Протестите в Русия вещаят "арабска пролет" за Кремъл

Не се очакваше интелигенцията тъй остро да реагира на изборния резултат
Обновена: 7 дек 2011 09:49 | 7 дек 2011 09:48, Елка Василева
227
Протестите в Русия вещаят "арабска пролет" за Кремъл
Снимка: Reuters

Руският печат коментира вчерашния протест на опозиционното движение "Солидарност" в Москва срещу победата на управляващата партия "Единна Русия" на парламентарните избори в неделя. Гости на митинга бяха опозиционери с най-разнообразни идеологически възгледи, отбелязва "Московский комсомолец".

Организаторите съобщиха за 7 хиляди участници, репортер на вестника е пресметнал, че са поне 5 хиляди, а според органите на реда протестиращите, понесли плакати срещу "Единна Русия" и ЦИК, са били 2 хиляди души.

Още по темата

Иля Яшин от ръководството на "Солидарност" заяви, че по най-скромни оценки "фалшификатори" са осигурили на властовата партия "15 милиона гласа отгоре" и тя "естествено нямала никакви 50 на сто", както сочат предварителните данни, съобщени от ЦИК.

Популярният блогър Алексей Навални увери, че "ще прегризе гърлото на фалшификаторите", а опозиционерът Владимир Рижков прогнозира, че премиерът Владимир Путин - лидер на "Единна Русия", "ще се провали с гръм и трясък на президентските избори през март".

Яшин и Навални бяха арестувани вчера заедно с други участници в митинга - общо около 300 души, пише "Новие известия". Повечето са обвинени в неподчинение на полицията и ги заплашват до 15 денонощия арест.

Тази сутрин от полицията бе съобщено за близо 600 задържани.

Яшин и Навални са осъдени на 15 дни затвор за ролята им в протеста, съобщиха вчера медиите.

Правозащитници твърдят, че полицията е допуснала груби нарушения - мнозина задържани били оставени над 15 часа без храна в участъците, предлагали им също да подпишат предварително изготвени протоколи, пише "Комерсант".

Международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл" заяви, че смята Яшин и Навални за "затворници на съвестта". Шефът на московския й клон Сергей Никитин обясни за всекидневника, че "към тази категория спадат мирните демонстранти, задържани за опит да осъществят конституционното си право на свобода на словото и събранията".

Според блогъри, цитирани от "РБК дейли", през целия ден вчера в Москва са пристигали нови сили на реда и "на всеки 5 до 7 протестиращи се падал по един човек с полицейска униформа".

Пресцентърът на полицията съобщи, че засиленият режим ще действа, докато приключи окончателно броенето на гласовете.

Служители от президентската администрация не отрекоха, че са били мъмрени, за това, че садопуснали митинга, при все че работели до късно след полунощ след подобни протести в понеделник в Москва и Санкт Петербург.

Кремъл не очакваше интелигенцията тъй остро да реагира на изборния резултат и съвсем не бе готов тази винаги пасивна част от обществото да излезе на улицата, пише изданието, но допълва: "Кремъл не спи".

"Експерти пророкуват египетски сценарий за Русия и наричат нелегитимна избраната Дума", четем в "Независимая газета".

"Арабската пролет" е край вратите на Путин, пише в заглавие "Утро".

След изборите опозицията в Русия повярва в силите си, парламентарни сили готвят нови жалби и съдебни искове, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
1
 
! Отговори
до 163 преди 12 години
Какво знаеш за Прибалтика? Бил съм още по времето на СССР - живееха си като бъбречета в лой. Произвеждаха чистички неща - ВЭФ-чета, сиренца и шпроти. В това време "колонизаторите -руснаци" копаеха въглища и руда, пържеха се около доменните пещи, биеха сонди за нефт и газ, сечеха тайгата. Естония и Латвия са имали държавност за цялата човешка история само 20 години!Докато грузинецът с мустаците не реши да ги прибере. Сега руските малцинства в 3-те републики-членки на ЕС са зверски дискриминирани!
214
0
 
6
 
! Отговори
до Аз от славянин преди 12 години
Западът може единствено да вдигне нефта с неговите заплахи към Иран, шанс да го смъкне в близките десетина години няма! А на тези, които си мислят, че в Русия вече могат на власт да дойдат западни *** въобще не са в час. Руснаците толкова мразят такива като Горбачов и Елцин, че никога няма да допуснат на власт такива предатели! Ако Путин падне от власт на негово място ще дойдат комунистите, което е още по неприемливо за Запада!
213
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Руснаците са същите овци, като нашенци. Да сте чули някъде другаде извън Москва някой да е гъкнал?Няма и да чуете. Така, че ситните ще си редят гамбита, независимо кой какво казва ( Хилари или друг). Като става дума за бой, защо той е законен на Уолстрийт а незаконен в Москва.......И ако иска Западът да озапти Русия да свалят нефта на 10 $ както при Рейгън и готово! Не беше толкова отдавна.
212
0
 
5
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Хааахахаха! Арабска пролет! Още малко и НАТО да организира забранена за полети на руски военни самолети зона... хахаха! Некой се е събудил с тежък махмурлук и крака в контакта... Айде сега и една резолюция на Съвета за сигурност на ООН... *** журналята ***! Това да не ви е Ельцин, бре... Или висаджийските "митинги" с пазарджишки мутри срещу Жан Виденов... Пролет, есен, ще ги спукат от бой тези ***-мекерета на Ходорковски и Березовски, а ЕС пак ще клечи пред Кремъл за некое контрактче...
211
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пристигам днес от Москва и не мога да повярвам колко шум по вестиниците за това. Когато минавах с кола по Триумфалная, имаше повече фотографи и полицаи, отколкото хора.И движението си беше нормално (пробка) и на руснаците, които познавам, не им пука, ама въобще. На тях им е ясно, че Путин не е светец, но след Горбачов и Елцин, които не искам да коментирам, тоя Путин е направо герой.
210
0
 
1
 
! Отговори
fRANS преди 12 години
HEHEHHEHEHHE SIBIRSKI STUD PO SKORO ZA NEDOVOLNITE SASHTO I ZA CIONISTITE HMAMERIKANCI
209
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 12 години
И ние отиваме натам понеже Боко тиквата налага диктаторско управление.
208
0
 
8
 
! Отговори
един руснак преди 12 години
народ сегодня недоволен властью ни секрет..но вот это:"акция является настоящей провокацией, не имеющей ничего общего с интересами трудового народа. Оппозиция и е западные кукловоды, мечтают о новом Кровавом воскресенье"-факт.Они только и мечтают о розовых,оранжевых,тюльпановых революциях..а кое кто этого не понимает..
207
6
 
2
 
! Отговори
до 200 преди 12 години
Иванушка , ти си ***.
206
8
 
6
 
! Отговори
Бананова держава преди 12 години
Азиатски крепостници живеещи в XIX в.
205
6
 
3
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
В Русия нема арабска или неква друга пролет.Там има почва само...революцията.
204
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
империя 1 на злото е между атлантически и тихи океан. засега. и тя наистина се разпада. бавно и сигурно. разпадна се и злата империя 2 ссср, творение на същите автори. които не пропуснаха да подслонят горби. за всеки случай, не че е нещо особено ефективен. но все пак черна радиостанция. бля бля бля
203
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ох леле, почна сеимперията на злото ще се разпадне и стотици народи ще се освободят
202
2
 
11
 
! Отговори
до 184 преди 12 години
Светлата личност на Петър Димков безспорно ни липсва. ВЪобще и особено днес. Търсим с въображението си неговото мнение за бг Истина. Иначе, известно е звучното му становище, че бг-те сме прекрасен, озарен свише народ, но с орис да бъдем дълго управлявани от *** (допреди година-2 с ъс сигурност). Кармично, това и обяснимо. Обясним донякъде е и твоят екстременпесимизъм. Но сезонът на говедата вече изцъква.Макар още да ръсят.Все с/у вентилатора.Смени си очилата.Само препоръка.Изборътг е твой.
201
2
 
12
 
! Отговори
до 206 преди 12 години
Разпадна се по желание на управляващите в Русия - най - вече на подкупения от американците екип на Елцин. За здравеопазване и образование българите наистина не трябва да коментираме.
200
2
 
8
 
! Отговори
203, преди 12 години
ми ти знаеш всичко бе. Или просто не знаеш какво не знаеш.С уважениеСократ
199
10
 
7
 
! Отговори
do 205 преди 12 години
личи че си лапе!еми когато се разпадна СССР как стана бе...или ти въобще не си чувал за СССР за танковете които влезнаха в Москва и т.н...просто си коментираш...нали си Русофил тряя защитиш великаните...които от 2-3 години записаха разтеж по 5-6% годишно и ся изведнъж пак велика сила станаха...а беее голяма част от територията и населението в тая тундра още телефон не са виждали...в някой населени места течаща вода нямат...за здравеопазване и образование хич няма да коментирам...
198
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да,Русия да не е държавица като Либия или Сирия. Такова нещо там не може да стане никога или ако стане то ще си говориме за нова Световна война.
197
13
 
8
 
! Отговори
do 183 преди 12 години
ти си голям лъжец бе от къде на къде Русия ще има най-големия златен резерв???аре престанете с тия гнусни Русофилски лъжи...всеки може да проери че Русия има едва около 600 тона златни резерви а общо целия свят резервите в злато са между 18 000 и 20 000 тона...от които около 9000 тона са златните резерви на САЩ има няма половината златен резерв на света се намира в Форт Нокс(САЩ)...Китайците които също си ги споменал като 2 имат не повече от 1000 тона...а всъшност 2ри по злартни резерви са Германия около 2500 тона...ЛЪЖЕЦ!!!!и толкова *** Русофили са ти дали + ...
196
11
 
6
 
! Отговори
do 193 преди 12 години
много си се объркал...кви торби пълни Русия бе?ква помощ към Европа...тва че Путин се праи на велик и иска да помага на ЕС с някакви си смешни 10 милиарда нищо не значи...много си повярвахте вие Русофилите бе...хич не помните как 1998 великата Русия фалира и същите тея "велики" Руснаци се редяха на опашки пред change бюрата за да си обменят кирливите рубли с долари...Русия с БВП 2,4 трилиона щяла да помага на ЕС с БВП 16 трилиона...смях в залата...вземете се в ръце бе...