САЩ предупредиха за нови удари на Ал Кайда

Очакват подем на насилието срещу американски цели
Обновена: 27 юли 2011 14:46 | 27 юли 2011 14:45,
16
САЩ предупредиха за нови удари на Ал Кайда
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавният департамент на САЩ предупреди за възможни нови атаки на Ал Кайда и заяви, че очаква подем на насилието от страна на терористичната организация срещу американци след ликвидирането на Осама бен Ладен.

Ал Кайда може да извърши нападения навсякъде и затова САЩ призовават страните по света за бдителност, се посочва в съобщение на американската администрация, цитирано от Франс прес.

Атаките – разнообразни и в различни точки

Текущи разследвания навеждат на мисълта, че Ал Кайда и свързаните с нея организации продължават да подготвят атентати срещу американски цели в много райони в Европа, Азия, Африка и Близкия изток. Нападенията могат да бъдат самоубийствени атентати, бомбени атентати, убийства или отвличания, се предупреждава в съобщението.

Потенциалните мишени могат да бъдат различни – от спортни прояви до жилищни квартали, офиси, клубове и ресторанти до религиозни обекти или училища.

Администрацията разполага с достоверни информации за заплахи срещу американски интереси в Близкия изток и в Северна Африка, главно в Либия, и предупреждава да не се пътува в района на Африканския рог или в южната част на Червено море, заради нарастването на атаките на сомалийските пирати.

Според бъдещия директор на Националния център за борба с тероризма Матю Олсън нанасянето на удари по американски цели остава значима цел на Ал Кайда. Той подчерта, че заплахата не идв толкова от висшето ръководство на организацията в Пакистан, колкото от различни регионални групи, свързани с терористичната мрежа.

Олсън предупреди, че съюзниците на Ал Кайда в Сомалия имат също амбиции да нанесат удари извън страната.

Други обаче смятат, че Ал Кайда едва се крепи

На фона на предупреждението днес вестник "Вашингтон пост" излезе с публикация, според която ликвидирането на Осама бен Ладен и ударите с безпилотни самолети по обекти на Ал Кайда в Пакистан са довели терористичната организация до ръба на разпадането.

Тази оценка отразява до голяма степен ширещото се в ЦРУ и в други разузнавателни агенции схващане, че с още няколко удара базираната в момента в Пакистан организация, която извърши атентатите на 11 септември 2001 г., ще бъде напълно ликвидирана,
отбелязва изданието.

Едновременно с това се отправят предупреждения, че дори пълното ликвидиране на Ал Кайда няма да сложи край на терористичната заплаха, която вече се опира на действията на
радикализирани единаци и на други агресивни групировки, възприели идеологията, стратегията и методите на терористичната мрежа.

Особено внимание се обръща на базираната в Йемен групировка "Ал Кайда на Арабския полуостров", която вече е смятана за по-опасна от традиционната база, оглавявана до скоро от Бен Ладен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Днес иракският външен министър Зебари заяви, че Ирак категорично не възнамерява да удължи срока за пребиваване на американската американската армия в Ирак. (Чувал съм много глупави изявления на политици, но това като чели е най-глупавото от тях!) Това ще рече - всеки момент очаквайте нови акции на Ал-Кайда, главно в Ирак, но много вероятно и в САЩ, с цел да се кондиционира общественото мнение да продължат окупацията на Ирак.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
OTNOVO RE6IHA DA SE SAMOVZRIVQT ZA DA IM SA POSLU6NI DEBELITE OVCETE NA HAMERIKATA
14
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Тука има тафтология - сащ предупредиха за нови удари на сащ - алкайда е звено на цру - а цру са щатска организация.
13
2
 
3
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Точно сега, когато норвежецът разбуни духовете срещу мюсулманите и капсулираните им общества.
12
0
 
3
 
! Отговори
Крас преди 12 години
Заплахи атентати , бомби. То има ли вече кой да им се върже на лъжите. Докато има САЩ, ЕС, Ал Кайда , НАТО, ООН, ционисти , масони и т.н. нищо хубаво не го чака човечеството. Нормалните хора , които се борят за оцеляването си трябва да обявят открита война на всички ***. Иначе те ще продалжават да смучат от нас , а ние ще си останем роби . Това е истината братя
11
2
 
4
 
! Отговори
до галактика преди 12 години
Какво наложи това внезапно предупреждение за бдителност?! Наближава 10-ет годишнината от 11 септември.А и това не е първо предупреждение, не са спирали да казват, че ал кайда няма да престане с атаките - те са *** !!!!Ако можеха всичките да ги заличат от лицето на земята щеше да е много добре - Земята иска мир и спокойствие !
10
2
 
3
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 9 - Имам вродена интуиция,смея да кажа и мъдрост, и за всяко нещо си имам свое непоколебимо мнение. По разбираеми причини, не винаги мога да коментирам новините така, както ми се иска, и както смятам за правилно. Що се отнася до възрастните хора, то тяхната мъдрост у мен е на почит. Приятна вечер!
9
2
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 8 - С две неща управляващият режим в САЩ контролира населението си - лъжа и страх. Терминът Ал-Кайда е шедьовърът на тези две неща. Както казваше дядо ми - "Не вярвай на нищо, дето го чуваш, и вярвай само на половината на това, дето го виждаш." На времето - тогава бях юноша - този съвет ми се видя много глупав, но с годините разбрах какво е искал да каже и колко е бил прав. Ако искаш, и ти можеш да се възползваш от този мъдър съвет.
8
0
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Позовавам се само на новините, кое колко е вярно не знам.
7
2
 
6
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 5 - Да бе - убиха го както се криеше зад бурката на жена си и след туй в морето го хвърлиха!
6
0
 
1
 
! Отговори
NWO преди 12 години
А сега бой по "масонската терорестична организация" ... глей кво става в Норвегия ....
5
0
 
7
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Осама бе ликвидиран около първи май - какво наложи това внезапно предупреждение за бдителност?!
4
0
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
По-лошо, колега! Икономиката им е толкова загнила, толкова безнадеждно са задлъжняли, че единственото пробвано и доказано, че може да ги извади от подобна помийна яма е широкомащабна война, в която да потънат всички сметки кой ял и кой пил, и да се отвори тефтера на чисто.Един вид "General Reset!" :)
3
5
 
8
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
ал кайда вече не съществува.
2
3
 
18
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
пределно ясно е на цял свят, че за да могат краварите да издържат консуматорското си население трябва да водят хиляди безсмислени войни, налагайки измислената "демокрация" насам-натам по света.
1
0
 
16
 
! Отговори
3aek преди 12 години
Иначе казано : Живейте в страх , мишки ....