Търсят богатствата на Кадафи – 4 т злато и до $500 млн.

Бившият либийски лидер планирал с тях да води партизанска война
Обновена: 19 дек 2011 15:01 | 19 дек 2011 11:37, Елка Василева
46
Търсят богатствата на Кадафи – 4 т злато и до $500 млн.
Снимка: Reuters

Либийските и чужди спецслужби, както и американски частни охранителни компании активно издирват златните слитъци, бижута и големите суми в долари и евро, скрити от привърженици на режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, пише алжирският вестник "Ал Хабар".

Според изданието малко преди падането на Триполи приближени на Кадафи са изнесли от либийската столица златните резерви, пари и накити и са ги скрили на неизвестно място в Либийската пустиня.

Става дума за 4 тона злато и голяма сума пари в брой в размер от 200 до 500 милиона долара.

Смята се, че Кадафи е изтеглил тези средства от банки малко преди падането на неговия режим.

Бившият либийски лидер, който беше убит от въстаниците в района на град Сирт на 20 октомври, е планирал с тези пари да води партизанска война срещу новите власти и западните им съюзници.

Според някои данни тайникът може би се намира в пустинен район в западната част на Либия близо до границата с Алжир и Тунис.

Според вестника службите на съседния на Либия Нигер са задържали двама либийци, при разпита на които било установено, че работят за американска охранителна компания, която търси златото и парите на Кадафи.

Те били получили задача да издирят бивш високопоставен офицер от службите на Кадафи, който уж отговарял за съхраняването на златото и парите и знае къде се намират в момента те.

Освен това по информация на "Ал Хабар" с търсенето на съкровищата се занимават и френските спецслужби, които се опасяват, че те могат да попаднат в ръцете на терористи. Силите на западната коалиция използват при търсенето самолети със специално оборудване.

Информацията за укритите богатства на Кадафи привлича иманяри и авантюристи от арабски и от западни страни, пише РИА Новости. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Муамар КадафиЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
danimo45 преди 11 години
Ейййййй...аман бе аман.....айдука си е айдук и това сие. То кръвта вода не става. Не им стига, че утрепаха знакова фигура, че разрушиха една приказна страна, кмакар и мюсулманска ами и паричките на либииския народ искат да докопат. Да не би да ги вземат терористи. Че от ВАС по-истински терористи няма бе
51
0
 
0
 
! Отговори
slav преди 11 години
До Патилан до 33 Всичко това е вярно но се отнася само за Триполи и околностите на не повече от 100км
50
1
 
0
 
! Отговори
НИЕ преди 11 години
Те ограбиха 1 000 000 000$ от централната банка на Ирак и не ги намериха=
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100% отдавна е откраднато. Никой не забравя 4 тона злато.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kade e zlatoto na kadafi ami v amerikanskite banki nali za tva go svalixa da my otkradnat imaneto ,a sega da qdat na magareto ,,,nali se seshtate koe.
47
6
 
1
 
! Отговори
"Сърби" и. преди 12 години
Не разбрахте ли защо Кадафи падна от власт? Ами защото се подигра с нас българите, бре! Неуредени пари, медици, Бенгази и.. загази...! Една муха като се наяде с мед и аха.. аха.. - повярва в Мухамед, че бил единствен пророк на Халла ***, гледана от долу нагоре - аллаХ! Да ама не! Има един в България, който трепе мухи, бълхи и подобни! Колкото до златото, доларите, петрола и др. земни богатства то те винаги са си оставали тук, колкото и да са загивали заради тях. Та има борба на рез с нерез!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
to se znae kade e zlatoto amerikanski i dr.chyjdi banki go pribraxa nali za tva beshe voinata da im vzemat parite i zlatoto nefta tia amerikanski evrei masoni iluminati .prestapni taini organizacii za kontrol na narodite tiaxnoto ograbvane i zavisimost ot bagatashite .
45
0
 
1
 
! Отговори
sdyy преди 12 години
bb tova si e demokra4iq no 500mln tova si e dosta i da gi tarsqt nqma da gi namerqt za6toto sa na ostrov Pantelleria kakto kaza kadafi preti da go xvanat
44
1
 
6
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Кой каквото търси, един де си го намира....
43
0
 
25
 
! Отговори
Корал преди 12 години
..Демокрация=Завоевание=Завладяване=Отнемане на богатства и природни ресурси=Отново демокрация с заграбените вече ресурси и т.н.безкрай с който 7милиарда страдат в абсурда на демокрацията за сметка на шепа хора.Абсурден свят-абсурдно мислене-абсурден егоцентризъм.Може и да има смисъл в "потопа" и унищожаването на човешката раса,лошо че покрай сухото гори и мокрото......
42
1
 
16
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Ей сега "Банкстерите" от Америка сигурно ще се поболеят горките...може рак да ги хване.Според изданието малко преди падането на Триполи приближени на Кадафи са изнесли от либийската столица златните резерви, пари и накити и са ги скрили на неизвестно място в Либийската пустиня.Става дума за 4 тона злато и голяма сума пари в брой в размер от 200 до 500 милиона долара.
41
1
 
35
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Всички знаем че САЩ са най-големият световен убиец. Всеки може да проследи колко са жертвите на американските войни. Няколко милиона човешки същества. И то в името демокрацията им!Кадафи е мъртъв, а в Либия започва геноцид над либийците, демократичен геноцид, а новата Световна война може вече да се смята за факт. Какво са международните закони? Май съществуваше нещо такова, или поне така твърдят демократите. Именно по силата на същите закони те вкараха Слободан Милошевич в затвора, изправиха пред международния съд в Хага и като видяха, че няма да могат да го осъдят, го убиха. Кадафи го убиха преди това. За да не се излагат с някакво си карикатурно подобие на съд. Пак според същите закони убийството на военнопленник е военно престъпление. А Муамар Кадафи беше точно такъв. Един ранен военнопленник. Видеокадрите, които видя цял свят бяха категорични. Бил оказвал съпротива, бил се опитвал да бяга, била избухнала престрелка Абе, кого ще лъжат тези? Тези либийски революционери с еврейски имена просто смъкнаха от превозното средство един тежко ранен човек и го убиха. И Западът, този фалшив и лицемерен Запад вместо да поиска осъждане на военнопрестъпниците, ги поздрави. Западът поощрява военните престъпления и това вече е неоспорим факт. Всяка война е ЗЛО за човечеството! Деморацията(Бомбокрация, да бъдем точни), се превърна в извинение за геноцид!!! Да пази Господ от демократи!
40
1
 
23
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Полковник Кадафи от две и повече десетилетия е трън в очите на САЩ (и от там на НАТО), защото национализира нефта, изгони американските нефтени компании и давайки концесии на чужди компании се ръководеше от интереса на дъжавата и либийското население. Е, това демократичния и правов свят НЕ можаха да му простят...
39
1
 
20
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Демокрация това е върховно право, а не НАТ-овска агресия и бомби над главите на хората!? Отворете си очите и вие ще видите началото на трета световна война, нов нацизъм и нови нацисти в лицето на САЩ и Англия и НАТО. Във нашите ръце са нормите на международното право и задълженията пред народите на целия свят да запазим мира и справедливостта, а значи да се обявим против агресията на НАТО срещу Либия и да не допуснем агресия срещу Сирия и Иран. Време е хората по света да се надигнем против тази безчовечност? Системата на американизма не е нищо друго, освен едно паразитно съществуване за сметка на ресурсите на други държави, на насилие, измама, експлоатация и ограбване на други страни. Системата трябва да бъде унищожена с общите усилия на човечеството. В противен случай човевеството няма да оцелее....
38
1
 
32
 
! Отговори
Патилан до 33 преди 12 години
Либия при Кадафи:В Либия се дава по 7000$ на новородено, 64000$ на младоженци, 730$ за безработен, безплатно електричество и вода, най-евтиното гориво в света (около 0.12$ за литър), образование и здравеопазване без пари, учение и специализация в чужбина без пари, покупка на нова кола-50% се поема от държавата, гориво, безлихвени кредити за покупка на жилище, наем на държавно жилище без пари, никакви данъци, нулева престъпност и др. Какво точно е окрал от народа си? Направил грешка че не сложил парите в западни банки а ги раздавал на либийците!?За 1998 г. 38,2% от националния бюджет е разпределен за образование. Това е един от най-високите проценти отделян за образование в света. До вчера Либия беше Швейцария'та на Африка - утре ще бъде България'та на Африка!
37
3
 
22
 
! Отговори
Патилан до 33 преди 12 години
При Кадафи либийците имаха безплатно здравеопазване и образование, безплатен ток и вода, безлихвени кредити, незадлъжнялоста, липсата на престъпност!!! Имало едно време една приказна страна. Там лампите никога не се гасели, а токът бил безплатен. Там можело да си потърсиш работа като началник и да живееш добре без да си мръднеш пръста. Там за пет динара се пълнел резервоар догоре и всеки гражданин получавал всеки месец дивиденти от петрола. Там... Който е бил там знае... Това бе Либията на Кадафи. Той създаде една утопия, която нямаше място в този Вълчи свят.
36
1
 
23
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Войната срещу Саддам стана набързо след като той обяви, че разплащането за Нефта ще премине от Долари на Евро и най-вече, защото и той почна да си печати долари, така наречените Садамки. Това най-много вбеси Печатарите от САЩ (Ротшилтд, Рокфелер и Другарчетата му). Муамар Кадафи беше убит по заповед на Ротшилдови ( МВФ, СБ, ФЕД ) защото отказа да зароби Либия със заеми към тези световни лихвопийци.Вместо да плаща лихви на Ротшилдови, Кадафи национализира нефта и газта, и чрез приходите от тях спести валутен резерв на Либия от над 183 милиарда долара ! Либия бе ПОСЛЕДНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА, БЕЗ НИКАКЪВ ВЪНШЕН ДЪЛ. Войната срещу Кадафи също стана, защото той реши да си изтегли евро-доларите от европейски банки и да продава петрола в злато!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33 ТИ БИЛ ЛИ СИ В Либия познаваш ли арабите или си *** с ПРОМИТ мозък \ако изобщо си го имал
34
1
 
5
 
! Отговори
Ал Булгария преди 12 години
Кой е видял тези пари и кой теглил на кантар това злата че лаят ли лаят,защо мълчат за тънското злато за което има апетит целия свят ааааааааааааааа
33
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
то вече е в америка, те ще си тръгнат ли току така.