Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения

"Могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото"
Обновена: 21 сеп 2011 23:14 | 21 сеп 2011 23:14, Елка Василева
84
Горбачов: Без реформи Русия я чакат сътресения
Снимка: Reuters

Ако не успее да извърши политически реформи и да намали зависимостта си от износа на енергия, Русия я чака нестабилност и бъдещето й ще е под въпрос, заявява бившият съветски лидер Михаил Горбачов в статия в днешния брой на в. "Московский комсомолец", цитирана от Ройтерс.

Колкото повече разговарям, чета и наблюдавам случващото се и обществените настроения, толкова по-силно чувствам растящото безпокойство на хората. Признанието за деградация на държавата и деморализация на обществото се превръща в общоприета диагноза, казва Горбачов в статията.

Все по-очевидно е, че установената в Русия система в отношенията между властта и обществото не гарантира нито личната сигурност и достоен живот на гражданите, нито искрено уважение към Русия по света.

Към половината от руснаците смятат, че Русия върви в неправилна посока. Осъзнаването на безизходността на положението се долавя и сред политическата класа, отбелязва Горбачов.

Трудно можеш да се отървеш от усещането, че на руските власти не им достига политическа воля и готовност да търсят реален изход. Властта се ограничава с козметични мерки, а по-често – с имитация на реформи и гръмки изявления. Явно могъщите лични и корпоративни интереси искат запазване на статуквото, казва
Горбачов.

Дори мнозина от онези, които признават необходимостта от промени, разчитат на реформи "отгоре", очаквайки ги от Кремъл.

Нима и досега не разчитаме на "царя-реформатор", а не на собствените си сили? Нима и досега не смятаме народа за добитък, пита той.

Нежеланието да се предприемат реформи и стремежът да се ограничим с частични промени често се обяснява не със страх да не загубим властта, а със стремежа да се избегне нов разпад на Русия. Именно липсата на промени обаче заплашва да предизвика нестабилност и да постави под въпрос бъдещето на страната,
изтъква 80-годишният бивш президент.

Властите дори не крият стремежа си да се предпазят от честна конкуренция и да гарантират самосъхранението си.

Перестройката беше прекъсната. През 90-те години властта се оказа в ръцете на хора, които под прикритието на демократични лозунги осъществяваха антидемократичен избор, а новото пълновластие бе допълнено от олигархичен капитализъм с криминален оттенък.

Властта се затвори в бункер и се обгради с непробиваем щит от всякакви уловки, "административен ресурс" и лицемерно законодателство, което прави смяната на властта невъзможна.

Русия се връща в Брежневата епоха, забравяйки, че тя вече приключи.

Смяната на властта, запазвайки предишната система и старите правила на играта, ще доведе единствено до това, че на мястото на едни хора ще дойдат други, а керванът ще продължи да върви към пропастта, допълва бащата на перестройката, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Михаил ГорбачовРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боцко, Боцко,Ти ако мислиш, че в Китай ема комунизъм????!!!!!!Там има тотален капитализъм в икономиката и порлитическа диктатура!!Както Испания при Франко, Чили при Пиночет!!!
42
4
 
3
 
! Отговори
Сер ЕМадж Ун преди 12 години
Тея Китай ще ги вкара в правия път!Като ги завладее Китайската Червена Армия ще се оправят!Щото Китайската Червена Армия е 300 млн. и не като Хитлериския Вермахт!
41
3
 
7
 
! Отговори
Баце Боцко преди 12 години
"тази глупост наречена комунизъм" направи Китай първа икономика в света. Само да не забравяме, че китайците ходеха с наколенки в СССР да се учат на "комунизъм" и ако Дън Сяопин не беше показал "руски палец" на Горби, сега можеха и те да са на нашия хал - ни риба, ни рак. Хайде да си предствам също така, че след Горбачов и Елцин не беше дошъл Путин, а Борис Немцов, напр. - сигурно Русия щеше да е 51 щат на САЩ с името Ходорковск... :LOL:
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са деградирали от алкохола тотално!Тоя предател какво честване му направиха в Лондон !!!!Естествено е, защото запада получи от него на тепсия всичко кавто даже не смееше да мечтае!!И вместо отдавна да е разсрелян , като предател, тоя дава акъли!!То и Путин/какво ли значи на руски това име/ е от престъпната предателска КГБ, която трябваше да пази СССР, така го опази, че се скапа напълно!!А бе алкохолендери!И как се възхищават на оная провалената шпионка, дето я хванаха в САЩ и
39
2
 
5
 
! Отговори
Хипер велик преди 12 години
Никога в историята една Имрелия не се е срутвала без нито една битка!Е тоя хубавец направи точно това срути Съветската империя без нито един изстрел!Ама закопал бил комунизма!Ей!!Комунизма е едно , империята е съвсем друго!СССР и Варавския договор можеха да продължат и без ковуноидите!!Или е много сложно за разбиране това съждение?!?!!?За по простите Жокер:Та нима САЩ се разпада и НАТО се разпуска, когато в САЩ демократите сменят републиканците!Комуноидите са само една партия!
38
11
 
8
 
! Отговори
Велик преди 12 години
Това е най-великия човек на света той спаси света от тази глупост наречена комунизъм , затова кумунетата го мразят сега щяха да имат привилегии да живеят в разкош и да лъжат народа че всички били равни. Браво на Горбачов.
37
5
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 12 години
Ето този продаде за дъвки и бонбонки страната си! И най-долнопробното в целия цирк се оказа водещата роля на Раиса, а не на този гном и на партията зад него! Един белязан *** преобърна живота на стотици милиони, разруши десетки държави и подари на ненаситните евреи богатствата на цяла Източна Европа и половин Азия! Комплексиран ***! Президентът на най-голямата военна сила тогава да се радва, че смъртният му враг го потупва покровителствено по лекьосаното кубе! Срам и позор до гроб!
36
2
 
7
 
! Отговори
До ЧЕ преди 12 години
Некадърник, тази дума "Кумунисти ", така ли се пише, НЕГРАМОТНИКО?
35
5
 
13
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Този *** още ли е жив-*** гаден!!!
34
11
 
6
 
! Отговори
ЧЕ преди 12 години
Кумунисти интернационалисти оше ли сте живи. Горби спаси милиони ЖИВОТИ които вие бяхте готови да жертвате за да лентяйсвате вьрху народа слайнаната идеология.
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДАМГОСАН от БОГА!Продажна ***.
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЗИ НЕЩАСТЕН КОМПЛЕКСАР ОТ СНИМКАТА, НЯМА ЛИ ВЕЧЕ ДА ЗАМЪЛЧИ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ! КОГА ЩЕ ГО КОПАЕМ И ДА ЗАБРАВИ СВЕТА, ЧЕ ГО Е ИМАЛО! НЕЩАСТНЕН ***, УНИЩОЖИ ВСИЧКО СТРОЕНО ДЪЛГО ВРЕМЕ ОТ ОГРОМЕН БРОЙ ХОРА САМО И САМО, ЗА ДА ИЗПЪКНЕ! ТАКЪВ МАЗЕН, ГАДЕН И ГНУСЕН *** Е, ЧЕ НАПРАВО МЕ ОТВРЪЩАВА!ПОЖЕЛАВАМ МУ, ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА КАТО КУЧЕ БЕЗ ИСТОРИЯ И ДА МРЕ В МЪКИ!
31
5
 
21
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 12 години
Горбачов направи така реформите ,че разруши социалистическият блок.И то остави блока , ми разруши идеите за правда и растеж в страните от източна европа.Предаде власта на капиталистите, които заграбиха благата на страните си и унищожиха "всичко свято".По-голям предател няма в световната политика от Горбачов- дал *** си под наем на Сащ.
30
3
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Този защо напусна държавата си, че не помня вече, много време мина? Нали от любов към народа си и към свободата се разчекна на 3?
29
9
 
7
 
! Отговори
акуд преди 12 години
кажи им го Горбачов
28
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човека с белега, който предаде системата и наруши баланса в целия свят! Резултата е на лице и ние сърбаме попарата, а Горби продължава да ръси мозък! Просто не си нужен!
27
12
 
9
 
! Отговори
жаго преди 12 години
те и децата на Хушчо са в САЩ, нищо че беше обявил края им, с чукане на обувка ......Интересно как некой не отиде яв Корея, я в Куба . В България кто гледам доста *** тъжат - да отидат в Корея и Куба, да погладуват малко, да поработят ангарийка отново .... бързо забравиха какво е развит социализъм . В Германия бях скоро , пълно с рускинчета ***, хвърлят лъстиви погледи, чакат някой да ги измъкне от губернията
26
1
 
8
 
! Отговори
Този човек преди 12 години
си имаше мечта - властимащият да си раздаде властта , богатият да си раздаде богатството , умният - умът . И я постигна , но само за себе си . Другото е актьорско майсторство от рода : " Нима и досега не смятаме народа за ***, пита той. " ... Иначе , по улиците не ходи - били го ритали ...
25
5
 
22
 
! Отговори
киркор преди 12 години
"Меченный волк", казват ртуснаците. Точно такъв им се изсипа на главите, събори каквото можа, а сега акъл дава от Америка!
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоа *** още ли е жив