За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
41
 
! Отговори
Лошо преди 12 години
Тези наши политици си играят с огъня, но отново опарени ще са само хорицата.
17
0
 
15
 
! Отговори
безработен преди 12 години
България ,за съжаление , е и ще бъде заложник на интересите на Русия и САЩ !!! Европа дори няма как да ни помогне в случая , всичко се диктува от световната банка , американските лобисти у нас , руските интереси , руските агенти (Гоце) , и войната на компромати ще трае вечно , заради стратегическото ни положение на картата!!! Няма български политик с достатъчно чисто минало , който да не може да бъде корумпиран!!! Дори и сегашния Росен Плевнелиев !!! Жалка истина , но факт !!!
16
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 2025г трябва да бъдем 2-3млн. население, гадовете знаят какво правят, централа няма да ни трябва, щото няма да има народ, който не избяга от тук просто ще умре от глад, болести и т.н. ще останат само ***. *** ще ги обявят за терористи, ще ги изтрепят и ще заселят красивата ни родина с евреи, вече се продават земя и паспорти.
15
10
 
8
 
! Отговори
коко преди 12 години
този автор много загрижен за нас бе ***
14
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ква попара ще му сърбаме да си дава оставката и да идва някой който може да намери пари за АЕЦ преди руснаците да са ни събули гащите и да останем на тъмно.
13
28
 
11
 
! Отговори
BIG AL преди 12 години
Договор за продажба / изработка., поръчка / по комуно социалистически..:))Предмет на договора : Москвич; Цена : окололева ..Анекси : Дай сега 300 лева за скоростната кутия; после- дай 500 лева да израбитим двигателя ; после-дай 100 лева за чистачките и лайсните ; после- дайте 200 лева за спирачките, гумите и емблемата АЗЛК; после- дайте 200 лева за бензин- да го пробваме и т.н.::)))НЯМА договор без ЦЕНА , без ОВОС-оценка околна цена ;без срок , лихви и оскъпяване и т.н.Ако има договор- да се ПУБЛИКУВА..НИЩО повече не трябва да се плаща!! Има съд::))Има и НЕЩО като договор..Съдът да прецени с години трае такова дело ..Имаме един унищожаем договорАко Боко не знае да му кажат ::)).Има И Южен поток който може да върви на майната си ..Има и руски имоти и руски агенти с бълг. гражданство ..Има и едни 300 дка на Камчия за жълти стотинки ..Има и ЦЕНИ на визите ..Има толкова неща , с които може да бъде озаптена Империята , алчната , червената ..А , Добрев- да се ВРЪЩА!!!! От четвъртък е там щели не в петък , а в събота- да го приемелиДа си тръгва ..Сигурно чакат и руския агент Златев за консултациите ..*** , червена
12
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Можем да сравняваме Левски и ББ . И двамата са пастири, но Левски е на народа, а ББ само пастир.
11
3
 
70
 
! Отговори
ico33 преди 12 години
Каквото и да приказва тиквата истината е проста ..след 2019 ,(само след 7 год.)и ако не вземем мерки ще сме без ядрена енергетика..а тя е най евтината поне засега..другото са празни политически приказки и машинации!
10
51
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Германия цените на ел енергията от възобновяеми енергоизточници вече се изравни с тази от АЕЦ. В САЩ е почти изравнена. В следващите години тази цена ще падне под цената на електричеството от АЕЦ. Именно затова всички умни и далновидни нации вече са направили избора си. Но алкохолизираната руска кратуна не може да проумее, че Запада отдавна е в технологичното бъдеще, където Русия ще бъде едва след 30-40 години. :)
9
7
 
68
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Шментикапелито бат Бойко се...уля;приклекна яко на чужди...интереси зад океана(разбирай и...турски) и подпечата закриването на ядрената ни...енергетика.
8
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой лобира/плати/да се вземе това решение!!!а приказките след това са само за пред нас електората!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
финита ла комедия
6
15
 
85
 
! Отговори
като муха без глава преди 12 години
Руснаците са прави! Пожарникарят е изгубил компаса си и се мотка като муха без глава!
5
101
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОРИСОВ Е СЪВРЕМЕННИЯТ ЛЕВСКИ НА БЪЛГАРИЯ.ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От страни нещата изггелжадт страшни!!! От вътре ...
3
14
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ясно че боко се е продал на евреите, кво да говорим. Ама както винаги ние ще му сърбаме попарата.
2
27
 
12
 
! Отговори
ИТАР-ТАСС преди 12 години
Белене е изгодна за нас - руснаците и затова всеки зависим от рублите трябва да ни подкрепи
1
11
 
42
 
! Отговори
ИДЕ преди 12 години
Пожарът в главата на пожарникаря:Бойко Борисов: "Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки"Бойко Борисов: "министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев ще бъде на посещение в Москва, за да намерим ДРУЖЕСКИ начин да излезем от проекта и да не се съдим"....