Кралските сватби на 2011 година. Три за щастие

Видя се, че монархиите не са загубили от блясъка си
24 дек 2011 15:05, Елка Василева
22

Принц Уилям и Кейт Мидълтън. Снимка: Reuters

Три големи кралски сватби, проследени от милиарди души по цялата Земя, белязаха 2011 година.

Британският принц Уилям се врече във вечна вярност на Кейт Мидълтън, принцът на Монако Албер II сложи край на ергенлъка си и взе Шарлийн Уитсток, а през есента най-младият крал на планетата, 31-годишният монарх на Бутан Джигме Кхесар Намгиел Вангчук се обвърза с Йетсун Пема.

"Сватбата на века", режисирана до най-малките подробности от Бъкингамския дворец, доказа, че британците са най-големите майстори на подобни пищни събития. След незабравимата венчавка на принц Чарлз и Даяна, която прикова вниманието на целия свят, тази година синът им принц Уилям умили млади и стари, вземайки за съпруга жената, която от години обича, макар да е без капчица синя кръв. Мидълтън е първата дама без титла от 350 години насам, омъжила се за принц, който един ден ще седне на трона.

Булката като истинска принцеса от приказките, облечена в тоалет на Сара Бъртън и тиара на кралицата, се яви в Уестминстърското абатство на 29 април. Цялата църковна церемония продължи 75 минути, като най-вълнуващият момент от нея бе, когато новообявените херцог и херцогиня на Кеймбридж се врекоха във вечна вярност пред Кентърбърийския архиепископ Роуан Уилямс.

А най-просълзяващите мигове бяха, когато принц Уилям прошепна на Кейт развълнувано: "Обичам те, прекрасна си!" и когато двамата младоженци си размениха на балкона на Бъкингамския дворец не една, а две целувки.

Още преди да затихне звукът от камбаните на венчавката на принц Уилям и Кейт Мидълтън, се заговори за нова пищна и дългоочаквана кралска сватба в Европа - тази на 53-годишния принц на Монако Албер II и южноафриканската плувкиня 33-годишната Шарлийн Уитсток. Също като в приказките, в които се казва "три дни яли, пили и се веселили", тяхното тържество трая три дни. Започна с безплатен концерт на "Игълс" и продължи със "същинската част" на 1 и 2 юли - с граждански и църковен брак.

Вратите на двореца бяха отворени за всички. За местните поданици бе предвидено да присъстват директно на сватбата, бяха им организирани богат коктейл и прием на пристанището Порт Еркюл, лазерно и звуково шоу, за които се погрижи Жан-Мишел Жар.

За пръв път светът гледа църковна церемония . . . на двора, пък бил той и на княжеския дворец.

На фона на тези два брака почти незабелязано мина втората британска кралска сватба през 2011 година - тази на внучката на британската кралица Елизабет II Зара Филипс и ръгбиста Майк Тиндъл. А малко след нея се появи и първият слух за изневяра на младоженеца. Все пак слабият интерес е оправдан. Зара Филипс няма да седне един ден на трона.

Също толкова незабележимо мина и германската "кралска сватба" - тази на Георг Фридрих, принца на Прусия и праправнук на император Вилхелм II, и Софи, принцесата на Изенбург, състояла се в двореца Сан Суси в Потсдам. Ако след Първата световна война, приключила през 1918 г., Германия беше останала империя, сега 35-годишният принц щеше да бъде кайзер и с изисканата си външност щеше да е германският вариант на принц Уилям. Неговата сватба обаче май ще се запомни само с това, че е единствената през годината, в която и двамата младоженци са със
синя кръв.

През 2011 година се състоя и сватбата на най-младия монарх на планетата - 31-годишния крал на Бутан Джигме Кхесар Намгиел Вангчук с Йетсун Пема. Кралят красавец, наричан още "Прекрасният принц на Хималаите", който има навика да приема в резиденция в столицата поданиците си на чаша чай, отведе през октомври до
олтара очарователната си 21-годишна булка без синя кръв.

Многочасовата сватбена церемония, изключително екзотична за несвикналите с подобни гледки европейци, се проведе под ръководството на висш будистки представител. Младоженката поднесе на жениха купа с амброзия, символизираща вечния живот. Кралят сложи на главата на избраницата си короната на новата кралица.

Датата на венчавката беше специално избрана от свещеник, който проследи благоприятното разположение на планетите в съответствие с астрологичните знаци на младоженците. Добър знак за кралското семейство се оказа фактът, че нощта преди венчавката е била огрята от пълнолуние.

Поданиците на краля на Бутан имаха възможност да приветстват височайшата двойка на специална церемония, организирана на . . . стадиона на средновековната столица на малкото будистко кралство, едно от най-затворените на планетата.

Така през 2011 година с ергенлъка си се простиха и последните най-желани ергени на света. Като "утешителна награда" за дамите остава принц Хари, по-малкият брат на принц Уилям, но той надали скоро ще реши да сложи брачната халка на ръката на някоя красива дама. А и надали един ден ще седне на британския трон.

През 2012 година светът ще очаква с нетърпение наследниците на двойките. Говори се, че първа може да е Кейт Мидълтън. А също, че май ще даде живот на близнаци. Дали ще е така, само времето ще покаже.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Heitvate li ? Heitvate heitvate :) za drugo ne stavate :)
18
3
 
18
 
! Отговори
изрода преди 12 години
И на вашата парвенющина и иде краят. Хората по света нещо взеха да огладняват и да се бунтуват срещу системата като цяло. Да не си мислите, че ако започнат промени, някой ще ви остави да си живуркате в двореца? Накрая да не стане него да го ***, нея да я бият
17
1
 
16
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Когато Доган подари годежен пръстен на Педи Съселов
16
6
 
20
 
! Отговори
тропчо преди 12 години
Крале! Абе, палячовци колкото искаш на тоя свят, а пък зяпачи още повече!
15
5
 
19
 
! Отговори
Сексолог преди 12 години
А Вучката и *** кога ще се вземат?!?
14
6
 
21
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
dokato ima koi da hrantyti shte si jiveiat prosti narodi kolkoto si izkash .
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези статии трябва да вървят с реклама "Купете си най-новото дистанционно за местене. Само с едно натискане на копчето преминава в другия крачол". Ама какво пък и без него може. Аз съм свикнал мануалната. Пък като се замисля исторически е имало "Голямото преселение на народите". Защо пък да няма и "Голямото местене из крачолите"
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е да го местим че деня си замине.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премахнати поради нарушаване на живота на нормалните хора.
10
5
 
21
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Тези хора също имат задължения и то много. Какво им внушават, можем само да гадаем, но бъди сигурен, че на мнозина от тях животът всъщност не е чак толкова безпроблемен.
9
12
 
25
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Британците ги спасява единствено фактът, че живеят на остров. Ако в средата на континента можеха да ядат хурката. Искрено се надявах на сватбата им да се взриви някой талибан, че ми писна от тези пуяци.
8
10
 
30
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Крале - до кога ще има такива "създания" на този свят! Това са хора възпитавани от деца, че са нещо повече от другите нормални РАБОТЕЩИ хора!
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Онези от Бутан са най-готините. След сватбата прочетох материала за тях с интерес и се зарадвах искрено, че някъде живеят хора щастливо по света - и управляващи, и поданици.
6
2
 
15
 
! Отговори
съжалявам преди 12 години
rumen е най-умният на форума...
5
7
 
29
 
! Отговори
Сократ преди 12 години
*** си умират да зяпат по "знатни" маймуни.
4
9
 
22
 
! Отговори
пожелавам... преди 12 години
Принц Уилям и Кейт Мидълтън - бъдещите монарси на Великобритания ..
3
5
 
15
 
! Отговори
и преди 12 години
Императорът каза : Тест за интелигентност и психотест да се правят периодично навсякъде...
2
15
 
25
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Едно..признавам на британската корона - традициите.Традициите поддържат духът на обществото и са пример за идните...поколения,традиции създадени през вековете и проверенипрез...вековете,традиции,които патината на времето не е...съборила;поклон Англия!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо няма свимка на Георг Фридрих и принцеса Софи?