Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан

34–годишният български военен е женен, има едно дете
Обновена: 21 яну 2012 08:53 | 21 яну 2012 08:00,
397
Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан
Убитият български сержант. Снимка: THEATRUM BELLI

34–годишният сержант Свилен Симеонов е един от четиримата френски военнослужещи убити в Афганистан.

Сутринта на 20 януари, българинът и останалите френски военнослужещи бяха убити от мъж в униформа на афганистанските въоръжени сили в района на град Тагаб, в източната афганистанска провинция Каписа.

Със Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жьофроа Баумела.

По време на стрелбата други 15 френски военнослужещи бяха ранени.

Досега България, която има 614 войници, инструктори и военни лекари в Афганистан, не беше давала жертви в размирната страна, отбелязва АФП.

Сержант Свилен Симеонов е постъпил в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. Преценяван е като първокласен сапьор със силна воля и мотивация.

На 1 февруари 2004 г. е произведен в звание ефрейтор.

На 1 ноември 2005 г. е произведен в звание младши сержант.

На 1 юли 2009 г. е произведен в звание сержант.

През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция "Ликорн".

Още по темата

Българинът на три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г.

Сержант Симеонов е бил награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО - "ИСАФ", медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Все още се уточнява дали сержант Симеонов е придобил френско гражданство или е заминал за Афганистан като български гражданин. Той е женен, с 1 дете.

Френският президент Никола Саркози вече обяви, че страната му прекратява всички операции в Афганистан и заплаши, че ще предприеме изтегляне на френския контингент от Афганистан.

"Ние сме приятели на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници нападат френски военни", коментира той.

Талибаните, от своя страна, определиха нападението като жест на патриотизъм от страна на афганистанския войник, който е атакувал френските военнослужещи.

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
3
 
7
 
! Отговори
inn преди 12 години
този е турчин с български име и не се шегувам!!!
263
3
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 345 преди 12 години
Ти или си ненормален или побъркан ,от двете едното ! Талибаните ,Ал кайда и т.н. се борят против САЩ и опитите им за влияние над арабските страни! Нека американците да се борят с тях ,а не наемни чужди войници ! Ако загине американец бих го съжалил понеже брани интересите на държавата си , но ако загине чужд наемник дори бих се изпик-л на гроба му!Ако загине турски командос при защита на родината си бих го съжалил,но чужд да защитава турски интереси за пари,не! Разбра ли каква е разликата ?
262
4
 
4
 
! Отговори
гурбетчия до 339 преди 12 години
Айде и ти ,холан ,да сме били повече хора ! Нека бъдем повече хора ,но с разум ! Човекът е отишъл там с оръжие в ръце , кво да го съжалявам ! И не е отишъл да брани родината си , а да налага волята на други държави ,за което са му плащали ! Съжалявам турските командоси ,които загиват при операции в Ирак ,понеже защитават родината си от терористи и го правят напълно безплатно от чист патриотизъм !
261
1
 
6
 
! Отговори
giligan преди 12 години
Направо ми е неудобно да чета коментарите .Що за хора сте!?Всички разбираме от всичко ,знаем всичко ! Тези са такива ,другите такива! Лека му пръст на Войника! И дано сме малко повече хора!
260
11
 
10
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Объркан човек с объркан живот! Турчин, роден в България, името му българско, униформата му френска, варди американски макови полета, служи в Афганистан и одумкан от пащун! Не изпитвам никаква симпатия към този мой "сънародник"!
259
4
 
2
 
! Отговори
do Gurbetchia преди 12 години
ot bulgarin ot Germania: Prav si napalno, sazaljavam za latinskite bukvi, no njamam kirilica.Moze oshte da se kaze: "Kakvoto povikalo, takova se obadilo", ili mai neshto podobno,kakto i "vseki da si jade poparata".
258
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иран, Русия и Китай въоръжават талибаните. Освен това сега не воюват както едно време - да сриват цели села, а ги галят с перце, за да "печелат сърцата и умовете"...
257
4
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Сега ще се разплача. Защото този бил роден като българин. Никакъв българин не е! Наемник, ландскнехт. Българите целувахме знамето на святата Родина и бяхме готови, а и днес сме готови да умрем за Нея! Лицемерите да си траят!
256
2
 
8
 
! Отговори
Гарибалди преди 12 години
На война ,като на война". Лека му пръст. Но да не забравяме ,че той се включил във френският легион съзнателно,знаейки че като легионер ще убива ,a може и него да убият.Участвал е в много мисии. И навярно и той е убивал.Легиона не е благотворителна организация. Наемническа войска.Служеща за пари.Това е препитанието им .Те са готови да се бият за пари..При тях няма патриотизъм.Много армии вече са от наемници.Само че за разлика от френският легион не вземат чужденци. В американската армия отиват най-вече безработните,черните и ***. Нормалните и тези които не са принудени от обстоятелствата не им се умира.
255
5
 
10
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Не съжалявам хора ,които за пари взимат оръже в ръцете си и отиват да налагат "правосъдие" в чужди държави ! В коментар 329 бях писал ,че лакомо д... , кръв с--е , но го изтриха !
254
1
 
6
 
! Отговори
Александър Медвед преди 12 години
316, войските на СССР 10 години воюваха на практика срещу целия свят. В Афганистан гъмжеше от изродска ислямска *** събрана от целия арабски свят, въоръжени бяха със супермодерни оръжия с които ги заливаха всички натовски държави, имаха инструктори от НАТО. И при все това 10 години баха там. Сега на практика целия свят се бие с талибаните начело с насраните натовци и колко години нищо не са постигнали. И нищо няма да постигнат. Ще си отидат *** като курталански вълци !
253
0
 
5
 
! Отговори
555 до valentin преди 12 години
valentine не забеавяй, че преди време войници от същите тези "цивилизовани" народи( САЩ) бяха уличени че са рязали пръсти на афганистански деца. Ей така, за сувенири. Много цивилизовано,нали. В dnes.bg ъщо беше поместена статия.
252
2
 
6
 
! Отговори
до 328 преди 12 години
Какви ислямисти, какви 5 лева, единственото вечно е, че интереса клати феса. Вижте го тоя на снимката - мюсюлманин отишал да трепе мюсюлмани и утрепан от мюсюлманин.
251
2
 
7
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Лека му пръст ! Едно е да воюваш срещу нападатели навлезли в родината ти , друго е да отиваш като "умиротворител" ! Държавите които пращат "умиротворителни" сили си имат свои лични интереси и не случайно плащат добри пари на войниците ! На турски имаме една поговорка : tabancayi doldurdum vururum diye , hic aklima gelmedi o:lu:ru:m diye ! Така пиша ,понеже се появяват някакви йероглифи!Превод:заредих си оръжието за да убия ,но хич не се сетих че мога да бъда убит !
250
6
 
5
 
! Отговори
do320 преди 12 години
Аyyy,ами точно в легиона взимат случайни.Това е нещо като навремето турците са обучавали българските еничери за да колят българите.Тоя е с френска униформа това означава че е български предател.Утре сарко ако го пусне в България има да ви коле та окото няма да му мигне
249
7
 
7
 
! Отговори
do 317 преди 12 години
Ей ***,като е българин защо не е в български лагер в Афганистан с българите,ами е с френска униформа под френски флаг във френски лагер.Според теб френската ли униформа защитава българските интереси.Бах ти простото племе.Тоя е български предател,защитавайки френските интереси
248
5
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Браво Валентине!
247
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко но най накрая си е намерил майстора. О тишел е да предава "идеалната демокрация"
246
1
 
4
 
! Отговори
за 303 преди 12 години
Защото си проста пръчка си се учудил - ЧУЖДЕСТРАНЕН ЛЕГИОН...........напъни си аспирина и ще разбереш ,защо са само чужденци там :)
245
9
 
14
 
! Отговори
Анормален преди 12 години
Легион,френски,еничарска история- платен войник, в Легиона се влиза само за пари другото е приказки на Шехеризада,жалко за момчето и хилядите прокудени млади българи по света.