НАТО продължава в Либия в защита на населението

Алиансът унищожи военна машина, изграждана 40 години
Обновена: 5 сеп 2011 20:40 | 5 сеп 2011 20:29, Елка Василева
150
НАТО продължава в Либия в защита на населението
Снимка: Reuters

Операцията на НАТО в Либия продължава, защото успехът все още не е постигнат. Това заяви на пресконференция в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той добави, че операцията на алианса "Обединен защитник" ще продължи колкото е необходимо, за да бъде защитено цивилното население и нито ден повече.

В отговор на въпрос дали силите на Преходния национален съвет /ПНС/ биха могли също да бъдат приемани като потенциална заплаха за цивилните, Расмусен отвърна, че няма основания за подобни опасения.

Евентуалното залавяне на Муамар Кадафи е елемент, но не и задължително условие за прекратяване на операцията, посочи той.

В последните месеци либийците създадоха история, а НАТО изпълни мандата, даден от ООН, с небивала точност, като унищожи военна машина, изграждана в продължение на 40 години, каза Расмусен. Той изрази надежда, че операцията на НАТО ще приключи

скоро. След това ще бъдем в готовност да окажем съдействие, ако ни бъде поискано, добави ръководителят на алианса.

Важни са способностите на ПНС за защита на цивилното население, отбеляза генералният секретар. По неговите думи силите на Кадафи все още представляват заплаха за цивилните.

Защитаваме цивилните от атака от която и да било страна, добави Расмусен.

Попитан как би коментирал информациите, че през юли Триполи и Пекин са подготвяли сделка за доставка на голямо количество оръжие, включително и ракети "земя-въздух", Расмусен отговори, че няма никаква информация.

В отговор на въпрос как НАТО приема доставката от Франция на оръжие за либийските бунтовници, Расмусен посочи, че алиансът е бил информиран едва след извършването на тези доставки и те не са били част от операцията на съюзниците. Доколкото разбрахме, целта е била защита на цивилното население, уточни той.

По неговите думи "Обединен защитник" е първата операция, при която водещата роля поеха Европа и Канада.
 

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
zashtitita se izraziava v tova sabirate se naedno miasto pyskame vi edna bomba i se spasiavate zavinagi ,,,,
147
2
 
0
 
! Отговори
за 148 преди 12 години
Вие и на такъв се радвате, другари :)
146
3
 
0
 
! Отговори
До 140 преди 12 години
"България я ограбиха комуназите, не САЩ.....пак търсите под вола теле, но намирате волския.... :) "Ти ме умори,бре. Ами волът е скопено животно,което служи за впрягане. Нескопеното се нарича бик,ама него не можеш го впряга.Намирали сме били волския.Ох,мале,меле и грамотници.Волският служи само за пикаене,бре.
145
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Б...ти защитата! Да хвърляш по "погрешка" бомби върху болница яко е защита аз съм трамвай.
144
3
 
1
 
! Отговори
Кадафи преди 12 години
Жалко е ,че Майка България е в тоя агресивен съюз! Ама кой пита народа дали иска да членува при тия алчни лешояди!
143
2
 
0
 
! Отговори
тъп преди 12 години
вън прасета !!!
142
3
 
1
 
! Отговори
za 142 преди 12 години
Ти по време на Пустинна Буря май си бил в погледа на баща си...иначе щеше да знае кой кого нападна
141
6
 
3
 
! Отговори
за 138 преди 12 години
Като ви е мъка за Кадафито отивайте да се биете за него....той ще ви плати, като гледам остана само родното му племе да го брани.....*** да не рИвете либииците кат ви обявят за наемници :))
140
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мандата не беше ли недопускане на полети във въздушното пространство над Либия? НАТО е най-големия международен терорист, заедно със САЩ. Пустинна буря, войната в Ирак, Югославия, целия арабски свят. Лошото е че и ние станахме част от този терористичен пакт. Сега не ни чака нищо добро от арабите, дано да греша. Не съм за системата която беше нито поддържам Кадафи, но трябваше арабите сами да се справят. А целта разбира се е нефта на Либия и богатствата на арабите.
139
3
 
0
 
! Отговори
!? преди 12 години
А бе,118,ти *** ли си или да?Нищо лично,просто питам?
138
5
 
3
 
! Отговори
за 136 преди 12 години
България я ограбиха комуназите, не САЩ.....пак търсите под вола теле, но намирате волския.... :)
137
3
 
2
 
! Отговори
Мъдрият Козел преди 12 години
Много прости пръчки сте, по точно уфсе.....предпочитате някакъв си дикратор да ви мачка срещу паша:))) ами дано да си намерите такъв :)) всъщност от дупедавци който не са си извоювали свободата друго не се очаква
136
6
 
8
 
! Отговори
Тяхната м... преди 12 години
Управляващите от САЩ и ЕС вече съвсем изнагляха. Губят почва под краката си и не се чуват какво говорят. Време е народите да грабват дебелата тояга и - както по времето на Френската революция.Иначе ще има да бомбардират хуманно и демократично в различни части на света докато малко по малко ни довършат,нас,обикновенните хора.
135
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жална им майка на либийците...Сега ще се нагледат на една прекрасна "демокрация", първо ще останат без хляб, после ще разберат, че бензина струва пари, после ще ги разпарцальосат на области и местности, ще насъскат племената едно срещу друго...А полковника мечтаеше за обединена Африка
134
6
 
12
 
! Отговори
Свидетел на грабежа преди 12 години
ТЕЯ В ЛИБИЯ ОЩЕ НЕЗНАЯТ КАКВО "БЛАГО" ИМ СТОРИХА ЗАДОКЕАНСКИТЕ ВЛАСТЕЛИНИ НА СВЕТА....СЪРБИЯ, АФГАНИЗТАН, ИРАК...БЪЛГАРИЯ...'ПРОЦЪФТЯХА' ВСЕ ОТ АМЕРИКАНСКА ЗАГРИЖЕНОСТ :(
133
5
 
15
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Тези от "Ройтерс"......да не са купили и "Днес.бг".....че само ни заливат и тук с "помия"........???!!!Относно "Ройтерс", медията с която "промиват мозъци". Даже и тук във форумите, се вижда колко много "зомбирани" има, благодарение на "Ройтерс"!!!Тези които вярват че Кадафи е "лошият", това точно са, ограничените хора с "Промитите мозъци" !!!Лидерът на британските лейбъристи прави следното изявление по адрес на Ротшилд : Тази шайка кръвосмучещи *** се явяват основната причина за неизчислими беди и страдания в Европа през този век и натрупват своите огромни богатства главно чрез разпалване на войни между държави, които не би трябвало никога да се карат! Всеки път когато има проблеми в Европа, навсякъде където слуховете за война се разпространяват и човешките умове се изпълват от ужас от възможността за промяна и катастрофа, вие трябва да бъдете сигурни, че кривоносковците Ротшилд играят своите игри близо до този регион на безпорядък. Коментари като този всяват тревоги в Ротшилдите и затова те купуват агенция Ройтерс, за да имат контрол над медиите!!!Контролираната информация е по лоша от невежеството, защото умишлено заблуждава!!!
132
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ФАШИСТИ
131
5
 
9
 
! Отговори
киркор преди 12 години
Ще пазят населението от въздуха? Или пък "тюлените" ще поемат полицейски функции? Следва изграждането на военновъздушна и военноморска база на НАТО в Либия. Тъкмо Африка ще е като на длан!
130
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горката Либия...не знаят каква "демокрация" ги чака
129
6
 
8
 
! Отговори
до-117 преди 12 години
ами умнико. я кжи имаше ли въобще някаква причина сащ да нападне виетнам. а кажи де. и отгоре на всичко се ***. същото ще стане и в афганистан където никой не им пречи .смело мога да кажа че ти си едно *** американско ***- рядко