Берлускони се оттегли

Президентът прие оставката му от премиерския пост
Обновена: 13 ное 2011 09:33 | 12 ное 2011 23:14,
101

Силвио Берлускони в началото на дебатите в долната камара на парламента. Снимка: Reuters

Силвио Берлускони подаде оставка от премиерския пост в Италия.

Президентът Джорджо Наполитано прие оставката на министър-председателя и вероятно ще възложи на технократа Марио Монти да състави нов кабинет, съобщава Би Би Си.

Отеглянето на Берлускони идва, след като преди часове долната камара на италианския парламент прие плана за икономически реформи, предвиждащ увеличаване на ДДС от 20 на 21%, замразяване на заплатите в публичния сектор за две години, увеличаване на възрастта за пенсиониране, облагане на енергийния сектор със специален данък и др.

По-рано през седмицата премиерът загуби абсолютното мнозинство в долната камара при гласуването на отчета за бюджетните разходи на правителството за миналата година.

Addio, Silvio!

Оставката бе посрещната бурно от хиляди хора, които се стекоха по улиците на Рим още след новината за приемането на плана за икономически реформи. Те скандират "Чао, Берлускони" и развяват италиански знамена. Някои носеха плакати с текстове като "Чао, Силвио!", "Край на играта" или просто "Най-сетне!".

Още по темата

Пред двореца Квиринал оркестър и хор изнесоха импровизиран миниконцерт, изпълнявайки "Алелуя" на Хендел. "Тук сме, защото сме много щастливи, че Берлускони най-сетне се маха! Чао, отивай си у дома и повече не се връщай!", викаше един от участниците.

"Ще му направим малък кортеж, това ще бъде като бунга-бунга за нас", пошегува се лидерът на Виолетовия народ (опозиционно движение срещу Берлускони, зародило се в интернет – бел. ред.) Джанфранко Маша.
 
Пред Палацо Грациоли пък се събраха привърженици на Берлускони, които заявиха, че се чувстват като сираци и той е уникален и неповторим.

Самият Силвио Берлускони заяви, че е дълбоко огорчен от освиркванията, които го посрещнаха с викове "Клоун" при публичното му появяване след последното заседание на правителството. "Това ми причини много болка", е казал бившият премиер на няколко членове на ръководството на неговата партия.

Краят на най-дълго управлявалия премиер

Силвио Берлускони е най-дългогодишният министър-председател на Италия. В 17-годишната му политическа кариера, той е заемал поста три пъти.

През 2008 г. той дойде на власт с обещанието за съживяване на италианската икономика, но сега оставя страната със забавен растеж и огромен външен дълг в размер на 1,9 трилиона евро.

Управлението на 75-годишния медиен магнат премина под знака на множество скандали около личността му.

Срещу него се водят дела за корупция, финансова измама и злоупотреба с доверие и включително по обвинение за секс с непълнолетна проститутка – скандал, станал известен като "Рубигейт".

Привлече вниманието на медиите и с т.нар бунга-бунга партита – еротичен ритуал, при който млади момичета танцували без дрехи срещу заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Силвио Берлускони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
9
 
! Отговори
Етнически Турчин преди 12 години
Гмуркането към дъното приключи/ предстои кючек на разпада на EС. Папандреу, Берлускони , ред е на Саркози и Меркел, после на Барозу и така :)
40
1
 
4
 
! Отговори
бургазлия преди 12 години
хахахха повтаряш се лек по-добре си лягай.Утре пак :)
39
12
 
25
 
! Отговори
Венци преди 12 години
Добра новина, крайно време е и нашенският Клоун да го последва.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахаххаха Севера срещу Юга всички знаем как свършва :)
37
2
 
2
 
! Отговори
гого преди 12 години
Съгласен съм напълно с 25,Просто е гадно да се оплюва България,от тук на там нямам думи...
36
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е най-добрия премиер в Европа, това вече и малките деца го знаят.
35
9
 
9
 
! Отговори
krass преди 12 години
Просто не мога да повярвам колко са кухи това комуноидните мутанти. как изкривеното им съзнание им дава винаги обърнат образ. Как не могат да разберат,че след максимум 6 месеца тези италиански ***,които сега оплюват Берлускони,ще му се молят с сълзи на очи да се върне на власт. А нашите червени изчадия горките и изречение не могат да си помислят,без да наругаят Борисов ! Взе им се акъла от страх,че идва време на да уреждаме сметки с крадливата ви дружинка! Колкото повече се пените,повече ще ви влиза кола ! Ясно червена крадлива *** ?
34
8
 
14
 
! Отговори
Freedom_people преди 12 години
Боко Тиквата да стане премиер на Италия - за няма и 4 години и направи заплатите 140евро а пенсиите 80евро а цените по Български заплата за 30 хляба 30 кесели млека -30 килограма картофи за 30 дена в месеца- останолото италианците ще работят за собствения му джоб и на кукловодите му от бг както и подставените лица !Абе тея дето крадът от държавата за собствена сметка а чрез олигархията налага нереално малки заплати - не трябва ли да бъде обвинен от НАТО в Геноцид?
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"*** не могат да простят на Берлускони, че такъв известен политик и бизнесмен (най-големия в Италия) беше и си остава приятел на Борисов,"Хахахаха ... това че му стискаше мускулите пред камерите за приятелски жест ли го имаш? :)
32
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВРЕМЕ Е И БОЙКО ДА СИ ОТИДЕ
31
1
 
19
 
! Отговори
бургазлия преди 12 години
Няма по-готини от нас еййй.Имаме си Замунда имаме си планини имаме си море имаме си низинииии имаме си тревиии,вино,бира,ракия само повече усмивкииии искааааам и малко кинти няма да навредят :D живееее ми сееее
30
4
 
6
 
! Отговори
Златаров преди 12 години
Костов е виновен !
29
2
 
3
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Kvo losho mu imashe na choveka? Nyakoya mu napravi edna *** i posle si krotuvashe
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига бе
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** не могат да простят на Берлускони, че такъв известен политик и бизнесмен (най-големия в Италия) беше и си остава приятел на Борисов, до като техните пишман политици никои не ги имаше за нищо, бяха персона нон грата в големите европейски страни, никой не ги канеше и не искаше даже и да ги вижда!
26
14
 
14
 
! Отговори
гого преди 12 години
Е га ти комунистите в този форум,СЕРГейчо,доста ви е напълнил джобовете...
25
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Четейки някои отзиви стигам до извода че на някои хора им се плаща за да плюят по Бългрия.Просто е гадно!
24
12
 
19
 
! Отговори
PENE преди 12 години
Италианският Бойко Борисов си отиде - сега е време и българският му приятел да стори същото !Двамата ужасно много си приличат - и двамата творят гаф след гаф , и двамата са уникални простаци , и двамата са нетактични селяни , И ДВАМАТА ДОКАРАХА , ДЪРЖАВИТЕ СИ ДО ФАЛИТ !Дано и нашият *** да се сети , че трябва да си ходи с 300 км/ч от властта !
23
10
 
18
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Борисов и да го заснемат на видео как дупи 12 годишна *** и с 5 кила кокаин около леглото, пак няма да си подаде оставката. Даже няма и да има повдигнато обвинение срещу него и ще е нужна седмица или две, за да може да отшуми всичко и народа ще е забравил.Това е разликата, че в Италия, колкото и да са жабари, народа не е форумна дружина.Берлуска вече няма шанс да го изберат някога, докато Борисов, каквото и да прави, *** да е*е, пак народа *** ще го избере.
22
6
 
15
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Радвайте се ! Предстои кючек за разпада на ЕС! ХАХАХАХАХАХА