Паметник на хан Кубрат издигат в Малая Перешчепина, Украйна

Навършват се 100 г. от откриването на съкровището и гроба на владетеля
Обновена: 4 яну 2012 16:55 | 4 яну 2012 16:54, Елка Василева
25
Паметник на хан Кубрат издигат в Малая Перешчепина, Украйна
Съкровищата на хан Аспарух и хан Кубрат. Снимка: Булфото

Паметник на българския хан Кубрат ще бъде издигнат в село Малая Перешчепина в украинската Полтавска област.

Съобщението направи днес говорителят на Асоциацията на българите в Украйна Димитър Христов, който е вицепрезидент на фондацията "Хан Кубрат".

По думите му изграждането на мемориалния комплекс ще започне с построяването на параклис, двуетажен хотел за туристите и поклонниците, както и паркинги. Проектът ще се финансира изцяло от спонсори.

Христов обяви, че през тази година трябва да се състои Световен конгрес на българите, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището и гроба на хан Кубрат.

Съкровището от 25 кг златни и 50 кг сребърни изделия е било открито случайно през 1912 г. в селцето Малая Перешчепина.

Сред находките, които сега се съхраняват в музея Ермитаж в Санкт Петербург, са пръстенът и личното оръжие на хан Кубрат.

"През 1984 г. германският учен Йоахим Вернер е изследвал съкровището и е стигнал до извода, че то е било на мястото на гроба на хан Кубрат - основател на държава на територията на днешна Украйна", добави Димитър Христов пред украинската агенция УНИАН.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
sisenceto преди 11 години
Mnogo hubava informaciq.Bravo.
23
2
 
2
 
! Отговори
Кубрат преди 12 години
Не са чужденци бесарабските българи, може да са повече даже от някои продажници в българия. А това че е намерено съкровището там еми сетете се, почетете малко до къде се е простирала стара велика България.
22
1
 
2
 
! Отговори
Кубрат преди 12 години
Македонче ти да мълчиш че македония е от куберовите българи. И се научи да пишеш първо ***.
21
1
 
0
 
! Отговори
.......... преди 12 години
trqbva da se zasramim ..... che nqkfi umreli chujdenci digat pametnici i paraklisi na nashte dedi..... SRAM I POZOR...
20
1
 
3
 
! Отговори
Бугарин и татарин преди 12 години
Зорки соколи, админчета от Днес! Вече 6 часа нъкъф македонстващ се гаври с българите, а вие не триете! Засрамете се!
19
16
 
0
 
! Отговори
Makedon преди 12 години
KAN HAN MAN KUBRAT, Bugarishta tatarishta, kucheta klali ne znam si kvo... *** ste mrsni i tova e istinata hahaha smeshnitzi! VDIGAITE PAMETNICI NA MONGOLOIDITE VASHITE BASHTI STO GO ZADEVATE GOCE< DAME < PITU ???? EBAVI MARSHITE SMARDENI DA ***
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Paraklis? Poklonnici?? Han Kubrat??
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Красота !!!
16
1
 
11
 
! Отговори
Димитър Л.Делийски преди 12 години
Фактът, че от 16 коментатора само двама са познали, че това на снимката е прабългарското съкровище от Наги Сент Миклош, а не от Малая Перешчепина, красноречиво показва масовото затъпяване не само на българското племе, ами и на журналята. Журналистът Светозар Ив.Павлов още през "комунизма" организира експедиция от сп."Отечество" до гроба на хан Кубрат и с подръчни средства направиха там паметник на хана. После братята руси от селото направиха по-свестен паметник. Е, сега ще видим какво ще напра
15
3
 
31
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Чужденци дигат паметник на нашите основатели,а ние дигаме паметници на Тикви ,Камби и чалга певици ............... Кубрате,Аспарухе .....................Левски ,Ботев ............всички те от хиляди год. назад се преобръщат от гроба ,като гледат сегашна България ,Кенефия,Чалгария,Абсурдистан и т.н. .
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Здрасти, немецкий ученый Йоахим Вернер! "През 1984 г..." е стигнало до плиткото ти мозъче това, което знам десетилетия преди теб. Дерзай, че какво ще правим без немски учени! Поне знаеш ли къде е река Ворскла? Защото аз съм живял два месеца на брега й.
13
1
 
24
 
! Отговори
Дуло преди 12 години
Абе все съм очаквал, ама че сте толкова ПРОСТИ не съм очаквал! Снимката е от съкровището, намерено в Нодь Сент Миклош, Унгария, което се намира във Виена и е шедьовър на прабългарското изкуство, като сандъкът ст Терачина (Италия). Малая Перешчепина е нещо съвсем друго. Велико и свято! Някои руски учени считат находките от Малая Перешчепина за гроб на великия Хан (не Кан!) Кубрат. Всеки културен българин трябва да знае това! Вие журналягици още много трябва да се учите!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
УВАЖИХ !
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
или някой е забравил ,че първите 200 години от създаването на дунавска България Българите са ВЯРВАЛИ в тангра убива ли са кучета преди битка и са гледали сърцето му което е казвало дали българия ще спечели дадена битка или ще загуби . 681 до 850 година славяните са вярвали в друга религия различна от христа .
10
1
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
между другото не ти се получи. първите няколко пъти успяхме да ти се вържем, ама вече не. всички те разбрахме че си жалка герберастка *** търсеша евтина провокацийка и спекулация. аре у лево *** жалък.
9
8
 
1
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
KAK KAK DA OSEREM I TAZI NOVINA DRUGARI
8
4
 
3
 
! Отговори
ДО ЛОСТОВ преди 12 години
ИМА ОБЩО С ТОВА <ЧЕ НЕ ТИ ТРЯБВА МОНОТЕЙЧНА РЕЛИГИЯ ЗАДА СЪЗДАДЕШ ДЪРЖАВА ИЛИ ДА ЧЕТЕШ КОРАН .
7
1
 
14
 
! Отговори
Lostov преди 12 години
Мохамед пък какво ОБЩО има с новината? Освен излишно да разбунваме религиони нападки, друго не виждам.....
6
2
 
14
 
! Отговори
Lostov преди 12 години
Да, наистина... айде малко уважение... Този велик човек е пряк участник в ранната ни история. Няма нужда от плюене, ирония, подигравки и "бъзици".... и без това почти всяка една статия е оплюта от редовните коментатори... Поне тук да покажем малко уважение!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАН Кубрат е по стар от мохамед неговата религия България е по вярна .