ЕТА отново обяви край на въоръжената борба

Групировката призова Испания и Франция за пряк диалог
Обновена: 21 окт 2011 00:11 | 20 окт 2011 23:58,
11
ЕТА отново обяви край на въоръжената борба
Снимка: Reuters

Баската сепаратистка групировка ЕТА обяви, че прекратява окончателно въоръжените си действия.

В свое изявление ЕТА отправи към правителствата на Испания и Франция призив за пряк диалог с цел да се преодолеят последиците от конфликта и да се сложи край на въоръжената конфронтация.

Ако декларацията бъде следвана докрай, това ще сложи край на продължилото 40 години насилие, което взе над 800 жертви, коментира Би Би Си.

Декларацията е публикувана на сайта на баското издание Гара. В качено в интернет видео се виждат трима маскирани членове на ЕТА, седнали на маса, които четат изявлението и вдигат във въздуха юмруци след края му. Те не казват дали групировката ще сдаде оръжието – условие, което испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро постави за започването на преговори, посочвва Ройтерс.

Испанското правителство приветства декларацията.

Още по темата
„Това стана възможно благодарение на духа и силата на испанското общество, ръководено от върховенството на закона, който днес триумфира като единствения възможен път за съвместно съжителство“, каза Сапатеро.

Изявлението на ЕТА идва след конференция в страната на баските в понеделник, когато международни лидери и бивши политици призоваха сепаратистката организация да сложи край на борбата.

Това не е първият път, в който групировката обявява окончателно прекратяване на въоръжените действия срещу испанското правителство. Подобна декларацията бе публикувана през януари на сайта на в. Гара.

Все пак от повече от половин година сепаратистката организация не е извършвала убийства. През март членове на групировката застреляха френски полицай.

ЕТА е формирана преди повече от 50 години по време на диктатурата на генерал Франко с цел създаване на независима баска държава и отделянето й от Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ИспанияЕТАбаски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
legaladvice преди 12 години
Страна на Баските, не Баския хаха
10
0
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Не знам какво наричаш победа. Това, че в Баския няма да видиш испанско знаме, че няма испански иснтитуции, че не се говори испански, че полицията не е испанска и т.н. Областта Баския е фактически отделна държава.Това беше постигнато благодарение на ЕТА!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма победа за испанското правителство! 40 години не отстъпваха на терористите и им доказаха, че чрез тероризъм не могат да се постигат политически цели!Това е пътят за борба с тероризма в цял свят! Отпусне ли някой на терористите ще се постигне точно обратния ефект и тероризмът ще се мултиплицира!
8
0
 
4
 
! Отговори
la chica de ayer преди 12 години
"ЕТА е формирана преди повече от 50 години по време на диктатурата на генерал Франко с цел създаване на независима баска държава и отделянето й от Испания." Глупости на таркалета! Пайс Баско и Наварра винаги са били отделна държава, докато не са дошли "кралете католици" да обединят отделните кралсва и да направят държавата Испания. Дори езика им не прилича по нищо на испанския (и на никoй друг език, всъщност). Аз лично не подкрепям действията им, но прекрасно разбирам подбудите им.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GERBTи май не си нормален...
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ееее не го очаквах от вас .ета и свобода за баските
5
6
 
4
 
! Отговори
GERB преди 12 години
можеха да направят и тунел под Шипка, който е много по-необходим от излишната "Люлин" , но де у ГЕРБерска тиква толкова мозък !!
4
4
 
1
 
! Отговори
Boko Inglisha преди 12 години
Kostov e vinoven.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е за 40 години по 20 чиляка на година...тва хамериканците на един път го праят на закуска с демократична цел
2
1
 
13
 
! Отговори
------------ преди 12 години
до ЕТА,защо не се преместете малко и при нас .не е далеч времето когато някои ще му дотегне и ще подкара и политици и съдии и всякаква крадлива *** узурпирала България
1
2
 
10
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
За амнайсти път.