва поредицата от "случайности", заради които специалният екип на полицията за борба с тероризма пристигнал на острова 85 минути след като било получено съобщение за стрелбата, посочват световните агенции.

На екипа са били необходими 30 минути, за да се придвижи до острова с автомобил, тъй като полицейският хеликоптер не бил готов за полет.

При пристигането полицаите се опитали да пресекат канала между сушата и острова с лодка, която не била достатъчно голяма, за да побере всички членове на екипа заедно със снаряжението им.

Това наложило допълнително забавяне, докато бъде намерен по-голям катер.

Още по темата
Когато се предал на полицаите, Брейвик разполагал с голямо количество муниции за автомата и пистолета, с които бил въоръжен, съобщил Спонхайм на пресконференция.

Той добавил, че все още не е ясно колко души за участвали в летния събор на младежката организация на Норвежката работническа партия. По непълни данни на острова е имало най-малко 500 души.

Брейвик, който твърди, че е тръгнал на "кръстоносен поход" срещу исляма и "демократите комунисти", застреля хладнокръвно 86 души.

Той доубил някои от ранените с изстрел в главата. Освен за убийствата на Ютьоя, Брeйвик е обвинен и за бомбен атентат, извършен няколко часа преди нападението на острова, пред зданието, в което се намира канцеларията на норвежкия премиер в центъра на Осло.

Главният хирург на болницата, където се лекуват жертвите на масовото убийство в младежкия лагер на остров Ютьоя, обяви, че убиецът е използвал специални куршуми дум-дум, които се разпръсват в тялото и предизвикват максимални поражения.

Д-р Колин Пул, шеф на хирургическото отделение на болницата Рингрикет в Хонефос, на северозапад от Осло, съобщи, че хирурзите, които са оперирали 16 жертви с огнестрелни рани, не са намерили в телата им цели куршуми, а само късчета.

"Тези куршуми повече или по-малко експлодират вътре в тялото и предизвикват вътрешни поражения, които са ужасяващи", заяви той.

Експерти по балистика посочват, че така наречените куршуми дум-дум са по-леки от обикновените и могат да бъдат изстрелвани с по-голяма точност на различно разстояние.

От полицията признаха, че все още не са запознати с мотивите за двете престъпления, макар Брейвик да се е признал за виновен и за двете.

Утре той ще бъде изправен пред съд, който трябва да вземе решение за удължаване на срока на задържане под стажа, допълва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре е правел! :)
255
1
 
4
 
! Отговори
Do 299 преди 12 години
Ami bate.....ne samo lipsa na slynce imat.....imat lipsa i na mozyk spored mene.....kaot doide petyk i kato se vturnat da piqt - ama piene da vidish batko....nqma jensko nqma myjko....vsi4ko e v djaza i posle povryshtane po ulicite.....kydeto da minesh se klatushkat hora napiti do bezsyznanie i navsqkyde e minirano s povyrnq....osobeno pred zavedeniqta! Ako tva e normalno....zadrave mu kaji!
254
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както и да се гледа на това си е престъпление.Вярно е,че едно време и на Левски турците са гледали като на терорист,както днес се гледа на Алкайда.Но такова масово избиване наред,без причина и то в една развита и силно социална държава като Норвегия,е безумие.Едва ли след 100 години ще мислят различно хората и ще го изкарат герой.В крайна сметка той не е избил само мюсолмани.Дори да се мисли за рицар,пак не прави като тях,а убива наред,все едно трепе хлрбарки,а не хора.
253
3
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
До 312И кво беше туй дето го снесе?:)))))И в каква връзка???????????????:))))))))Ти за мозъчно недоразвити ли ни имаш, бе?
252
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лий Харви Осуалд (на английски: Lee Harvey Oswald) е американски атентатор, който по заключения на три държавни разследвания е убил президента на САЩ Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963. Комисията на Уорън прави заключение, че Осуалд е действал сам, а сформираната през 70-те години Конгресна комисия за разследване убийствата на президента Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг преценява, че макар Осуалд да стреля по президента, Кенеди "най-вероятно е бил убит вследствие на заговор". Осуалд е застрелян от Джак Руби само два дни след атентата. Някои анализатори на официалните отчети твърдят, че Осуалд въобще не е бил замесен и че е обвиняван несправедливо, но липсват други главни заподозрени лица.
251
2
 
9
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Do Умния *** 310 Българския и МВР съдят само този когото каже Партията! И на смърт може да осъди Партията всеки, като му прати ония с черните джипове! А за тези които са "наши хора" просто МВР и Прокуратурата не събират доказателства! ТОЛКОВА Е ПРОСТО ама Тиква Увира ли лесно!И пак до него 308 Аз вестници като "Атака" или "ДПСарски-ченгесарски глас" не чета!:)))))
250
0
 
14
 
! Отговори
Умния преди 12 години
Ако дойде български съд да го съди, веднага съдията, ще реши, че няма достатъчно доказателства и даже ще го пуснат да си ходи.
249
0
 
1
 
! Отговори
До 299 преди 12 години
И за теб се отнася. А що не и за всички? Прочетете внимателно статията, линк към която ви постнах. Абстрахирайте се от факта, че е публикувана в еди кой си вестник. Истината си е истина - независимо кой ѝ дава гласност.
248
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ах ти ВЕЛИКИ СТАЛЕНЕ.. или по нашемо казано ЖИВКОВ... такива *** са веднага изправени до стената , но ще са първо преби набити и наебани.. и тогава коршума.Ето ви демокрация животни... 86 са загинали.. боли го тоя *** оная работа.. тои ще лежи до животно. Важното е че 86 живота са почернени..Да ви имам демокрация и тоя *** съд.. за такива хора какъв съб бе ?! Коршум и да умрира ИЗОРОДДД!!!!!!!!!!!
247
2
 
2
 
! Отговори
do 301 преди 12 години
Ами древните самураи, древните монаси и индианските войни, съвременните професионални спортисти ... всички те не правят секс или го правят изключително рядко ... и те ли са откачени, според твоята логика ?Когато правиш секс редовно жената просто ти изпива енергията и не ти остава сила, нито острота да надникнеш извън *** на ежедневието. Това не е за всеки, разбира се, само за търсещите войни с желязна дисциплина. Останалите наистина могат да откачат без секс.
246
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ako bese muslumanin stese da e terorist no tiy kato e xrisiyanin vednaga go narekohte atentator ili strelets.a toya 302dano nesto podobno se sluci s tvoite roditeli ako tolkova mrazis ryazanite da ti pripomnia za 5 0 0 GODINI makar ce nikoga niama da zabravis
245
0
 
18
 
! Отговори
Mickey преди 12 години
Тоя постигна ТОЧНО ОБРАТНОТО на това за което "се е борил"!От сега на татък който говори против ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА или МУЛТИКУЛТИРНИЯ модел ще бъде нарочван за съмишленик и съучастник на тази откачалка! Глобализаторите и Мултикултитата , няма да пропуснат да осребрят този случай в тяхна полза!
244
11
 
18
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Пускайте го тоя човечец ВЕДНАГА ! Докарайте ни го тук - има бая наследници на ***, ***, гнусни ***, олигарси и всякаква друга ***, която трябва да се застреля в гърлото и да се довърши с контролен в главата...
243
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, какво го дъвчете тоя, то е ясно, че е нередовен кириз... На 32-години вместо да е отгледал две деца, той взима интервюта от себе си и трепе чуждите деца. 100% е някакъв сексуален девиант. Когато човек не *** редовно, дъските му се разхлопват.
242
0
 
7
 
! Отговори
ЛИДИС преди 12 години
Tази статия е много фалшива, или мпревода и куца яко!"))))
241
4
 
16
 
! Отговори
. преди 12 години
Toя е *** пича - колко трябва да си ненормален да убиеш хора, които нищо не са ти направили заради някакви си изкривени идеии за демокрация и христянство. Явно на норвежците не им се отрязява добре липсата на слънце. И аз съм си мислил да отида на някои *** сабор и да ги почна, ама дай да видиме кога ще е :-)
240
4
 
8
 
! Отговори
do 295 преди 12 години
А ти вместо да обиждаш поредната откачалка (която до някъде е права), гледал негледал даване на живот, аз лично никога няма да позволя някакви вмирусани *** пришълци да вземат този живот, който бяла жена е дала на датето си. *** , АРАБСКИ КУРОЛИЗЕЦ И ЛАЙНОЯД !!!!!!!!
239
2
 
1
 
! Отговори
до 293 преди 12 години
Ти направо си гений,ама ако си смени серийния номер на видеокартата и ще се издъниш.Този път го хвани здраво за хардуера до като още не си е сменил MAC адреса.И нема се плашиш щот може да е мацка удошила некой тенекиджия.;)
238
2
 
1
 
! Отговори
до 279 преди 12 години
И на излизане,оцелелите да са пребити с тояги!
237
4
 
6
 
! Отговори
До SS преди 12 години
Ако поне веднъж си гледал как се дава живот или си сътворил живот, никога няма да се изкажеш така . Само , че явно ти си същия *** като този норвежец.