Путин се гмурна и направи археологическо откритие

Съпровождащите го лица благородно му отстъпиха това право
Обновена: 11 авг 2011 11:33 | 11 авг 2011 11:33, Елка Василева
112

Снимка: Reuters

 

 

Премиерът на Русия Владимир Путин се гмурна с акваланг на дъното на Таманския залив (в Азовско море), за да види така наречената Руска Атлантида – потопената част от античния град Фанагория. Путин излезе на брега с две амфори от 6 век от н.е. в ръце.

Фанагория е най-голямото антично селище на територията на Русия, обяснява РИА Новости. Градът е основан през 5 в. пр.н.е. През 10 век жителите му го напускат по неизвестна причина. Изследванията на Фанагория започват в края на 18 век, след като тази територия влиза в състава на Русия.

В някои източници пък Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат.

Западните журналисти обаче не приеха насериозно нито гмуркането на Путин, нито приносът му към руската наука.

АФП откровено нарича случката, при която той „случайно“ намерил две амфори от 6 век, лежащи на най-видно място на дълбочина от 2 метра, популистки трик преди изборите през 2012 г.

Путин всъщност не се гмурна сам – всяко негово загребване беше документирано от оператор, наблизо имаше и други хора в неопренови костюми.

Очевидно всички те бяха изключително безкористни и благородни – двата леко вкопани в дъното съда се намираха на видно място и бяха отлично осветени, но никой от съпровождащите Путин лица (вкл. операторът, който е трябвало да се подготви за снимките предварително и не е възможно да не ги е забелязал) не се впусна да ги вземе, отстъпвайки това право на премиера, пише NEWSru.

Путин посети лагера на археолозите и разгледа разкопките. Той обсъди с изследователите възможността на това място да бъде създаден музей резерват, който да е разположен и на земята, и под водата.

Путин не си тръгна от разкопките без сувенир. Виждайки парче от антична амфора, той попита: „Мога ли да го взема? Ще ми потрябва в домакинството“, пошегува се руският президент.

Последваха и други шеги на Путин. Вниманието му беше привлечено от друга амфора, която студент по археология почистваше внимателно. „Няма ли там винце?“, попита руският премиер. „Естествено, няма“, отговори студентът. Той предложи на премиера да се пробва като археолог и Путин две минути почистваше амфората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
8
 
13
 
! Отговори
Руская бабушка преди 12 години
Деца мои, вярвате или не, но тавариш Путин кагда идвал в наш город, по вода ходил (мост не бил нужен над река) и каквото докосвал, чистае злато ставало немедленно!!! И дети все излекувал как само посмотрел на ними! И мой дядя излекувал от импотентности толька как захватил его за кукуруза!
89
0
 
6
 
! Отговори
Гмурна преди 12 години
Хеле пък ако полети, в космоса, какво ли ще открие...
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааа, хмм, кое господство откъде да си върне?
87
5
 
3
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Велик *** ли?
86
9
 
11
 
! Отговори
разпуткин преди 12 години
те това са руснаците пи-ара не им се отдава. пуснали на баба му съдините и он се гмурнал да ги намерил айде моля ви се тука да не ядеме доматките с колците майка им мъсна аз на тях ще оправя на целия свят време е българия да дси върне световното господство
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А стига ве... Да го пуснем в Черно море тогава, току-виж открил Ноевия ковчег, барабар с няколко животинки и с косми от брадата на Ной вътре.
84
6
 
9
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Путин е велик!
83
4
 
5
 
! Отговори
St.Stefanova-Ispania преди 12 години
MNOGO OTKRITIA 6TE DOKAZVAT,4E BULGARIA E PURVOIZTO4NIKUT NA 4OVE6KATA ZIVILIZAZIA
82
3
 
6
 
! Отговори
Вай, Вай преди 12 години
Какъв богатир тоз Путин.Утре ще се гмурне в Перловец при Орлов мост и нищо чудно да намери още по-големи археологически находки.ВАЙ, ВАЙ -- тоз мъж чудо бе
81
3
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Това за 65% славянска кръв е пълна лъжа.Не Повече от 20% е, и то средно взето. Огромни маси от българския народ нямат нищо славянско - тъмни балкански субекти като бая ви ***.
80
0
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 12 години
Жива е, но още колко?
79
1
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 12 години
Да бе, една и съща. Защо се заблуждавате? Били сме едни и същи преди 1300 години. На кръстопътя на света сме, кой не е минал, не ни е облагородил. Нямаме нищо общо с хората от Татарстан. Нищо.
78
1
 
7
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Точно така , българите от Велика Волжска Булгария приемат исляма!!!И какво от това не сме ли една плът и една кръв!!!
77
7
 
1
 
! Отговори
До 75 преди 12 години
Не забрави ли, че въпросните "българи" са мюсулмани? Или сме на принципа да плюем нашите мюсулмани, а да се прехласваме пред чуждото. *** в Казан да живееш.
76
2
 
1
 
! Отговори
breh преди 12 години
breh toq puti marinkin
75
0
 
2
 
! Отговори
до бг на латиница преди 12 години
Ако имаш мъничко гръбначен мозък,ще си стоиш в тоалетната и ще изливаш "мислите си" след напън!А ако нямаш-върни се в тоалетната,откъдето си изпълзял,че много завоня!
74
5
 
9
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Най-големите врагове на руснаците по времето на Иван Грозни са били българите от Волжска Булгария , която е била богата и уредена страна!!!*** Иван Грозни напада и опожарява столицата на Булгария!!!В чест на победата над българите е издигната и една от най-красивите руски катедрали, след това Грозни убива архитекта да не би да направи по-хубава от тази!!!Герба на Москва е руски воин ,който убива Барадж, свещен дракон символ на българите!!!Булгария е жива и Казан е нейната столица!!!
73
5
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Vasilev,ti sushto si murzeliv,zashtoto 65% ot kruvta ti e slavjanska.
72
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Vasilev,ti sushto si murzeliv,zashtoto 65% ot kruvta ti e slavjanska.
71
3
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Леле, тая тъпотия ако я беше направил Бойко, досега да са го оплюли, опсували и уволнили сто пъти нашите русофилчета.