България най-корумпирана в ЕС

Най-чисти от корупция в света са Нова Зеландия, Финландия и Дания
Обновена: 1 дек 2011 09:44 | 1 дек 2011 08:09,
91
България най-корумпирана в ЕС
Снимка: Reuters

България е най-корумпираната държава в ЕС. Това сочи докладът "Индекс за възприятието на корупцията" за 2011 г. на  "Трансперънси интернешънъл". Страната ни се подрежда на 86-o място в класацията.

За тази година индексът й е 3,3, става ясно от сайта на организацията. Това е спад в сравнение с миналата година, когато България бе на 73 място с индекс 3,6. Според скалата на "Трансперънси интернешънъл" от 0 до 10, колкото по-нисък е индексът, толкова по-корумпирана е страната.

Оценката за България е най-ниската в групата на страните от Източна Европа, членки на ЕС. Румъния е с индекс 3,6, Словакия - 4, Латвия - 4,2, Чехия - 4,4, Унгария - 4,6, Литва - 4,8, Полша - 5,5, Словения - 5,9, Естония - 6,4.

Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, заявиха от "Трансперънси интернешънъл". Северна Корея, която е включена за първи път в Световния корупционен барометър и Сомалия са най-корумпираните страни през 2011 г., следвани с общ резултат от Мианмар и Афганистан.

Барометърът "показва, че някои правителства не успяват да защитят гражданите си от корупцията, независимо дали става дума за злоупотреба с обществени ресурси, искане на подкуп или подмолно вземане на решения," посочва "Трансперънси интернешънъл". 

"Протестите по света, често разпалвани от корупция и икономическа нестабилност, показват ясно, че гражданите не смятат своите лидери и публични институции нито за прозрачни, нито за достатъчно отговорни," изтъква организацията. 

Световният корупционен барометър се базира на 17 отделни изследвания, включващи становищата на хора, запознати с всяка отделна страна. От 183 държави в списъка Нова Зеландия е посочена като най-некорумпираната, следвана от Финландия и Дания. 

"Страните от еврозоната, страдащи от дългова криза, са сред най-зле представилите се страни от ЕС, отчасти заради неспособността на публичните власти да се справят с даването на подкупи и неплащането на данъци, които са ключови движещи сили на дълговата криза," отбелязва "Трансперънси интернешънъл", пише БТА. 


91
Още по темата: Барометърподкупи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Българка преди 11 години
До турчинПо добре корумпирани и за наша сметка от колкото с челемта , хунта , робство или да нападаме съседките с грозна външна политика , а пък и да сме във всяка манджа - магданоз.Я ми кажи една турска забележителност , която да е оставила вашата цивилизация , бе ***!!!!Показвате и до ден днешен какво са ви оставили гърците , я ни покажи вие какво оставихте??????????? *** ***............
90
1
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 11 години
Като има статия за Турция се пишат по 300- 400 коментара. Сега защо не пишете, срам ли ви е бе корумпирана българомангалска ***??? Ето това сте вие корумпирани, алчни, комплексирани и злобни. И сте Кехефа на Европа.
89
0
 
2
 
! Отговори
! преди 11 години
Г-н Джеймс Пардю: "- Имам много тревоги за посоката на демокрацията в България. Две са главните ми безпокойства: първото ми е за свободата на печата и трябва откровено да заявя, че съм шокиран от КОРУПЦИЯТА В МЕДИИТЕ по време на изборите; второто произтича от политическото сплашване, стигнало до равнище, което не съм виждал по-рано. Затова реших да говоря открито както в България, така и в чужбина. Трябва да направя нещо, за да помогна на демокрацията в България."
88
0
 
1
 
! Отговори
ринго преди 12 години
Я ....това ли заслужавам АЗ ?Не искам да съм премиер на такава държава....сигурно това би казал Боче
87
0
 
2
 
! Отговори
от бойко преди 12 години
кенефестан умря . да живее *** !!!
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой сега е номер 1.
85
0
 
4
 
! Отговори
Българан преди 12 години
"Само за 2.5 години ГЕРБ успя да задмине "постиженията" на тройната коалиция и да стигне нивото на политическа и административна корупция от ерата "Костов". През 2008 г. отново бе последна в ЕС, но индексът е бил 3.6. В момента е още по-нисък - 3.3.Само в средата на управлението на Иван Костов индексът е бил равен с този, постигнат сега от ГЕРБ."segabg/article.php?id=580
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А световната суперсила рашка на кое място е?
83
2
 
1
 
! Отговори
81 преди 12 години
Ти си болеееен! Пише се турчин и си пътувай из Европа с анадолски паспорт!
82
0
 
2
 
! Отговори
77 преди 12 години
Не грешиш тва сте вие! Известни сте с *** си номера! ;)
81
1
 
9
 
! Отговори
xx преди 12 години
ако не беше тая корупция *** и мутра като боко можеше ли да стигне до премиер
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-черните най-долните най-гадните най мръсните на света сме ние Българите! А ся да ви го тура на всички останали!
79
0
 
2
 
! Отговори
Горделивка преди 12 години
Само първо място, няма да се излагаме!
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
gradlivi ste e burgani es viko gaza burgabi gradlivo bleme
77
2
 
3
 
! Отговори
БОйГ Тангра преди 12 години
Мен питал ли ме е някой за тези оценки, Аз, царят слънце на тая земя знам най-добре и не ме интересуват никакви си там шменти капели оценки.
76
4
 
5
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
I horata sa nai kradlivi v celiq svqt.
75
1
 
11
 
! Отговори
професор Стоичковъ преди 12 години
В ГЕРБ ги избират с конкурс.Да си припомним:Усмихвам се,Желева,калинка и още кадърни като дянков и да му е" а майката и прочие.
74
1
 
11
 
! Отговори
Orda преди 12 години
Сега Свети Свети Бойко и Борисов освен футболист 1 е и5 корумпе 1.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"За тази година индексът й е 3,3, става ясно от сайта на организацията. Това е спад в сравнение с миналата година, когато България бе на 73 място с индекс 3,6"кой е виновен за това ? първобитно-общинния стой може би ?
72
0
 
2
 
! Отговори
DO PATILAN преди 12 години
PATILANE !! IZCEPI NE6TO PO TEMATA...*** TAKAV!!!