Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения

"Могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото"
Обновена: 21 сеп 2011 23:14 | 21 сеп 2011 23:14, Елка Василева
84
Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения
Снимка: Reuters

Ако не успее да извърши политически реформи и да намали зависимостта си от износа на енергия, Русия я чака нестабилност и бъдещето й ще е под въпрос, заявява бившият съветски лидер Михаил Горбачов в статия в днешния брой на в. "Московский комсомолец", цитирана от Ройтерс.

Колкото повече разговарям, чета и наблюдавам случващото се и обществените настроения, толкова по-силно чувствам растящото безпокойство на хората. Признанието за деградация на държавата и деморализация на обществото се превръща в общоприета диагноза, казва Горбачов в статията.

Все по-очевидно е, че установената в Русия система в отношенията между властта и обществото не гарантира нито личната сигурност и достоен живот на гражданите, нито искрено уважение към Русия по света.

Към половината от руснаците смятат, че Русия върви в неправилна посока. Осъзнаването на безизходността на положението се долавя и сред политическата класа, отбелязва Горбачов.

Трудно можеш да се отървеш от усещането, че на руските власти не им достига политическа воля и готовност да търсят реален изход. Властта се ограничава с козметични мерки, а по-често – с имитация на реформи и гръмки изявления. Явно могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото, казва
Горбачов.

Дори мнозина от онези, които признават необходимостта от промени, разчитат на реформи "отгоре", очаквайки ги от Кремъл.

Нима и досега не разчитаме на "царя-реформатор", а не на собствените си сили? Нима и досега не смятаме народа за добитък, пита той.

Нежеланието да се предприемат реформи и стремежът да се ограничим с частични промени често се обяснява не със страх да не загубим властта, а със стремежа да се избегне нов разпад на Русия. Именно липсата на промени обаче заплашва да предизвика нестабилност и да постави под въпрос бъдещето на страната,
изтъква 80-годишният бивш президент.

Властите дори не крият стремежа си да се предпазят от честна конкуренция и да гарантират самосъхранението си.

Перестройката беше прекъсната. През 90-те години властта се оказа в ръцете на хора, които под прикритието на демократични лозунги осъществяваха антидемократичен избор, а новото пълновластие бе допълнено от олигархичен капитализъм с криминален оттенък.

Властта се затвори в бункер и се обгради с непробиваем щит от всякакви уловки, "административен ресурс" и лицемерно законодателство, което прави смяната на властта невъзможна.

Русия се връща в Брежневата епоха, забравяйки, че тя вече приключи.

Смяната на властта, запазвайки предишната система и старите правила на играта, ще доведе единствено до това, че на мястото на едни хора ще дойдат други, а керванът ще продължи да върви към пропастта, допълва бащата на перестройката, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Михаил ГорбачовРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
7
 
! Отговори
Марк до Константин преди 12 години
Мисля, че си обикновен русофил!И като такъв си доста ограничен!Тук някой се опита да ти обясни, че вече беше построена такава велика империя с цената на десетки милиони човешкси живота!Но алколизирания , ***, изроден руски народ позволи на един предател да я закопае!Историята се повтаря само като фарс!От едната страна на гран. в Сибир 20 млн. руси, а от другата 200 млн. китайци!Докато руснаците карат исторически махмурлук Китайската армия ще си вземе 3/4 от Русия!За жалост!
62
2
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Майко мила!Все едно чета "Работническо дело" от 1960 г.Ти си глас от новия "музей на соца"!!
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 52 - Тъпчо ***, колонизаторите причиниха глада в света, не виждаш ли как всички страни мислят еднакво - защото навсякъде са марионетни правителства поставени от империалистите, които от алчност загробиха и европейските народи
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя *** има ли сурат да се показва още пред хората
59
4
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
И кой ще ви бъде Цар? Докато я построите тая Империя, *** ще стане на 100 годин, а той има само дъщери?
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
построените соцгиганти /ЗТМ "Радомир" напр./ обслужиха само чуждите фирми достовчици на оборудване за милиарди /Круп, Манесман, Рьоперверг и др./, без никаква възвращаемост! Понякога си мисля, че тези фирми са дали рушвет на Политбюро да вземе подобно тъпо решение за безсмислени строежи!---------------------- Хахаха! Не си мисли, ДАЛИ СА! А най-смешното е, че тогавашните представители бяха такива селянета, че са се продали за една кола или някоя стереоуредба.
57
2
 
5
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
mri be predatel ,nali dobre si jiveeshv amerika.
56
6
 
8
 
! Отговори
Константин преди 12 години
Аз живея в Русия (Сибир) и живея Добре, много Добре.Мога да каже че Горбачов "е Никой и го казват Никак". Той е жалък човек, който няма никакъв авторитет среди Руснаците.Ние ще гласуваме за Путин и ще строим Русия, Великата Русия. Нека всички останали ни завидват, както са завидвали на Христианската Империя на Ромеите. Светът не ни обича, но това не ни интересува. Нашата цел е Христианско Царство и Самодържавен Цар.Имаме проблеми, но кой ги няма. Вярваме в Бога и вървим напред.
55
4
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Колониите!Те трябва да са благодарни защото менрополиите ги научиха да живиеят цивилизовано!*** беше свалена от дървото, облечена в дрехи, научена на англииски, научена на четене и писана, да яде от чиния и т.н. и т.н.Колониите от Африка специално , трябва да помолят за реколонизация, защото умират от глад и СПИН!Панятно таварищ?
54
2
 
4
 
! Отговори
ето на преди 12 години
Масови гладни стачки ще залеят редица руски градове в близките седмици. Причината е, че над 100 000 семейства са измамени от строителни предприемачи. Бъдещите собственици са дали пари, но жилищата им все още не са готови. Гладната стачка е единствения за момента вариант да бъде привлечено вниманието на руските власти.Много от потърпевшите са загубили всичко останали са без покрив на главата и без пари. Властите са наясно с нашите проблеми, но не бързат да ги решат, казват потърпевшите и допълват: Гладната стачка е последният начин за постигане на справедливост. Много от измамените са на прага на отчаянието и са готови да предприемат крайни мерки, ако държавата продължава да ги игнорира.Първите протести бяха на 14 септември, когато по уличите на Красноярск излязоха измамените от фирмата Стройтехника. През 2005 г. компанията започна строителството на 11 многоетажни жилищни сгради, но до момента се изградила едва четири и при това в тях не може да се живее. Имотите са с толкова много недостатъци, че не са пригодени за обитаване, а останалите са стадии или кота нула, или до втория етаж, обясняват измамените.
53
6
 
5
 
! Отговори
Морски преди 12 години
Сигурен съм че в Русия е земния Ад, че живота е непоносим. Не случайно руснаците се избиват да си купуват имоти извън Русия, в опит да избягат от действителността. Лошото е че са стадо и купуват в едни и същи страни, градове и райони и така пак се обграждат от руснаци, т.е проблема си остава.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много страшно нещо е *** с амбициозна жена , която го върти на пръста. Поне да беше изтъргувал някои условия, а той за едното его.И стига вече сте сочили за пример западни държави. Щели сме да бъдеме като тях, ако бяхме дърпали 200-300 години от колониите си. Ако ги имахме. Айде прочетет нещо, стига сте писали глупости.
51
4
 
8
 
! Отговори
песимист преди 12 години
А като говорите за завода в радомир и т.н. дайте да чепкаме вълна и да просперираме по този начин. Какво пречеше да се приватизират заводите на реалната им стойност, а сферите в които има монопол да не се дават но *** и пульо за жълти стотинки. Нищо не работело всичко било на загуба. Да бе да при добро преструкториране и оправление щяха да се намерят пазари ,а не всичко да се унищожава и да чакат хората месията от Банкя да раздава справедливост. Системата не беше ок,но можеше да се ремонтира.
50
3
 
6
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Да де в Китай е бесен капитализъм с малката разлика ,че държавата притежава 50+1% от всяка компания работеща на територията му.А по този начин сами си направете изводите кой определя и налага правилата. Не казвам ,че към момента средностатистически китаец живее като такъв европеец или американец, но и това време ще дойде. Колкото до човечето отгоре и аз като доста от хората по-надоло смятам ,че съсипа не само една система ,но и бъдещето на света като цяло. В крайна сметка сега един е силния.
49
3
 
5
 
! Отговори
29665 преди 12 години
Впрочем глупостите за това какво направили комуноидите напълно се изпаряват, ако погледнем страните където те не са били на власт и видим там какво е направено за същия период!Ето една Австрия например!Всъщност Приватизацията /найкорумпирания процес/ се наложи в България, поради проведената комуноидна национализация!!Настранното е, че Зап.Европа не си направи извода от срутвването на соца и в редица страни в момента се практикува извратена форма на соца!Резултатите са налице Гърция, и
48
8
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Носталгията по соца е все едно носталгията на фалиралия кредитополучатал по времето когато си е живял добре с милионите , които е взел на заем!Въпросът е че трябва да ги връща!А построените соцгиганти /ЗТМ "Радомир" напр./ обслужиха само чуждите фирми достовчици на оборудване за милиарди /Круп, Манесман, Рьоперверг и др./, без никаква възвращаемост! Понякога си мисля, че тези фирми са дали рушвет на Политбюро да вземе подобно тъпо решение за безсмислени строежи!
47
3
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 12 години
Лявото мислене има основният недостатък, че не е в състояние да създаде икономически ефективна икономика!Това е и причината социалистическият експеримента наречен : ИЗГРАЖДАНЕ НА БЕЗКЛАСОВО КОМУНИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО да се провали! Исторически за първи път комуноидите направиха революция не само в политическата свдера, но и във формата на собственост, което се оказа гибелно за соц. страните, тъй като даржавата се оказа лош собственик!Ето и в момента Гърция е доказателстово!
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека не забравяме, че т. нар. "комуноиди" направиха от най-изостаналите страни в Европа и Азия основни играчи на световната сцена. Прекараха асфалт до всяка колиба с табелка за населено място, пак до там телефон и ток, на 10 такива колиби - училище и поликлиника, а на 100 колиби - болница! Това касае и Китай, и Русия, и даже бегето, както някои наричат България! През 1989 г. "комуноидите" оставиха 12 млрд $ външен дълг срещу 47 млрд. $ БВП. За справка - сега дължим 36 млрд. Евро с/у 34 Евро БВП
45
5
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Да, така е!Което показва, че нашите комуноиди са световни ***!!!Начело с тоя на снимката!
44
3
 
7
 
! Отговори
Баце Боцко преди 12 години
до 43 - ИМЕННО! Социализмът беше се задънил и му предстоеше реформа и отваряне. Но не разграждане и разпадане! Точно това направиха китайците - реформираха си социализма, изградиха си човешки капитализъм, но без да си разсипят държавата и да пуснат крадльовците на власт!