Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца

Това разкри независима комисия
Обновена: 16 дек 2011 17:13 | 16 дек 2011 17:13, Елка Василева
64
Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца
Снимка: Архив Reuters

Десетки хиляди деца са станали жертва на сексуални посегателства от страна на служители на Римокатолическата църква в Холандия от 1945 г. почти до наши дни, предаде Ройтерс.

Тези изводи бяха съобщени днес от независима комисия, разследвала проблема. Тя разкритикува Църквата, че е прикривала и мълчала за това явление.

Според комисията между десет и двайсет хиляди малолетни са били подлагани на сексуален тормоз, когато са пребивавали в ръководени от Католическата църква институции като сиропиталища, училища с пансион, семинарии. Става дума за периода между 1945 г. и 1981 г.

Посегателствата варират от сравнително по-леки като опипване до много сериозни, включително изнасилване. След 1981 г. остават много малко подобни институции, ръководени от Църквата.

Според комисията от края на Втората световна война до 2010 г. няколко десетки хиляди малолетни са били подложени на "леки, сериозни и много сериозни форми на неподходящо сексуално поведение от страна на Римокатолическата църква".

Констатира се обаче, че подобно поведение в католическите институции не е било
по-силно изразено в сравнение с институциите, ръководени от други вероизповедания.

Подобни скандали с Католическата църква имаше и в САЩ и в Ирландия. Изглежда, че в Холандия картината е била още по-тревожна, отбелязва Ройтерс.

Разследването бе поръчано през 2010 г. от Конференцията на епископите и от Холандската религиозна конференция, след като в Холандия, Белгия, Ирландия, Германия, Австрия, Канада и САЩ свещеници бяха арестувани за педофилия.

Скандалът се разрасна и папа Бенедикт XVI се извини на жертвите на сексуално насилие, пострадали от свещеници, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ние направихме цивилизационен избор. Пък аз си мислих, че сме го направили още преди 1100 г. И избора е бил правилен, православието е много по човечно и морално, а е и най близо до древната християнска църква. Католицизма е секта, долнопробна и човеконенавистна секта, основана на две неща. Власт и пари, а вярата е за баламите ... И нашите попове не са стока ама за сега още не се е чуло да се гаврят с деца.
62
0
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Ето няколко мисли ***, на които си струва "религиозните" да обърнат вниманиеНай-големият позор, който носи днес Христос в света, е християнството, с което всички се кичат.(Неделни беседи, "Сила и живот" серия 1917-18-19, стр.152)За пример, повечето сегашни хора минават за християни, защото вярват в Христос. Така е, те са християни, но Христос не беше християнин. Защо? За да бъдеше християнин, Той трябваше да вярва в друг някой, вън от себе си. Какво знаем за Христос? Знаем, че Христо
61
1
 
4
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Нека да припомним само някои от "правилата" на "демократичния и правов свят" (или т.нар. "евроатлантически ценности" ): 1, узаконена *** и което е още по лошо- узаконено осиновяване на деца от ***. 2, узаконена проституция. 3, узаконена търговия с наркотици... А като прибавим към това и нестихващите западни мераци за ограбване на третия свят... Живея за времето в което всички религий ще бъдат забранени с международен закон, защото религията е най мръсният бизнес, по мръсен от търговията с човешките тела, това е бизнес с човешките души !!!
60
1
 
3
 
! Отговори
JET LI преди 12 години
EEEЙЙЙ МИШКИ ХОЛАНДСКИ ЗА ВАС СТАВА ВЪПРОС. ВИЕ СЕ ПРАВИТЕ НА ЛИБЕРАЛНИ АМА СТЕ СЕ ПЕДОФИЛО-НАРКОМАНСКА ДЪРЖАВА С НАШИ ***.ЕЛАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ НА НАШЕ МЯСТО БЕ ДОЛНИ ИЗВРАТЕНИ ПЪРВЕНЮТА.АЙДЕ ДА ВИДИМ КОЛКО ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИ ЩЕ ИЗДЪРЖЪТ ЕДНА ГОДИНА КАТО НАЙ-ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН.ЕЛАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ В НАШИТЕ УСЛОВИЯ БЕ ШЕНГЕНАДЖИЙ НЕВЕРНИ.БЪЛГАРИЯ Е ПРАВОСЛАВНА И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ПОНЕ ДОКАТО ИМА ПРАВОСЛАВНИ ВЯРВАЩИ ХРИСТИЯНИ В НЕЯ.НЕ ВИ ИСКАМ ШЕНГЕН .НЕ ВИ ИСКАМ ЕС ИСКАМ СИ РОДНАТА МИЛА БЪЛГАРИЯ!! КАЗАХ
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не говори за Африка, неграмотник1500 г - Европа 80 млн Африка 80 млн, 2008 г - Европа 700 млн Африка 900 млн, 2050 г - Европа 600 млн Африка 1800 млн, кой гладува и кой се размножава и процъфтява (в биологичен смисъл)
58
0
 
6
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Еврейските лъжи за еврейски цар зомби със суперсили, който иска от всички римляни (неевреи) да му се подчиняват, да си дават и другата буза, да обичат тези които ги мразят, да са овце и жертви, ще бъде забранен. Проповядването на деца ще бъде углавно престъпление - по тежко наказуемо и от педофилията.
57
1
 
7
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Чечене, не отваряй темата за педофилия, знаем че вашият идол мохамед, е бил освен масов убиец, крадец, изнасилвач и ПЕДОФИЛ. Правил е секс с 9-годишната Аиша, когато той е бил над 50. Защо чеченетата и *** се мразят толкова? Когато 2 типа *** (паразитни фронта) се срещнат, започва винаги война между тях.
56
0
 
5
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Ватикана - най-голямата педофилска мрежа! Гнусна ***...за разстрел са тия "Божи" служители!
55
2
 
10
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Живея за времето в което всички религий ще бъдат забранени с международен закон, защото религията е най мръсният бизнес, по мръсен от търговията с човешките тела, това е бизнес с човешките души !!!
54
0
 
4
 
! Отговори
пешо почти острото преди 12 години
Не е нещо ново. Всяка една организирана религия,стигаща до крайности в каноните си, независимо дали е католицизъм, православие, ислям, е гавра с умовете на хората. След като свещениците (или имамите - не ги знам мюсюлманите какви обреди имат и слабо ме вълнува) твърдят, че "Господ съди за делата човешки" откъде накъде си позволяват да съдят хората? Откъде решават, че всичко, което не е продиктувано от тях е "неправедно" или обратното - че са богоизбрани. Къде и кой е тоя Бог, дето ги е избрал?
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато в Африка деца умират от глад всяка минута, Папата харчи милиони за посещения в Рим и Неапол. ------------------- А Руската православна църква търгува с водка и цигари.
52
4
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Подобни случаи като тези само дават повод за неуважение и отвращение на обикновените вярващи към духовните лица,както и много често до отдръпване във вярата.Въпреки това,вие ако се имате за по-добри недейте да хулите и гледайте вие самите да сте добър пример за околните.Мислите ли,че като взаимно се плюете по форума сте по-извисени и добри от другите?Един езичник и невярващ веднага би ви презрял,заради това,което говорите!Тогава,как ще въздействате на такъв човек да се обърне към Бога?Помислете!
51
0
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Незнам за какъв обичай,празник или някоя друга глупост говориш,но за такъв обичай,за който разказваш само от теб го чувам. Много ли мислил преди да го измислиш ??? , дали не си за лекар? Религията не определя как да живеем, а културата определя може да си християнин,мюсюлманин,евреин но ако не си "човек" за нищо не ставаш никоя религия не е по-добра от другата . Във всяка религия има парадокси и двусмислици ,и педофили , и убийци, и ***....
50
1
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Хей,ало,я се спрете малко,християни и мюсюлмани!И в двете религии има благочестиви и достойни хора,както и нечестиви и беззаконни лица.Когато има престъпления-следва като духовните,така и светските власти да наказват всеки,според престъплението,което е извършил.Не смятам,че едно духовно лице стои по-високо от един обикновен вярващ пред съда.Ако сгреши,следва да се съди тъй,както и обикновения човек.Нещо повече-самите духовни лица следва да имат много по-висок морал и да бъдат за пример в живота.
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ви *** малето! Тогава ще си помислите, преди да ме банвате!!!!!!!!!!!!!
48
6
 
1
 
! Отговори
до 38 от славянин преди 12 години
Абе , а какво ще кажеш за бесния ви ''пророк'' и дивак Мохамед, който на 50 годишна възраст се е оженил за 6-годишната си ''жена'' Айша! От това по-голяма педофилия има ли, че даже и бил ''пророк'' на ''Бога''!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще ми е много интересно, мюсюлманите които скачат срещу християнството, да обяснят, защо ходжите открито рекламират че правят черни магии за болест, смърт и раздяла. нищо лично, особено към искрено вярващите. чисто любопитство породено от разказите на ходжа, гост в предаване на Венета Райкова.
46
1
 
14
 
! Отговори
мадафака преди 12 години
И ще ми приказват после за Шенген.Тва нещо папизма е вредна чума. Измъчвали и избили милиони хора през вековете. Против науката и прогреса и до ден днешен. Измъчвали цели държави с непосилни данъци за да могат да се отдават на охолство, *** и содомия във вертепите си. Смърт на *** ватикански папизъм!!!Не ви щем и тъпия Шенген!!!
45
1
 
8
 
! Отговори
Менса преди 12 години
Тази ли Холандия говори за нашата корупция и престъпност ?И тази ли Холандия не ни иска в техния Шенген? Излиза ,че ние трябва да пазим от тях , а не да се натискаме за там. Ей това католиците са по - извратени и от арабята.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Холандците сигурно не считат това за престъпност , може би за тях това е нещо нормално , само ще е нужно извинение , то според техните закони това сигурно не е престъпление , а проява изискваща обществено порицание . Това е правова държава според техните разбирания , извиняваш се и няма наказани , няма съд , няма престъпление , майка им наркоманска извратена.