Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца

Това разкри независима комисия
Обновена: 16 дек 2011 17:13 | 16 дек 2011 17:13, Елка Василева
64
Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца
Снимка: Архив Reuters

Десетки хиляди деца са станали жертва на сексуални посегателства от страна на служители на Римокатолическата църква в Холандия от 1945 г. почти до наши дни, предаде Ройтерс.

Тези изводи бяха съобщени днес от независима комисия, разследвала проблема. Тя разкритикува Църквата, че е прикривала и мълчала за това явление.

Според комисията между десет и двайсет хиляди малолетни са били подлагани на сексуален тормоз, когато са пребивавали в ръководени от Католическата църква институции като сиропиталища, училища с пансион, семинарии. Става дума за периода между 1945 г. и 1981 г.

Посегателствата варират от сравнително по-леки като опипване до много сериозни, включително изнасилване. След 1981 г. остават много малко подобни институции, ръководени от Църквата.

Според комисията от края на Втората световна война до 2010 г. няколко десетки хиляди малолетни са били подложени на "леки, сериозни и много сериозни форми на неподходящо сексуално поведение от страна на Римокатолическата църква".

Констатира се обаче, че подобно поведение в католическите институции не е било
по-силно изразено в сравнение с институциите, ръководени от други вероизповедания.

Подобни скандали с Католическата църква имаше и в САЩ и в Ирландия. Изглежда, че в Холандия картината е била още по-тревожна, отбелязва Ройтерс.

Разследването бе поръчано през 2010 г. от Конференцията на епископите и от Холандската религиозна конференция, след като в Холандия, Белгия, Ирландия, Германия, Австрия, Канада и САЩ свещеници бяха арестувани за педофилия.

Скандалът се разрасна и папа Бенедикт XVI се извини на жертвите на сексуално насилие, пострадали от свещеници, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо има само 43 коментара??? понеже не е в България и промитите злобни мозъци не могат да я оплюват и си траят!!!!Холандия не ни пускала в Шенген,аз и не искам,страх ме е да не ми изнасилят детето!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тези се страхуват от нашата престъпност?!
41
1
 
5
 
! Отговори
до Ястреб преди 12 години
Запад или корена му падане е свързан със залеза на слънцето, а не със западния свят! Много широка интерпретация......
40
1
 
10
 
! Отговори
ds преди 12 години
Напълно си прав.Западната култура даже няма.Западнали Дебелаци са си те.Пак да Става студена Война и Да се дилим че тези хора са много пробаднали
39
1
 
5
 
! Отговори
xxx преди 12 години
abe hora ostavete religiite prosto chovekyt e ostroen da varshi zlo bez znachenie ot kakyv proizhod e...
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо турците са наричани анадолски ***, а тия с ислямската религия, които се кефят сега и пишат глупости защо не обяснят ритуала Чаламба, а подобен ритуал се е правил и с малки момчета на някакъв специален празник, когато три дни се подготвя празника, леко сварен се ориз се слага в ануса на момченцето да престои и да набъбне и така естествено да се разшири преди акта, след което под звуци на тъпани, *** този, който извършва тоя обред прониква в .... сещате се къде, така че исляма е ***
37
13
 
17
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Културните особености на юдейо-християнството и продуктът и, наречен "западната култура"! Това, което се отразява в медиите е само върхът на върха на педофилския айсберг! Кога стане дума за педофил, в 99% от случаите става въпрос за бял юдейо-християнин! И пояснение за българите с кът български - коренът на думата "запад" е падане, снижаване. Така че, като хвалите западната европейска култура, всъщност хвалите една западаща, деградираща "култура".
36
0
 
4
 
! Отговори
@ 33 преди 12 години
Хахахаха е те сега вече ми се издигна исляма в очите , начи ожениш ли се вече можеш да си педофилстваш , мн хубаво бе *** :D:D:D
35
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Педофил преди 12 години
Не ги е срам! ;)
34
5
 
1
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Zaradi takiva ***, takiva jivotni kato tiq hora trqbva kato v Kitai i Iran zakonite! Da ne e civilizovano kato v Amerika ama pak varshi rabota! *** ima i hodji takiva be .......
33
7
 
2
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
hahaha pone islqma zabranqva dokate se ojenish a tiq ........... da vi imam religiqta!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко ли още атаки ще се насочат към Християнството, заради църковните служители!...
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 30Какво общо има това с Християнството?
30
12
 
4
 
! Отговори
хасан преди 12 години
На ви християнство сега, виждате ли !!!
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия католиците са страшни *** ! Издевателства колкото щеш.
28
0
 
4
 
! Отговори
ммм преди 12 години
26-ти ,това е месецът мюсюлмански, който изгрява над Холандии,Белгии и навсякъде!
27
0
 
6
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Ами те холанците,вече се ислямизираха бе Adolf,няма нищо чудно и на байракът си да го курдисат и венецът на гейовете като сложат точно ще отговаря на нацията им.
26
0
 
4
 
! Отговори
adolf преди 12 години
Какъв е този полумесец в центъра на снимката ???
25
1
 
13
 
! Отговори
ПФУУУ,ПРЪТ НЯМА!! преди 12 години
ТАКА Е,БЪЛГАРИ! АКО 1/100 ОТ ТОВА БЕШЕ ИЗЛЯЗЛО ОТ БЪЛГАРИЯ-АУУУ,ЩЯХА ДА ПРОГЛУШАТ ОРТАЛЪКА..ЩЯХА МЕСЕЦИ И ГОДИНИ НАРЕД ДА НИ ГО НАТЯКВАТ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА ПОТЪВАТ ПО-НАДЪЛБОКО В ТЯХНАТА ПРЕЗАДОВОЛЕНОСТ И ЕВРОЕСНАФЛЪК!! ЩЯХА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА НИ РЕЖАТ И ПОКАЗВАТ С ПРЪСТ-НЕ ЧЕ И СЕГА МАЛКО ГО ПРАВЯТ,ДЕ! АМА КАТО НЯМАМЕ ВОДАЧИ,КОИТО ДА ИЗРАЗЯВАТ ВОЛЯТА И БОЛКИТЕ НА НАРОДА-И НЕГОВОТО ДОСТОЙНСТВО,ТАКА ЩЕ Е-ЩЕ СЕ СВИВАМЕ ПО ДУПКИТЕ!ВМЕСТО С ПРЪСТ ДА ИМ СЕ ИЗКЬОРВЯТ ОЧИТЕ САМО С ТАЯ 1 ТЯХНА ИЗРОДЩИНА!
24
4
 
17
 
! Отговори
Те това е... преди 12 години
Холандия....Страната на наркоманите, проститутките и извратените попове!!!Те това е..."Демокрация"