Съобщения за изтезания и убийства идват от Либия

ООН призова да не се допускат актове на насилие и отмъщение
Обновена: 26 авг 2011 15:12 | 26 авг 2011 12:37, Елка Василева
104
Съобщения за изтезания и убийства идват от Либия
Снимка: Reuters

ООН призова всички страни в конфликта в Либия да направят всичко възможно, за да не допуснат актове на насилие и отмъщение.

Призивът на световната организация идва в момент, когато започнаха да се появяват съобщения за разправа и убийства, извършени както от въстаниците, така и от силите, лоялни на Муамар Кадафи, пише Би Би Си.

Много трудно е да се провери достоверността на съобщенията за изтезания и убийства, но с това ще се заеме вече съществуващата комисия за разследване в Либия, заяви прессекретарят на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

„Призоваваме всички, които имат власт в Либия, включително полевите командири, да предприемат активни стъпки, така че да не се извършват никакви престъпления или актове на отмъщение“, подчерта Колвил пред Ройтерс.

По-рано ООН заяви, че отделни действия, извършени във военния конфликт в Либия, могат да се разглеждат като военни престъпления или престъпления срещу човечеството.
 
Кореспондентът на Би Би Си Рупърт Уингфилд-Хейс посети вчера болница в района Митига в Триполи, където бяха откарани телата на 17 въстаници.

Още по темата

По думите на лекарите тези хора са били в затвор и с приближаването на силите на опозицията към района тях са започнали да ги изтезават и накрая са ги убили с изстрел в тила.

Тези трупове могат да станат доказателство при евентуален бъдещ съдебен процес за военни престъпления, каза британският лекар Моес Зайтан, който работи в болницата.

Председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил призова по-рано тази седмица въстаниците да избягват актове на отмъщение спрямо бойци на Кадафи и заплаши да подаде оставка, ако не се вслушат в предупреждението му.

Междувременно на площад в центъра на Триполи бяха намерени телата на най-малко 12 войници от силите на Кадафи. На двама от тези хора ръцете бяха вързани на гърба, а по много от телата имаше силни изгаряния.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл съобщи, че разполага с „убедителни доказателства“ за престъпления и от двете страни в град Зауия, западно от Триполи.

Очевидци са разказали, че въстаници са се разправили с африкански трудови имигранти, които взели за наемници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
23
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 12 години
стига ме разсмивайте с демокрация американюги
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече Европа я мразя повече,отколкото мразех СССР навремето.
16
2
 
29
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
ТЕЗИ ПЛЕМЕНА СЕГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ЖИВИ ДА СЕ ЯДАТ!!! НЯМА НИКОГА ДА СЕ ОПРАВЯТ!!!
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствения печеливш от размириците в Либия е САЩ! "2-*** се карат трети печели"!
14
5
 
43
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Не вярвайте на медиите, не вярвайте на Агресора и Глобален Терорист САЩ, за равноправието, демокрацията, толерантността - това са част от лъжите които ви пробутват CNN и другите медии, това е тяхното оръжие за промиване на мозъци, начин да манипулират, да изопачават думите в тяхна полза, и да заробват хората по-света!!! Целият боен състав на НАТО е тръгнал в боен марш срещу благоденствието на Либия. Какви ти бунтовници. Всички разбираме,че това са наемни мародери и наемници обещано им безотговорно да грабят и рушат колкото могат. Нима ще отречете таз истина. Всички знаем какво очаква Либия. Нима ние днес не сърбаме Американската попара надробена ни от нашите мародери с вратовръзки!
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
американците са виновни, кво общо имат европейците като те си седят кротко и не се занимават с простотиите на великите консуматори, дето за тон нефт са готови да изпепелят цял град под наслова 'ние носим демокрация'
12
2
 
34
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Сега ще се настани там и "Отворено общество" на Джордж Сорос. Абе с две думи "Пълна демокрация" ги чака Либийците. После ще им натресат ЧЕЗ,ЕОН.....качествен ток! Нас си ни превзеха без бой с помощта на "Мургавей Костов", докато за разлика от нас либийците май им се оказаха доста "костелив орех"!?
11
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който мисли,че Европа е виновна за конфликта в Либия +,който мисли,че не е виновна -.
10
0
 
8
 
! Отговори
БТК преди 12 години
Предлагам всеки от нас да си осинови по един либиец у дома!Приоритет ще има медицинските сестри
9
4
 
40
 
! Отговори
лицемер преди 12 години
Какво по-голямо изтезание - да нападнеш суверенна държава. И по някое време - да зовеш за човечност?!
8
0
 
20
 
! Отговори
SS преди 12 години
Хванали го, ама сигурно са го пуснали...да не им се обърка концепцията
7
6
 
31
 
! Отговори
АЛО... преди 12 години
Ало, ООН/ Организацията на Осраните Нации /- *** на дивашкия американски империализъм- ЗАТВАРЯЙТЕ СИ МРЪСНИТЕ УСТА. Къде бяхте вие- гадове от ООН, когато се насъскваха т. нар. " бунтовници " в Либия срещу Муамар Кадафи ??? Мълчахте и злорадо стискахте палци Кадафи да се срине !!! Е, не успяхте- СЕГА СИ ЗАТВАРЯЙТЕ МРЪСНИТЕ УСТА !!!
6
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой ден всичко ще й се върне на Европата,за всичките злини,които е предизвикала по света в продължение на векове.Хуните отново ще опожарят Рим.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ООН призова това, ООН призова онова, да ви имам и на вас мироопазващите операции, демокрации и секви други простотии.
4
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лицемерни европедерасти.Първо насъсквате хората,а после зовете за цивилизованост.
3
2
 
29
 
! Отговори
Заблуден преди 12 години
Е това вече е демокрация ......... всеки е свободен да прави каквото иска стига да е въоръжен и най важното да си от страната на печелившия..................
2
1
 
27
 
! Отговори
Бунтовник преди 12 години
Ние го хванахме, те го пуснаха.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кво стана с Кадафи, нали бяха го хванали?