ЕК не вижда нужда от специфично законодателство за шистовия газ

Брюксел трябва да се замисли за нови екозакони
Обновена: 31 яну 2012 07:47 | 31 яну 2012 07:47, Миглена Иванова
16
ЕК не вижда нужда от специфично законодателство за шистовия газ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия (ЕК) смята, че няма нужда от допълнително екологично законодателство за регламентирането на проучванията за шистов газ, поне докато те не достигнат търговски мащаби, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Според становището на ЕК дейностите, свързани с проучването за шистов газ, вече са предмет на европейските и на националните закони и наредби.

Въпросът за защитата на водите при сондажите, който беше повдигнат от противниците на шистовия газ, вече е обхванат в Рамковата директива за водите, Директивата за подземните води и Директивата за минните отпадъци, посочва се в доклад на белгийската адвокатска кантора Philippe & Partners, изготвен по поръчка на Еврокомисията.

Употребата на химикали при технологията за проучване пък е обхваната от регламента на Европейската общност по отношение на химикалите и тяхната безопасна употреба, посочва се още в доклада.

Кантората обаче е проучила законодателството в само 4 държави от Европейския съюз (ЕС) – Полша, Франция, Германия и Швеция, отбелязва изданието.

Експертите посочват в доклада си, че при достигането на търговски мащаби на дейностите, свързани с шистовия газ, ще са необходими по-обхватни действия на Европа за законова регламентация на процесите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
...... преди 12 години
Не че Бойко не е за псуване, но вие в днес.бг се на*рахте. Псувахте го няколко месеца, че ще разреши проучването и добива(аз тогава ви пишек коментарчета, че трябва да има проучване без добив на този етап. Сега го забраниха и пак Бойко ще ви е виновен, че нямаме самостоятелен добив.....
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срещу смехотворната забраната гласуваха 6 депутата: петима депутати от ДСБ Иван Костов, Иван Иванов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и Асен Агов, и Михаил Михайлов от СДС.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак за да съм съвсем точен трябва да се спомена че в швейцарския кантон Фрайбург (с големина 1/100 от територията на България) се забранява добива на шистов газ по метода на хидроразбиване след като от 2008г се правят проучвания за шистов газ. Самите швейцарци се шегуват че населението на фрайбург нищо не губи забранявайки добива на шистов газ които не е открит след 3 години проучвания.
12
0
 
0
 
! Отговори
asd преди 12 години
Вуйче, стига с тия глупости "не се знае дали го има" !По нашето законодателство, в момента, в който разбереш че го има, тоест, го откриеш - автоматически получаваш концесия за добив ! Нема нужда да ни баламосват, че Шеврон да дупчат "само за да видят дали има" ! Това е като да ти го вкарам, ама само *** ! Е то рамене нема !
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха ха ха, смея се на себе си,интересувам се за проучванията за шистов газ дори и в Швейцария където се "дупчи" за шистов газ от 2008г - миналата година имаше сондажи около Женевското езеро на дълбочина повече от 3000мподобна е ситуацията и в Германия където партията на зелените е много влиятелна, но никой не си е помислял да забрани проучванията за шистов газстанахме за смях щото забраняваме добива на нещо дето не се знае дали имаме
10
1
 
1
 
! Отговори
до 9 ти преди 12 години
за смях си ти че досега не си прегледал темата обстойно и да видиш с очите си пораженията от добива и то на американска територия където уж имат закони .Ами в Еквадор ? Мошенниците започват от най бедната и беззащитна държава в Европа за да си прокарат политиката и по лесно да навлезат в по големите страни от континента .Замисли се бе човек какво ще спечелим и какво ще изгубим .Защо не правят проучвания в Щвейцария ?
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече си вижда каква грандиозна глупост направиха нашите депутати с приемането на закона за вечна забрана за проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване при положение че не се знае дали има използвами залежи на шистов газ у нас. Пак станахме за смях и ще ни сочат за лош пример как не трябва да се правят нещата.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До мен , аре стига с ефтините манипулации маежду златото и шистовия газ няма нищо общо.
7
0
 
3
 
! Отговори
мен преди 12 години
ЕК и парламент за пореден път се показват в истинските си цветове - платени *** на петро химеските когломерати. да се надяваме че америка и *** ционисти които ги управляват ще паднат преди да успеят да ни завлекат всички към бездната. а до всички умници които щели да ползват евтин газ - златото от челопеч и трън без пари ли ви го дават, или под пазарната цена? а да бе забравих, боко и цуцьо откраднаха 300 кила от летището и не им требва българско злато... смешни сте платени драскачи
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
номер5,в ЕК обсъждането е за проучването и добива на шистов газтова че по-горе се говори само за проучването е много подозрително и понамирисва на фалшификация
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Става въпрос само за проучванията в статията, не за мащаббите добиви.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
плана на газовата мафия да прокара закон срещу шистовия газ в ЕС пропадназатова пък видяхме колко платени предатели има в БългарияБОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
3
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щатите и Полша ще си добиват газ на значително по ниски цени ние ще си блееме и ще плащаме на посредниците скъпите лимузини хахахахахах
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкупени, добре платени, сега дълго ще увъртат
1
8
 
19
 
! Отговори
Крети преди 12 години
ЕС *** на САЩ , какво да каже друго човек