Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца

Това разкри независима комисия
Обновена: 16 дек 2011 17:13 | 16 дек 2011 17:13, Елка Василева
64
Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца
Снимка: Архив Reuters

Десетки хиляди деца са станали жертва на сексуални посегателства от страна на служители на Римокатолическата църква в Холандия от 1945 г. почти до наши дни, предаде Ройтерс.

Тези изводи бяха съобщени днес от независима комисия, разследвала проблема. Тя разкритикува Църквата, че е прикривала и мълчала за това явление.

Според комисията между десет и двайсет хиляди малолетни са били подлагани на сексуален тормоз, когато са пребивавали в ръководени от Католическата църква институции като сиропиталища, училища с пансион, семинарии. Става дума за периода между 1945 г. и 1981 г.

Посегателствата варират от сравнително по-леки като опипване до много сериозни, включително изнасилване. След 1981 г. остават много малко подобни институции, ръководени от Църквата.

Според комисията от края на Втората световна война до 2010 г. няколко десетки хиляди малолетни са били подложени на "леки, сериозни и много сериозни форми на неподходящо сексуално поведение от страна на Римокатолическата църква".

Констатира се обаче, че подобно поведение в католическите институции не е било
по-силно изразено в сравнение с институциите, ръководени от други вероизповедания.

Подобни скандали с Католическата църква имаше и в САЩ и в Ирландия. Изглежда, че в Холандия картината е била още по-тревожна, отбелязва Ройтерс.

Разследването бе поръчано през 2010 г. от Конференцията на епископите и от Холандската религиозна конференция, след като в Холандия, Белгия, Ирландия, Германия, Австрия, Канада и САЩ свещеници бяха арестувани за педофилия.

Скандалът се разрасна и папа Бенедикт XVI се извини на жертвите на сексуално насилие, пострадали от свещеници, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
27
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Гледайте филма "Кръстника", то там даже и Ал Пачино-Кръстника най закоравелия бандит се възмути от "Ватикана"....защо ли?Когато някой ми покаже цитати от библията, където се казва, че Исус е носел златни накити, живял е в златни дворци и се е радвал на безпределно охолство, тогава ще повярвам, че гнусните ватикански педофили са негови проводници!Докато в Африка деца умират от глад всяка минута, Папата харчи милиони за посещения в Рим и Неапол.
22
0
 
11
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
"Вие не разбирате, мистър Андрес. Няма да ги убиваме. Просто ще ги превърнем в стадо, в послушно, преживящо стадо роби, които ще бъдат щастливи, че са роби. И, разбира се, това стадо ще го пасем само ние".Извода в ясен:Днес: Духовност? Морал? Нравствени принципи и устои? Това е ненужно и вредно за стадото мутанти. Еднополовата любов, култът към насилието и продажността, разврата, деградацията на личността ето какво щедро изсипва върху младежта ни. Вместо любов, възвишени чувства, мъжество и женственост, семейни и човешки отношения хомосексуализъм, лесбийство, свободна любов, т.е. чукане на всичко, което се движи, работа и живот на принципа на презерватива и клозетната чиния, и като следствие от всичко това демографска криза, духовна деградация, нравствена и физическа импотентност. За какво им е на властта и на задкулисните манипулатори здрава и умна младеж? На тях им трябва болно стадо от ***.Ето как нашата младеж се превръща в стадо, което ще бъде ръководено от бащите на бъдещия Световен ред. Ето така нашата младеж се превръща в Зомби. Това е нужно на властващия режим. А на нас? А на вас, господа родители, това нужно ли е или не? Или вие самите отдавна сте се превърнали в самодвижещи се късчета от едноклетъчна плът?
21
2
 
19
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Нов световен ред" все по-често звучат в ушите ни.Четири защитни прегради на човека и обществото трябва да бъдат разрушени, за да може да се открие беззаконникът-антихриста. За постигане на тази цел днес се води война против Църквата, война против семейството, против образованието и нравствеността, война против държавността и родолюбието. Тази война се осъществява от антихристиянските сили, проправящи пътя на антихриста, и нейните цели са именно такива, независимо от завоалиращите я щедри обещания за щастливо бъдеще и земно безсмъртие. Американската национална асоциация по образованието, основана от фонда на Рокфелер, обяви открито, че една от главните цели на американското образование е изгонването на Бога от училищата. Днес децата могат безпрепятствено да четат в училище "сатанинската библия", но им е забранено да слушат за десетте Божии заповеди. Настъпва времето на нова диктатура, по-страшна от всеки нацизъм и фашизъм. Не е нужно да си мъдрец или пророк, за да разбереш, че когато десетте Божии заповеди са прокудени от училището, пътят, по който върви човечеството води към сигурна гибел.
20
2
 
20
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Нека да припомним само някои от "правилата" на "демократичния и правов свят" (или т.нар. "евроатлантически ценности" ): 1, узаконена *** и което е още по лошо- узаконено осиновяване на деца от ***. 2, узаконена проституция. 3, узаконена търговия с наркотици... А като прибавим към това и нестихващите западни мераци за ограбване на третия свят...
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 18.Така е, професоре. Християнството не е религия, а вяра.
18
2
 
12
 
! Отговори
Проф. д-р Д Свиленов преди 12 години
Религията признава много авторитети, има много светци които религията почита. Вярата признава само един авторитет - това е Исус Христос.
17
1
 
15
 
! Отговори
Жо преди 12 години
НЕ БЪРКАЙТЕ религиите с вярата на хората. Това са различни неща.
16
4
 
12
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ПРЕЗ 1967 год. група ученици посетихме Троянския манастир. Учителката беше принудена да ни предупреди, да не влизаме в килията на игумена на манастира. "Той кани млади момчета да пият с него по чаша вино, но слага във виното упойващи билки, които ще ви приспят". На наивния детски въпрос "И защо го прави?" тя конкретизира троснато-"Защото е ***"!
15
0
 
11
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Религиите винаги са били политика, а не духовност! Истинската духовност винаги стои над всяка религия!
14
4
 
8
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
А, замисляли ли сте се, защо всички религии в основите си са смахнати?
13
2
 
9
 
! Отговори
поля преди 12 години
Тва по гнусно изчадие от човека няма
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замисляли ли ли сте коя е една от основните причини за тези неща? Една от основните причини е, че католическите свещеници нямат право да се женят.
11
4
 
38
 
! Отговори
qwer преди 12 години
"Холандски министър: Не ви искаме престъпността!" А ние пък не ви искаме ***,попската педофилия,наркоманията и гей системата на управление, долни ***. Сега заслужавата Европа да ви нарита едни шутове в гей-дупарите,*** ***,продали сте си държавата на *** и *** от ислямският свят. ШУТ ЗА ХОЛАНДИЯ.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашата религия губи почва под краката си. Тези скандали с изнасилвания, педофилия, корупция, лимузини идват в повече. Същевременно ислямът се оказа много по-устойчива религия и скоро с негова помощ, Иран ще смаже еврейските ***.
9
1
 
24
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Пука им явно на холандците за сексуалните малтретирания на децата им... ,нали е важно българи да няма ,че сме били корумпирани... Страна , която не може да се прави с църквата и да бъде светска ,не би трябвало да има толкова решаващ глас за Шенген!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това вече не е новина !
7
4
 
8
 
! Отговори
marin преди 12 години
Eto gi christianite.popovete **at detscurligata,gospod da vi nakage.Gadni varvari
6
0
 
10
 
! Отговори
все тая преди 12 години
Какво ме грее какво е станало в холандската католическа църква. За нашата църква дайте инфо - има ли подобни извращения, кой, кога, защо, водено ли е изобщо някога разследване... такива неща.Върти ми се някакъв спомен от преди години за подобни обвинения към бившия ректор на Софийската семинария от страна на учащите. Даже май бяха излезли на протест. И накрая какво - смениха го и го пратиха игумен в Рилския манастир.Вече не помня имена, но ако някой сеща за случая, да припомни.
5
8
 
14
 
! Отговори
??? преди 12 години
Масови безредици със стрелба и жертви в Казахстан.Другари ***,за това защо не пишете?Или е по-лесно и добре платено да пускате новини с негативно звучене само за държави от ЕС и НАТО?Така ли ви нареждат кукловодите?
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТАКА Е В ИЗВРАТЕНИТЕ ДЪРЖАВИ - Е....Е И ПОСЛЕ МОЛИТВА......НЯМА НИЩО ПО-ГНУСНО!