Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца

Това разкри независима комисия
Обновена: 16 дек 2011 17:13 | 16 дек 2011 17:13, Елка Василева
64
Католическа църква в Холандия е малтретирала сексуално хиляди деца
Снимка: Архив Reuters

Десетки хиляди деца са станали жертва на сексуални посегателства от страна на служители на Римокатолическата църква в Холандия от 1945 г. почти до наши дни, предаде Ройтерс.

Тези изводи бяха съобщени днес от независима комисия, разследвала проблема. Тя разкритикува Църквата, че е прикривала и мълчала за това явление.

Според комисията между десет и двайсет хиляди малолетни са били подлагани на сексуален тормоз, когато са пребивавали в ръководени от Католическата църква институции като сиропиталища, училища с пансион, семинарии. Става дума за периода между 1945 г. и 1981 г.

Посегателствата варират от сравнително по-леки като опипване до много сериозни, включително изнасилване. След 1981 г. остават много малко подобни институции, ръководени от Църквата.

Според комисията от края на Втората световна война до 2010 г. няколко десетки хиляди малолетни са били подложени на "леки, сериозни и много сериозни форми на неподходящо сексуално поведение от страна на Римокатолическата църква".

Констатира се обаче, че подобно поведение в католическите институции не е било
по-силно изразено в сравнение с институциите, ръководени от други вероизповедания.

Подобни скандали с Католическата църква имаше и в САЩ и в Ирландия. Изглежда, че в Холандия картината е била още по-тревожна, отбелязва Ройтерс.

Разследването бе поръчано през 2010 г. от Конференцията на епископите и от Холандската религиозна конференция, след като в Холандия, Белгия, Ирландия, Германия, Австрия, Канада и САЩ свещеници бяха арестувани за педофилия.

Скандалът се разрасна и папа Бенедикт XVI се извини на жертвите на сексуално насилие, пострадали от свещеници, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
9
 
! Отговори
Shengen преди 12 години
Van izvratena Holandia ot Shengen i EU !
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези ли не ни искат в EC??? Страната на наркоманите, проститутките и извратените попове!!!
1
1
 
26
 
! Отговори
bg преди 12 години
ами така ще е, като им забраняват да се женят-тоест да имат нормален сексуален живот