Русия ще работи да върне Виктор Бут в страната

Това ще е приоритет в руско-американските отношения
6 апр 2012 11:29, Елка Василева
15
Русия ще работи да върне Виктор Бут в страната
Виктор Бут при екстрадирането му от Тайланд в САЩ. Снимка: архив, Reuters

Министерството на външните работи на Русия определи издадената в Ню Йорк присъда от 25 години затвор за руснака Виктор Бут, известен като „Търговеца на смърт“, като необоснована и заяви намерение да използва всички съществуващи международно-правни механизми осъденият да бъде върнат в родината си. Съобщението е публикувано на сайта на руското министерство.

В него се отбелязва, че при произнасянето на присъдата на Бут американското правосъдие е изпълнявало „очевидна политическа поръчка“, игнорирайки доводите на адвокатите. Заявява се, че че арестът на Бут е бил незаконен, а доказателствената база – недостатъчна.

Още по темата

Руското външно министерство подчертава, че въпросът за връщането на Виктор Бут в родината му ще бъде един от приоритетите в руско-американския дневен ред, пише Lenta.ru.

Освен че беше осъден на 25 години затвор, Виктор Бут ще трябва да плати и глоба от 15 милиона долара.

Виктор Бут беше задържан през 2008 г. в Тайланд по издадена от САЩ заповед.
Според американската прокуратура той е бил готов да продаде оръжия на стойност до 20 милиона долара на американски агенти под прикритие, представили се за бунтовници от лявата колумбийска партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Договорената пратка включвала ракети земя-въздух, които според прокурорите щели да бъдат използвани от ФАРК за сваляне на американски военни хеликоптери.

Самият Бут не се признава  за виновен. „Не съм възнамерявал нито да убивам никого, нито да продавам изобщо оръжия на когото и да било", заяви той в съда преди произнасянето на присъдата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: РусияВиктор Бут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще си го приберат обратно. Щом са го казали, значи ще го направят. Руснаците винаги, когато са казвали нещо, просто са го правели, не са оставяли работа недовършена. Най-простия начин е, като изловят няколко американски агента в Русия и просто ще го заменят за тях. Както направиха преди няколко години с няколкото руски разузнавачи, хванати в САЩ. САЩ се опита да направи антируски пиар. Но руснаците бързо предложиха размяна за америкаски разузнавачи. Сделката стана, а пиара се провали.
13
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Хайде при *** в панделата!
12
2
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Янките отстраняват конкуренцията. Е защо така рушите пазарната икономика, американ есхолс?
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 11 да ти говори нещо термина колумбийска партизанска групировка , да си чувал нещо за войната срещу наркокартелите , естествено че *** ще се занимава с това имат и споразумение с Колумбийското правителство.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех, че сте емоционални.Естествено, има и политика, но в случая доминират икономически интереси - забравете напълно чувства от типа комунисти/антикомунисти - твърде наивно е.А прави ли ви впечатление, че на американска земя, а вероятно и по време на полета до щатите арестантът е придружен от агенти на DEA?! Ще ми е интересно да видя коментари за това.
9
5
 
2
 
! Отговори
Слушай сега, преди 12 години
съветский познавачо НФБ,да вземеш да прочетеш повечко истини и тогава трептенията на езикът ти може и да звучат по-истински от сега. Сибир не е далече *** там при росомахите и заживей с тях цивилизацията не е за теб,да бъдеш увит с кожи по ще ти подхожда на и на дървената ти кратуна и на скелетът ти обвит с червен шаек.
8
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 12 години
имаше един филм Lord of War ,там главният герой играеше ролята на Бут ,само,че за американците,а това е руският вариянт от филма.
7
19
 
4
 
! Отговори
до НФБ преди 12 години
Ей *** ти въобще знаеш ли защо бяха янките във Виетнам бе куха тикво ? Преди янките да влезнат във Виетконг руският ботуш беше вече стъпил там и запалил войната ***. Мръсни червени лайняри бегайте при путакът Путин той ще ви *** най-добре и нема да смърдите на ***.
6
2
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
родни продавачи на оръжие захранват сирийските бунтовници!питам странджата каква е разликата между едни и други бунтовници(((въпрос на позиция на една страна или друга...за едни бунтовник за друг партизанин---народен хайдут...революционер....какво търсеха янките във Виетнам?стана ли светът по сигурен след садам, кадафито...афганистан....
5
0
 
0
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Крайно време е да отидат да си го вземат.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако отидат и си го вземат, ще е с цената на няколко хиляди американски ***.
3
3
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
сега путин да иска всички американски и западни продавачи на оръжие за сирийските бунтовници да бъсат предадени на Москва!Стана ли светът по сигурен и по богат след свалянето на режимите на садам, кадафи...бен али в тунис...афганистан....американските хушки по хуманни ли са от руските...и едните и другите сеят смърт и мизерия!днес русия и китай се изправиха срещу сащ и предстоят интересни схватки...много хора подцениха китай като икономическа сила!
2
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Нека отидат и да си го вземат... - хайде да ги видим сега - а политическите си противници намират начин да ги отстранят, дори накрай света - Троцки, Литвиненко...
1
13
 
1
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Малко са му дали на тази червена тиква кагебиска,трябвало е с 5 доживотни да го облещят.Всичко свързано с болшевиките носи смърт и разруха,само бг комуните не могат да го проумеят,в сърпичугските им кратуни само простащината съществува.