Асад уверява, че работи за край на насилието в Сирия

Сирийският президент бил готов на диалог с всички политически сили
Обновена: 8 фев 2012 07:32 | 7 фев 2012 21:04, Елка Василева
131
Асад уверява, че работи за край на насилието в Сирия
Башар Асад и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад е уверил руския външен министър Сергей Лавров, когото прие днес в Дамаск, че иска да бъде прекратено насилието, предаде ИТАР-ТАСС.

"Имахме много полезна среща с ръководството на Сирийската арабска република", каза Лавров. "Потвърдихме нашата готовност да съдействаме по всякакъв начин за възможно най-скорошен изход от кризата въз основа на позициите, изложени в инициативата на Арабската лига. Президентът на Сирия увери, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то", продължи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Асад е готов на диалог с всички политически сили в Сирия, продължи Лавров. Той каза, че Сирия има интерес мисията наблюдатели на Арабската лига да продължи да работи и да разшири състава си. Според Русия тази мисия е сериозен стабилизиращ фактор в Сирия, каза руският външен министър след срещата със сирийския президент.

Асад е информирал руските си събеседници, че скоро ще обяви срок за референдум за новата конституция. Проектът за нея е готов и предстои сирийският президент да се срещне с комисията, която я е съставила, посочва ИТАР-ТАСС. "Националната комисия, натоварена да състави проекта за конституция, завърши днес работата си и ще представи проекта на президента Асад, преди да бъде публикуван", съобщи агенция САНА.

По силата на сегашната конституция, приета през 1971 г., президентът може да бъде избиран за неопределен брой мандати. Бащата на Башар Асад - Хафез Асад, управлява Сирия пет мандата и почина през 2000 г., напомня АФП, цитирана от БТА.

Арабската лига прекъсна миналата седмица мисията си за наблюдение в Сирия заради растящото насилие. Според правозащитни организации от началото на март 2011 г. в репресиите на режима са убити над 6000 души. На 11 февруари е насрочена среща на арабските външни министри, които ще разискват резултатите от мисията.

Сергей Лавров и шефът на руската Служба за външно разузнаване Михаил Фрадков пристигнаха днес в Сирия с послание от президента на Русия Дмитрий Медведев до Башар Асад. По-рано беше съобщено, че целта на посещението е да бъде постигнато стабилизиране на ситуацията в Сирия чрез демократични промени и да бъде потърсен изход от задънената улица, в която се намира ситуацията около Сирия.

Хиляди сирийци приветстваха руските гости в Дамаск, съобщи по-рано Франс прес. ИТАР-ТАСС описа строгите мерки за сигурност по време на посрещането и по 20-километровия път към резиденцията на Асад, но добави, че обстановката като цяло е била спокойна.

"Благодарим ти, Русия! Благодарим ти, Китай!", скандирала тълпата. Националната сирийска телевизия излъчи кадри с море от руски и сирийски знамена, издигнати от посрещачите. Според телевизията събралите се са приветствали по този начин "позицията на Русия, която подкрепя Сирия и народа й, както и реформите", осъществявани в страната, отбелязва АФП.

В събота Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето върху проекторезолюция, внесена от Запада и арабски страни, която осъжда репресиите в Сирия. Това възмути Запада и редица арабски държави. Според западни експерти и дипломати тази стъпка на Москва и Пекин може да насърчи президента Асад да продължи репресиите спрямо опозицията в Сирия. Сирийски опозиционери я нарекоха "разрешение за убийство", посочва АФП.

В неделя Москва обяви, че Лавров заминава за Дамаск във връзка със стремежа на Русия към по-скорошна стабилизация на обстановката в Сирия по пътя на назрелите демократически реформи. САЩ изразиха надежда, че Лавров "добре ще разясни на режима" на Асад колко е "изолиран" той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
"...болест която се лекува само с куршум, бомби и *** ..."Така Жорко научил си основните принципи и методи за въвеждане на демокрацията в една държава която американците толкова добре практикуват! Нищо добро не ни чака с бъдещите поколения!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка що си го турил туй -бг след Жоро за маскировка ли ?
51
1
 
8
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Не се притеснявай и след ваканцията няма смисъл да одиш! Като гледам щом до сега не са ти налели акъл и възпитание последната година няма нищо да се случи!
50
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Башарееее,мама,песента "Късно е либе за китка" май не я знаеш.За хилядите жертви прошка няма да има!Оттегли се в Москва,харчи си милиардите,щото да не стане като с Кадафито!С референдуми не можеш ги излъга сирийците,те искат главата ти!А кадри,скалъпени от държавната ти телевизия с подкрепящи те хора не могат да излъжат никой!Чак пък и руски знамена развели!Като при срещите на Тошо с Брежнев!Цяла София мобилизирана да аплодира "спонтанно".
49
8
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Аз имам уважение към възрастните и към учителите, но към комунистите не, за мен вие не сте хора, вредите които трябва да бъдат изтребени и изтрити от лицето на земята, болни сте от комунизъм болест която се лекува само с куршум, бомби и *** ! И ще ви лекувам аз вас !!!!
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
басирам се че и родителите си така ги псуваш , демек си абсолютен ***
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорко *** знае ли за какво използваш нета!?
46
1
 
11
 
! Отговори
До 46 преди 12 години
През този "престъпен режим" децата имаха уважение към по-възрастните! Децата имаха уважение и към учителите - сега ги бият! *** работеха сега ги издържаме! Има много плюсове на този "престъпен режим". А за това че не си живял в ония години: Не коментирай нещо с което не си запознат! Ако не си спал с жена не може да даваш съвети и идеи на другите как да го правят!
45
8
 
2
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Утре нямам даскало и сега ще седя и ще ви псувам цяла вечер ххъхъхъххъ вашта мама комунистическа !
44
0
 
6
 
! Отговори
до Жоро-бг преди 12 години
Туй масонското око ли е от пирамидата ?
43
10
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
А бе тук е магнит за *** бе ! Ужас как аз не познавам нито един такъв ***, който да седи и да скърби за комунизма, къде живеете би *** такива ? Аз подозирам, че сте няколко човека който дращите по цял ден и създавате масовка, ама кой ви плаща *** такива.... айде отивайте при СССРто, времето ви изтече !!!
42
12
 
3
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Какво като не съм живял по времето на комунизма бе *** червен !? Аз много се радвам, че не съм живял по това време в един престъпен режим, който отиде на *** на историята, сега ви чакам вие да идете при него !
41
1
 
13
 
! Отговори
Четете преди 12 години
За жоро и старбоклук-уса: В няколко сирийски града,американските терористи са отблъснати,има и арестувани-материал за въжето!
40
4
 
5
 
! Отговори
От 42 преди 12 години
Такива като теб "децата на прехода" доказват че сме тръгнали в много погрешна посока!
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жорка аз виждам че родителите ти са били достатъчно ангажирани да те възпитават но ми е интересно как говориш за комунисти и СССР като си на 18 години!? Нито си бил роден нито пък родителите ти са ти обяснявали(по възпитанието ти си личи че въобще не са ти обръщали внимание)!
38
1
 
11
 
! Отговори
!!! преди 12 години
На жоро не му трябва памперс-той си се олиже и готово...! Хем жоро сит,хем чист!
37
14
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
През на *** п**ката гледам не я ли позна?
36
10
 
2
 
! Отговори
a преди 12 години
Асадчо бая уплашено гледа. Хитрите руснаци го баламосват, за да не изпуснат Сирия и да загубят бизнеса и интересите си там. Положенито обаче е тежко и май скоро някой ще бъде ваден от канализационна тръба като един покоен бабаит от Северна Африка.
35
2
 
14
 
! Отговори
Martin Bormann преди 12 години
Долу световния ционизъм и империализъм! Духайте *** мръсни! Добре, че има все още държави като Русия и Китай, Иран също, да отстояват правото на самоопределение на всяка държава. Не целия свят ще владеете, хазаро-юдеи, и все по-слаби ще ставате, защото вашата кауза е на тази на Антихриста, и тя е ОБРЕЧЕНА!!!!!!!
34
1
 
10
 
! Отговори
riko преди 12 години
Жоро пий си млякото, *** да ти смени памперчето и в леглото! Късно е вече маймунке. Поздрави!