Оцелял от потъването на "Колская" останал 4 ч в ледената вода

Съдбата на 37 души все още е неизвестна, издирването им продължава
19 дек 2011 17:41, Елка Василева
28
Оцелял от потъването на "Колская" останал 4 ч в ледената вода
Снимка: Reuters

Мъж, преживял потъването на плаващата петролна платформа „Колская“ в Охотско море, където вчера загинаха и изчезнаха безследно десетки хора, разказа пред журналисти за катастрофата.

Платформата, собственост на компанията „Арктикморнефтегазразведка”, която се е придвижвала на буксир от Камчатка към Сахалин, се преобърна вчера по време на буря при височина на вълните 5-6 метра на 200 км от Сахалин и потъна изцяло под водата.

Още по темата

Издирването на хората от платформата продължава вече второ денонощие. Засега живи са само 14 души, които бяха открити още вчера през деня. Телата на 16 души са открити, а съдбата на останалите 37 души е неизвестна, пише NEWSru.

Мъжът, оцелял при инцидента, разказа пред журналисти, че хората са били обзети от паника. Те се опитвали да се спасят, хващайки се за огражденията на платформата.

Когато „Колская“ се наклонила и тръгнала към дъното, хората започнали да да падат от височина десетки метра.

Това разказа 24-годишният помощник по сондажите Сергей Грауман пред Life News. На платформата той работел заедно с баща си Рихард. В момента, в който даваше интервюто, Сергей все още не знаеше дали баща му е оцелял. За щастие, Рихард Грауман се е спасил, става ясно от списъка на откритите и безследно изчезналите.

Попаднахме в силна буря. Навсякъде започна да се появява вода. Спирахме теча, както можехме, но носът започна да потъва под водата. Подадохме сигнал SOS. Събраха ни в стаята за почивка и ни съобщиха, че за всички нас ще дойде хеликоптер. Отначало паника нямаше, вярвахме, че ще се спасим, разказа Сергей.

Когато обаче станало ясно, че вертолет няма да дойде, настъпила паника. Хората се струпали в единия ъгъл и платформата се наклонила силно. Събрали се на кърмата, всички искали да скочат във водата, всички крещели.

Сергей Грауман също не се задържал и паднал във водата. Температурата й в района на катастрофата е около нула градуса.

Във водата Грауман е прекарал около четири часа, докато не дошла помощ. Хората не са премръзнали вероятно благодарение само на термокостюмите.

„Стараех се да се държа на повърхността, за да ме забележат. Вълните бяха много големи. Около плавателните съдове плаваха хора, но те не даваха признаци на живот, тях не ги изтегляха. Търсеха живи“, разказа Сергей. В шоково състояние той е откаран в болница.

По предварителни данни са загинали главно не моряци, а сондьори, които в момента на транспортирането на платформата изобщо не е трябвало да се намират там. Те са били взети, защото организаторите на рейса не пожелали да наемат допълнителни пътнически плавателен съд.

Причините за инцидента засега не се съобщават. Като основни версии следствието разглежда нарушаване правилата за безопасност при плаването на буксир и невзетите предвид метеорологични условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Охотско мореКолская
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Атанас преди 12 години
Никога не съм допускал, че сред българите има такива ***! Ей ***, щастливи от чуждото нещастие, плюя на вас и не ви приемам за сънародници! Всъщност на какво се чудя - злобеят няколко деградента, не ставащи за нищо! Я погледнете часовете, в които сте се изс...! Значи тогава, когато нормалните хора работят, вие 26-ти, 27-ми и останалата подобна гнус вие или седите с хубавото лаптопче в лъскаво кафене, или крадете от работодателя си. А може би се напъвате в едно място, направено за друго?
27
8
 
3
 
! Отговори
хА,ХА,ХААААААА.... преди 12 години
...НА ТАЯ РУСКА ПИЯНДУРА...ЯВНО СПИРТА В КРЪВТА МУ Е БИЛ В ТВЪРДЕ ВИСОКА КОНЦЕНТРАЦИЯ , ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ В ЛЕДЕНИТЕ ВОДИ НА ЧУКОТКА!НОРМАЛНО ....В ТАКИВА СИТУАЦИИ -ЧОВЕК ЗАМРЪЗВА НА 10-тата МИНУТА...!..ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ 4-ч....,ТОЯ Е БИЛ ПИЯН КАТО КЮТУК...ХА,ХА,ХАААА...!РУСКА ИМ.......... РАБОТА..!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който се възторгва от руското варварство, налива се с водочка и слуша "Любъе", ще страда.
25
7
 
17
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Пак комунисти, пак руснаци... едно си баба знае, едно си баба бае!Колко комунисти и руснаци имаше на платформата на БП в Мексиканския залив, когато месеци наред милиони барели петрол се изливаха и е^баха майката на пейзажа за десетилетия напред?Комунисти, или гнусни капиталисти се изс^раха върху живота и поминъка на милиони хора от района?*** кратуните!
24
14
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
При руснаците всичко се държи на авось. Никой не трябва да работи със или за руснаци.
23
3
 
4
 
! Отговори
Do 20 преди 12 години
Ima6 tejko mozy4no sytresenie, ili prosto si bolen. Idi na lekar za da ti izdadyt jylta knijka!1
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само тоталния глад ще оправи простия бай гане българина ха ха
21
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма трагедияБългарина, който е бил на кораба е ЖИВКО ЖЕКОВ. Той е от град Дългопол. Преди 3 години спонсорира реставрацията на една голяма икона на Спасителя за храма в града.Господи помогни на Живко да оцелее.Той е благороден човек.На загиналите моряци. Дълбок поклон БОГ ДА ГИ ПРОСТИ31413
20
6
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо уби Алеко преди 12 години
Не Би, не сте познали.Изпадналата *** България си потъва, а вие още пускайте слюнки по мониторите, защото всъщност по друг начин не можете!Просто вие сте импотенти, и се вижда!Айде остава още малко, потърпете, след това най-накрая ще сте на спокойно място - в гроба...който ще бъде осквернен от някой ***.Това е вашата действителност - безкрайно блато, тиня и кал в която сте затънали, и за вас така свършва всичко - бунището на историята...
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е добре. Обаче българинът е бил служител на британската застрахователна компания Ноубъл дентън. Как тя е допуснала да излага на такива рискове собствените си служители?Или за англичаните животът на балканските,български "аборигени" не струва пукната пара? Щом има фунтове стерлинги?
18
12
 
12
 
! Отговори
Димитрии Жалкий преди 12 години
Ами блятовете са способни да си зарежат хората при тях е практика . Сега ще излезне Димитрий Жалкий и ще почне да нарежда раследвания и да се обяснява . Путин е известен като говорящата глава плямпа говори всичко което иска да чуе народа но на практика нищо не се случва .Много жалко за този сърцат народ който бива погубван от шаика алчни евреи ционисти
17
7
 
10
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Samo v Balgariq Bai Ganyo se radva na zaginali hora, aide vijte si patnite proishestviq be mangovci! Ama to vi se vrushta!Prostaci! Jalko za gorkite hora! Tragediq!
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" По предварителни данни са загинали главно не моряци, а сондьори, които в момента на транспортирането на платформата изобщо не е трябвало да се намират там. Те са били взети, защото организаторите на рейса не пожелали да наемат допълнителни пътнически плавателен съд. "ЩО ДА СЕ ХАРЧАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЧАСТНИЦИТЕ ?!!!
15
18
 
14
 
! Отговори
мм преди 12 години
Бати тъпите руски пиянки.
14
4
 
12
 
! Отговори
valio преди 12 години
Plache mi se kato gledam kolko e prost bulgarskiqt narod, plache mi se.
13
6
 
3
 
! Отговори
ха преди 12 години
след 4 часа и при това време .. май не са отишли да спасяват който и да било
12
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубава работа, ама руска.Накрая все нещо преебават руснаците. И с подводницата беше подобно.
11
8
 
8
 
! Отговори
do 2 и 4 преди 12 години
А вас дето ви еб*т в ***, ама сте се скрили като мишки в кочините, кво сте се надъхали, жалки ***?
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЖАЛКО ЗА ЗАГИНАЛИТЕ,А ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА ЩЕ ИМАТ ЕДНИ ТЪЖНИ,НЕ САМО СЕГА ПРАЗНИЦИ,А И ЗА В БЪДЕЩЕ.............НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СА РУСНАЦИ,АМЕРИКАНЦИ ИЛИ ЯПОНЦИ......ВСЕ ХОРА СЪС СВОЙТЕ РАДОСТИ,СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА. ЖИВОТА ИМ ВЕЧЕ Е ДРУГ,САМО СПОМЕНИ И СНИМКИ ЗА ДЕЦАТА ИМ.......ЖАЛКО...................
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог да ги прости загиналите хора,и дано успеят да спасят изчезналите.Изглежда,отново алчността стои в основата и на тази трагедия.Ако компанията беше платила за допълнителен кораб,сега хората щяха да са живи.