Най-възрастната съпруга на Бен Ладен го предала на ЦРУ

Жената силно ревнувала, тъй като той предпочитал по-млада от нея
9 мар 2012 17:01, Елка Василева
51
Най-възрастната съпруга на Бен Ладен го предала на ЦРУ
Къщата в Аботабад, където беше убит Бен Ладен. Снимка: архив, Reuters

Осама бен Ладен може би е бил предаден на американците от най-възрастната си съпруга, която била изключително ревнива заради предпочитанията на лидера на „Ал Кайда“ към по-млада жена, пише в. "Индипендънт".

Според осеммесечното разследване на запасния офицер от пакистанската армия Шаукат Кадир най-възрастната съпруга на Бен Ладен Хайрия Сабер била толкова нещастна, че след като се преместила в къщата в Аботабад през февруари миналата година, сътрудничила на екипите на ЦРУ, които го издирвали.

Офицерът основава разследването си на разговори със служители на Междуведомственото разузнавателно управление на Пакистан и записи на разговори с трите съпруги на Бен Ладен, които живеели с него в къщата в Аботабад. Вдовиците бяха задържани в Пакистан и срещу тях бяха повдигнати обвинения за незаконно пребиваване.

Кадир бил допуснат в къщата преди разрушаването й и видял кървавите следи от застреляния от американски командоси Бен Ладен. Кадир отбелязва, че мотивът му да инвестира пари и време са противоречия в операцията на ЦРУ. Кадир е предоставил доклада си и на официалното разследване на пакистанското правителство.

Според Кадир куриерът на Бен Ладен вероятно се опитал да издаде местоположението на лидера на „Ал Кайда“, тъй като нито куриерът, нито брат му са използвали автоматично оръжие, за да защитят Бен Ладен, след като американски военни щурмуваха сградата.

Ако се окаже вярна, тезата на Кадир разкрива и нови подробности за начина, по който Бен Ладен е стигнал през 2005 г. до Аботабад от Южен Вазиристан през Суат и Харипур.

Бен Ладен живеел на третия етаж на къщата с най-младата си жена, 19-годишната йеменка Амал Ахмед Абдел Фатах ал Сада, а другата му съпруга Сихам Сабер живеела в друга стая на същия етаж.

Отношенията били спокойни до началото на 2011 г., когато пристигнала най-възрастната му съпруга, саудитката Хайрия Сабер.

Според Кадир Осама бен Ладен е бил наясно, че може да бъде предаден от някой близък, но е виждал в смъртта спасение от влошаващото се здраве, пише в. "Телеграф". Кадир твърди, че „Ал Кайда“ е принудила Бен Ладен да се "пенсионира" от поста на "емир" или водач на групата и да изживее дните си в изолация.

Франс прес цитира Кадир, че от 2001 г. Осама бен Ладен започнал да страда от сенилност и това изострило желанието на дясната му ръка - египтянина Айман аз Зауахири - да го измести. "На Зауахири му е дошло до гуша от фантасмагориите на Бен Ладен - например превземане на атомна централа в Пакистан", казва пакистанският генерал от запаса пред АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.