Йоахим Гаук бе избран за президент на Германия

Бившият източногермански пастор наследява Кристиан Вулф
18 мар 2012 16:11,
13
Йоахим Гаук бе избран за президент на Германия
Йоахим Гаук. Снимка: Reuters

Германското Федерално събрание избра днес бившия лутерански пастор и правозащитник от бившата комунистическа ГДР Йоахим Гаук за президент на най-голямата държава в ЕС.

Огромно мнозинство го подкрепи за поста още на първия тур от гласуването, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Гаук бе подкрепен от управляващата коалиция на християндемократите и свободните демократи и от опозиционните партии на социалдемократите и зелените.

Председателят на долната парламентарна камара, Бундестага, Норберт Ламерт заяви, че 72-годишният Гаук е получил 991 от гласовете във Федералното събрание, в което участват 622-мата депутати от Бундестага и същият брой законодатели от регионалните парламенти.

Съперникът на Гаук, 73-годишната журналистка Беате Кларсфелд, подкрепяна от партия "Левите", известна с непримиримата си борба за разобличаване на нацистките престъпници след края на Втората световна война, бе подкрепена от 126 депутати.

Германците очакват Йоахим Гаук, виден член на движението, довело до падането на Берлинската стена през 1989 г., да възстанови авторитета на президентската институция, пострадал от корупционния скандал, свързан с неговия предшественик Кристиан Вулф.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах избирането му вчера по немската телевизия. Всички бяха много въодушевени и го прекъсваха за аплодисменти при встъпителната му реч. Самите германци имат големи надежди за него, но са наясно, че функцията му е просто представителна и са напълно съгласни да не избират президента си пряко, защото ограничените му правомощия правят такъв избор безсмислен. Гаук подаде ръка и на имигрантите в Германия, излъчваше добронамереност и толерантност. Изглежда също жизнен за възраста си.
10
2
 
1
 
! Отговори
за 10 преди 12 години
*** си ти. Как може да е бил правозащитник в ГДР и да не е лежал в затвора?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 8 *** пълен това си ти , вземи малко се ограмоти.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано и у нас направят една хубава лустрация,както в Германия.Тогава държавата ще дръпне напред!
7
1
 
2
 
! Отговори
johndoe преди 12 години
Най-голямата държава в ЕС? много сте зле, честно. най-голямата икономика по-може или то така пишеше там от където преписвате и за да не е баш същото
6
4
 
6
 
! Отговори
Гаук има две жени преди 12 години
Президентът на ФРГ Гаук има две жени - едната му е съпруга, а другата - любовница!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лутерански пастор в ГДР? Аре,бе!!!
4
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
A we toia zel dal za koga she mi opravliava
3
3
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ako jurnalistkata produljava s presledvaneto na nacistkite prestupnici 4e stigne do centralata na CIA,Belia Masonski Dom,i centura koito durji izkuso amerikanskata "svobodna"media.
2
6
 
8
 
! Отговори
никакъв правозащитни преди 12 години
Йоахим Гаук не е никакъв правозащитник от бившата ГДР, а е един най-обикновен нагаждач. Всички негови "дейности" са от времето след падането на Берлинската стена. По времето на ГДР, той не е преследван, не е арестуван и не е лежал в затвор. Той усети омразата към режима в ГДР и сега си изкарва парите от продажбата на тази омраза.
1
4
 
15
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
Много добър избор,браво на германците!И успех!