Асад уверява, че работи за край на насилието в Сирия

Сирийският президент бил готов на диалог с всички политически сили
Обновена: 8 фев 2012 07:32 | 7 фев 2012 21:04, Елка Василева
131
Асад уверява, че работи за край на насилието в Сирия
Башар Асад и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад е уверил руския външен министър Сергей Лавров, когото прие днес в Дамаск, че иска да бъде прекратено насилието, предаде ИТАР-ТАСС.

"Имахме много полезна среща с ръководството на Сирийската арабска република", каза Лавров. "Потвърдихме нашата готовност да съдействаме по всякакъв начин за възможно най-скорошен изход от кризата въз основа на позициите, изложени в инициативата на Арабската лига. Президентът на Сирия увери, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то", продължи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Асад е готов на диалог с всички политически сили в Сирия, продължи Лавров. Той каза, че Сирия има интерес мисията наблюдатели на Арабската лига да продължи да работи и да разшири състава си. Според Русия тази мисия е сериозен стабилизиращ фактор в Сирия, каза руският външен министър след срещата със сирийския президент.

Асад е информирал руските си събеседници, че скоро ще обяви срок за референдум за новата конституция. Проектът за нея е готов и предстои сирийският президент да се срещне с комисията, която я е съставила, посочва ИТАР-ТАСС. "Националната комисия, натоварена да състави проекта за конституция, завърши днес работата си и ще представи проекта на президента Асад, преди да бъде публикуван", съобщи агенция САНА.

По силата на сегашната конституция, приета през 1971 г., президентът може да бъде избиран за неопределен брой мандати. Бащата на Башар Асад - Хафез Асад, управлява Сирия пет мандата и почина през 2000 г., напомня АФП, цитирана от БТА.

Арабската лига прекъсна миналата седмица мисията си за наблюдение в Сирия заради растящото насилие. Според правозащитни организации от началото на март 2011 г. в репресиите на режима са убити над 6000 души. На 11 февруари е насрочена среща на арабските външни министри, които ще разискват резултатите от мисията.

Сергей Лавров и шефът на руската Служба за външно разузнаване Михаил Фрадков пристигнаха днес в Сирия с послание от президента на Русия Дмитрий Медведев до Башар Асад. По-рано беше съобщено, че целта на посещението е да бъде постигнато стабилизиране на ситуацията в Сирия чрез демократични промени и да бъде потърсен изход от задънената улица, в която се намира ситуацията около Сирия.

Хиляди сирийци приветстваха руските гости в Дамаск, съобщи по-рано Франс прес. ИТАР-ТАСС описа строгите мерки за сигурност по време на посрещането и по 20-километровия път към резиденцията на Асад, но добави, че обстановката като цяло е била спокойна.

"Благодарим ти, Русия! Благодарим ти, Китай!", скандирала тълпата. Националната сирийска телевизия излъчи кадри с море от руски и сирийски знамена, издигнати от посрещачите. Според телевизията събралите се са приветствали по този начин "позицията на Русия, която подкрепя Сирия и народа й, както и реформите", осъществявани в страната, отбелязва АФП.

В събота Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето върху проекторезолюция, внесена от Запада и арабски страни, която осъжда репресиите в Сирия. Това възмути Запада и редица арабски държави. Според западни експерти и дипломати тази стъпка на Москва и Пекин може да насърчи президента Асад да продължи репресиите спрямо опозицията в Сирия. Сирийски опозиционери я нарекоха "разрешение за убийство", посочва АФП.

В неделя Москва обяви, че Лавров заминава за Дамаск във връзка със стремежа на Русия към по-скорошна стабилизация на обстановката в Сирия по пътя на назрелите демократически реформи. САЩ изразиха надежда, че Лавров "добре ще разясни на режима" на Асад колко е "изолиран" той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оооооо резака се появи наспинкало се е бебчето , *** ти ли ша говориш за политика бе , щом такива *** като тебе ми говорят за политика тая държава е мат -125 за тебе се отнася мизернек нещастен
112
0
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
@114 "Aко Кисинджър беше жив,сигурно щяха да изпратят него."*** !!!! Кисинджър е жив бе *** червен !!!
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Асад не е предизвикал тези конфликти и няма полза от тях.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди години,когато се сбиха Сирия и Израел, евреите бяха стигнали почти до Дамаск. Още тогава искаха да ги завземат. Но тогавашният съветски външен министър Громико и американският Кисинджър се споразумяха и прекратиха войната. Обаче Кисинджър беше умен мъж и прецени ,че не е дошло времето за това. Е сега американците са преценили,че времето е настъпило да завземат Сирия отвътре.Както в Либия и на десетки други места по света.
109
0
 
2
 
! Отговори
viv преди 12 години
до 115 Митко,напълно те подкрепям
108
3
 
10
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
ДО 117До 117От шахта вадиха Садам. А Кадафи от резиденция. А либийците и иракчаните направо си умират от кеф с "демокрацията" от американски тип която им беше насадена с бомбандировки от НАТО, и оборудване с оръжие на бунтовниците. Същия сценарий виждаме и в Сирия, само че номера на *** като вас този път не минава. От три държави нападнати от чифутските интереси, една няма която да е просперираща. Нито Афганистан, нито Ирак, нито Либия - ФАКТ. И продължават да са нахални...
107
4
 
4
 
! Отговори
Немеца преди 12 години
До 111Нали наистина не си толкова ***? Та нали всичко минава на гласуване в ООН бе чуфит. Там без съгласието на Русия и Китай нищо не минава - виж кои държави имат право на вето. Че в момента дори всичко за Афганистан минава през Русия, защото Пакистан вече не играе по свирката на американците. Че ако не са руснаците, войната в Афганистан свършва на мига. *** необразован...
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде бре,сериозно?Ти проболшевишко *** ли си?Как върви дежурството?
105
2
 
7
 
! Отговори
Следовател преди 12 години
Никакъв сириец не си, просто проамериканско ***. Пишеш едни и същи постове по цели дни и мислиш, че някой ги чете.
104
10
 
2
 
! Отговори
Сириец преди 12 години
Това малко изглежда като дежавю.И др.Кадафи приказваше същите лъжи точно преди една година,а в същото време танковете му разстрелваха цивилни жени и деца в Бенгази.После знаем какво стана и от коя канална шахта го вадиха.Така че,другаря Асад да внимава да не излъже като бясното куче на пустинята,дето вече не може да хапе.
103
1
 
10
 
! Отговори
madro преди 12 години
много мъдро постъпиха Русия и Китай с ветото. Ако не бяха го наложили, режимът в Сирия щеше да се капсулова и озвери. Сега има начин поне руснаци и китайци да го укротяват и това посещение е доказателство. Асад ще се вслуша много повече в думите на руснаците по този начин. Шансът за сравнително мирни реформи се увеличава, макар и по-бавни. Не може единственото решение да са бомбардировките...
102
2
 
13
 
! Отговори
Митко преди 12 години
"Не вярвайте на американците, дето си изпращат у нас развалената царевица, а на руснаците, които ще купят нашата царевица." - ВАНГА , не че съм почитател на Путин, ама историята показва последните 22 години най-големите лъжи откъде идват. Америка отдавна изгуби своя суверинитет и политиците и управниците й се превърнаха в слуги на безскрупулните корпоративни империи. Държат се с нас така все едно те са ни единствения избор и ние, като нация сме толко ***, че трябва да им играем по гайдата и да им благодарим за всеки техен икономически "съвет", който НЕ ни направи по-независими. Цялата ни държава е окупирана от чужди банки, които разбира се се управляват отвън, а те от своя страна се опитват да управляват нашите средства, така щото те забогатяват, а ние да им задлъжняваме, лобирайки за закони улесняващи заробването а български граждани и развързвайки ръцете на банките да управляват лихвите си без държавата да има право или механаизъм да се намеси !!! И коя банка ще има полза ние да си изплатим дълговете? Никоя...както и коя фармацевтична компания ще има полза хората да боледуват по-малко? никоя!!! Аз не мога да приема, че Америка, в частност нейната политическа върхушка, се бори за нашия просперитет и независимост- според тях за провалите ние сме си виновни, да виновни сме защото постоянно политците ни пишат закони под тяхна диктовка- или ги купуват или заплашват с изолация, не знам. Писна ми да ме убеждават, че тяхната агресивна икономическа политика е меродавна за всички. Отказвам се от благините на тяхната индустрия, щом за тях ще трябва да заплатим с изгубването на националната си идентичност. Обвиниха Русия, че не можело да се води преговори с нея. . . .? А пък със САЩ може? ли? Идват и казват: това е правилното и вие, ако упорствате сте ***. Що за наглост!!!!!!!?? Информирахме се преди вие нас, не искаме добив на шистов газ!!! И това е!!! Това, че Бойко Борисов не може да си сформира собствено мнение, е друг проблем. Ние също имаме право да го хванем на "4ри очи" и ще му покажем всички данни!!! Стига сме слушали тези псевдо демократи, които налагат своята демокрация с бомби, гмо храна, стоки от експлоатирани народи и банкови кредити. Как можахме да допуснем да ни ползват небето да бомбардират Сърбия ?!!!!!!!!!!!!!!!!! Та те са ни съседи!!!!!!!!! Не че трябваше да подкрепим Милошевич, а народа !!!!! Сега за Иран е същото !!!!!!!!!!!!! По всякакъв начин трябва да застанем ясно зад позицията, че сме против всички военни средства! По същия начин и Сирия !!!!! Трябва да подкрепяме народите!!! Не политиците!!!! На улицата и по бойните полета не излизат хора от световната лъжлива "политическа" рода, накрая те подпсиват само договори и получават пари и постове. МИР И ЛЮБОВ!!!!!!
101
2
 
6
 
! Отговори
ббб преди 12 години
Посещението на държавен секретар на САЩ винаги е свързано с нещо от изключителна важност за тях.Ако Кисинджър беше жив,сигурно щяха да изпратят него.Хилари Клинтън идва,за да издърпа ушите на "нашите управляващи",за това че не успяха да ни накарат да се съгласим за шистовия газ и да ни напомни кой управлява страната ни."Шеврон" е една от компаниите на Рокфелер и Ротшилд,а те трудно приемат "Не" за отговор,особено когато "проучванията за шистов газ в България" са част от плана за унищожаването на българската нация.Може би социалните инженери на Елита сбъркаха с нас и решиха,че момента за финалната разправа с българите вече е настъпил.Те не очакваха,че "овцете от България" ще дадат такъв отпор на Господарите на планетата.За това и онова *** същество,което играе ролята на американски посланик у нас се разпищя като ощипана мома,защото беше наясно,че шефовете му ще се ядосат.За това и сега другия техен верен слуга Иван,който е един от най-големите национални предатели в най-новата ни история тръгна на поредния поход срещу народа си,за да ни заставят да приемем условията на тези ***.Със сигурност държавния секретар ще постави на нашите "държавни" джуджета и въпроса за Иран.Като се има в предвид силата на еврейските и масонски лобита в България,най-вероятно ще ни заставят да приемем тяхната страна,която ще е страната на губещия.Защото САЩ и по-точно Елита са обречени да изчезнат и те няма да могат да променят това,дори да удавят целия свят в кръв.Нека тези,които вдигат ръка срещу България и българите знаят ,че нашия народ има вродени инстинкти за самосъхранение,които се отключват в моменти,когато нацията ни е застрашена.Българският дух се събужда винаги,когато е необходимо,за да ни даде сили да се преборим с враговете си!България е жива ,а нейните синове и дъщери са готови да я бранят и с достойнство да наричат себе си българи!
100
0
 
0
 
! Отговори
До 107 преди 12 години
Сигурен лиси , ти 107 ,че няма да ни изтъргуват?
99
5
 
10
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Преди 6-7 години слушах интервю с един пенсиониран политик, който на времето е бил съветник по международна политика на двама от бившите президента. Та, на въпроса на водещият защо Русия и Китай позволиха на САЩ да нападне Ирак и Афганистан, отговорът му беше: "Ние искахме да се обесим и те ни протегнаха въжето!" Та, Игъле, въпросът ми е, какво в крайна спечелиха американските игълчета от тези войни, какво спечелиха иракчаните и авганистанците, и какво спечели светът. Май всички само загубиха..
98
15
 
8
 
! Отговори
американ игъл преди 12 години
Сирия не е опасна,като Иран...може да и се размине, но иранеца с дългото име има вече скована бесилка. А кой му пука за русия и китай .....не си спомням д а ни спряха в Афганистан, Ирак 1 и2 ,Либия и пр...........
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 97 - американската кокошка. Не всички имаме твоя мозъчен грамаж, не всички желаем да ходим на грил.
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 107. с твоето мислене си готов артист от "На брега". Ако не си го гледал ,потърси го.
95
3
 
17
 
! Отговори
до 107 преди 12 години
Ти май си забравил, че НАТО не е вечно и като те забърка в някоя каша ще се чудиш от кой да се пазиш, от Иран ли от Русия ли от Китай ли или от целия свят настроен антиамерикански продължавай да си завираш главата в *** на Обама НАТО го пазело ***
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който нож вади,от нож умира !