Берлускони се оттегли

Президентът прие оставката му от премиерския пост
Обновена: 13 ное 2011 09:33 | 12 ное 2011 23:14,
101

Силвио Берлускони в началото на дебатите в долната камара на парламента. Снимка: Reuters

Силвио Берлускони подаде оставка от премиерския пост в Италия.

Президентът Джорджо Наполитано прие оставката на министър-председателя и вероятно ще възложи на технократа Марио Монти да състави нов кабинет, съобщава Би Би Си.

Отеглянето на Берлускони идва, след като преди часове долната камара на италианския парламент прие плана за икономически реформи, предвиждащ увеличаване на ДДС от 20 на 21%, замразяване на заплатите в публичния сектор за две години, увеличаване на възрастта за пенсиониране, облагане на енергийния сектор със специален данък и др.

По-рано през седмицата премиерът загуби абсолютното мнозинство в долната камара при гласуването на отчета за бюджетните разходи на правителството за миналата година.

Addio, Silvio!

Оставката бе посрещната бурно от хиляди хора, които се стекоха по улиците на Рим още след новината за приемането на плана за икономически реформи. Те скандират "Чао, Берлускони" и развяват италиански знамена. Някои носеха плакати с текстове като "Чао, Силвио!", "Край на играта" или просто "Най-сетне!".

Още по темата

Пред двореца Квиринал оркестър и хор изнесоха импровизиран миниконцерт, изпълнявайки "Алелуя" на Хендел. "Тук сме, защото сме много щастливи, че Берлускони най-сетне се маха! Чао, отивай си у дома и повече не се връщай!", викаше един от участниците.

"Ще му направим малък кортеж, това ще бъде като бунга-бунга за нас", пошегува се лидерът на Виолетовия народ (опозиционно движение срещу Берлускони, зародило се в интернет – бел. ред.) Джанфранко Маша.
 
Пред Палацо Грациоли пък се събраха привърженици на Берлускони, които заявиха, че се чувстват като сираци и той е уникален и неповторим.

Самият Силвио Берлускони заяви, че е дълбоко огорчен от освиркванията, които го посрещнаха с викове "Клоун" при публичното му появяване след последното заседание на правителството. "Това ми причини много болка", е казал бившият премиер на няколко членове на ръководството на неговата партия.

Краят на най-дълго управлявалия премиер

Силвио Берлускони е най-дългогодишният министър-председател на Италия. В 17-годишната му политическа кариера, той е заемал поста три пъти.

През 2008 г. той дойде на власт с обещанието за съживяване на италианската икономика, но сега оставя страната със забавен растеж и огромен външен дълг в размер на 1,9 трилиона евро.

Управлението на 75-годишния медиен магнат премина под знака на множество скандали около личността му.

Срещу него се водят дела за корупция, финансова измама и злоупотреба с доверие и включително по обвинение за секс с непълнолетна проститутка – скандал, станал известен като "Рубигейт".

Привлече вниманието на медиите и с т.нар бунга-бунга партита – еротичен ритуал, при който млади момичета танцували без дрехи срещу заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Силвио Берлускони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 60Е нали го викнаха там и му дръпнаха ушите.Казаха му или си вземи цялата власт и си стабилен или ще те сменяме!И той нали е послушко,то не ,че има друг изход де...Лошото е ,че само хабиха пари за избори.Такива нагласени и през соца не бяха изборите.Така се е бетонирал,че два мандата не му мърдат.Освен,ако народа толкова огладнее както през 1997.Но с този резерв няма как да стане.
60
2
 
23
 
! Отговори
Ами сега ? преди 12 години
Много интересно как ще коментира тази новина Боко Тиквата ! Нали се пишеше приятелче с Берлускони. Целуваха се, прегръщаха се ...Той Боко обаче е приятел само със силните на деня. Паднат ли от власт вече не ги познава. Така беше и в борческите времена, когато беше пръв приятел с Румен Пашата, Маргините, Маджо ...Днес той вече е антимафиот 1 на държавата. :)Евала на такива ветропоказатели ! Те цял живот се обръщат в "правилната" посока, от която духа вятъра. :)
59
0
 
10
 
! Отговори
Европейска метла! преди 12 години
Обаче как за една седмица ЕС натисна Гърция и Италия и смениха 2 премиери със свои хора!На някой хич не му се губят пари.Някое Моше играе зад паравана на Европа.Очаквам другата седмица и на Испания и Португалия да им сменят премиерите и правителствата.Няма мърдане от ЕС ей!Който не слушка го сменят!
58
3
 
12
 
! Отговори
ЧЕНГЕ СЛЕДОВАТЕЛ преди 12 години
ЧАООО ЧИЧО СИЛВИО.САМО ХУБАВО ВИДЯХМЕ ОТ ТЕБ... ДА СИ НИ ЖИВ И ЗДРАВ.ОЧАВАМЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ДОЙДЕШ НА СЕКС ТУРИЗЪМ ДА ИЗБЕШ ВСИЧКИ ЗЛАТОТЪРСАЧКИ НА ЕДНА ШЕПА ВИАГРА И ДА ТИ БУТНЕМ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ ЕВРА...... ЗА ИЗПЪТ ДА ИМАШ
57
6
 
0
 
! Отговори
йо преди 12 години
до *** във мен...да ме ***, щото си ***. така, изпърдях се и мистана топло на *** че стана зима вече и сутдено. ибало си майката. ся ше се топна в леглото и си ибати кефа да ***.а аре лека пичове, а тоя *** отдолу няя кой да наебе затуй такъв нас ***..аре
56
5
 
0
 
! Отговори
йо преди 12 години
до *** под мен...да ***, щото си ***. така, изпърдях се и мистана топло на *** че стана зима вече и сутдено. ибало си майката. ся ше се топна в леглото и си ибати кефа да ***.а аре лека пичове, а тоя *** отдолу няя кой го *** затуй такъв ***..аре
55
2
 
3
 
! Отговори
До Админа преди 12 години
*** и сутринта,като се събудиш,да изтриеш по-нецензурните коментари,че шевчето ти ще се ядоса,ще те вкара в канцеларийката си и ще те накара да му духаш :))))))))))))
54
3
 
7
 
! Отговори
чочо преди 12 години
абе сън не ви лови да не вземе кака ви ангела да реши и боко да маха ,че ще си ходи -така е,но я ми кажете по-мразен политик от ***,че дори жан виденов не е наричан така,живее си в панелка,преподава си ,а не вальо златното му е приятел и селянина стойчков,че и костов чак така не е наричан ,а по отношение на плащането омразата към цялата *** герб е такава,че нямя кой и с какви пари да ми я плати така ,че ариведерчи герберски охлюви,слузести мекотели
53
8
 
5
 
! Отговори
Freedom_people преди 12 години
70 години България тяма различно управление- така че се пригответе за следващите 30 години да управлява геноцита на БКП-БСП-ГЕРБ
52
11
 
19
 
! Отговори
пълна скръб сте преди 12 години
Бойко ще си тръгне само в мечтите ви, ***. Него го чака още един мандат :) Видяхме ви какви сте *** на изборите :) Пак много лаехтем накрая си бижехте р азпраните дирници в ъгъла. Вие само можете да се плюнчете пред монитора, дори не можете да ви дойде куража да тръгнете на протести, толкова сте зле и мързеливи. Вие кой чакате да ви сваки Бойко? Фидел Кастро ли? Ха-ха-ха-ха-ха-ха :)) Нещастници. Даже и да свалите от власт неудобните за вас вече не можете :)))
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На другарите педалицелувката на Доганоще по дупенцата им париа СерГейко е най-преебани сега гледа като насранно това не му пречи вечер по ТВ да се репчино напоследък нещо взе да омеква изведнъжкато *** на дъждтози нежен женски мъж
50
5
 
7
 
! Отговори
Freedom_people преди 12 години
До 49 Неможе кръга СИ Банкя стой тръдо и надървено и близо зад него :) Пък и на Валентин Златен му харесва как се навежда и го обслужва :)
49
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ceга е ред на самовлюбената проста TИKBA Мутра БОЙО .
48
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Берлускони сега ще си иде в двореца да си направи едно секс парти, а италианците да му мислят.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на Гърция, и на Гърция...
46
8
 
25
 
! Отговори
Пешко преди 12 години
Крайно време беше педофилното старче да си ходи, сега е ред на самовлюбената простовата Мутра.
45
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние от БСП-*** Ние сме бригада педало-лизачии педерализма ще построимимаме си много педалскизадачи и всичките ще ги решим.Педерализъм наш любимние ще те построимпедерализъм наш любимние с теб в оргазъм ще полетим! '
44
3
 
33
 
! Отговори
Берлускони фен преди 12 години
България влезе в Европейския съюз и той се разпадна :D :D D:
43
3
 
6
 
! Отговори
safasf преди 12 години
mnogo lesno pred monitora "Boiko tova", "Boiko onova" ..
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха наш Боце дали ще му ходи на изпращане или ще прати Веждито ?