В Полша почитат паметта на жертвите от катастрофата край Смоленск

Демонстранти запалиха чучело на Путин пред руското посолство във Варшава
Обновена: 10 апр 2012 09:47 | 10 апр 2012 09:44, Елка Василева
16
В Полша почитат паметта на жертвите от катастрофата край Смоленск
Руски войници разчистват снега на мястото, където през 2010 г. се разби полският правителствен самолет. Снимка: Reuters

В Полша днес почитат паметта на жертвите на катастрофата на правителствения самолет Ту-154 близо до Смоленск. На 10 април 2010 г. самолетът с президента Лех Качински, съпругата му Мария и голям брой полски висши политици и военни се разби при опит за приземяване в гъста мъгла в западния руски град Смоленск. Загинаха 96 души.

Официални мероприятия с участието на президента Бронислав Коморовски и други представители на властта ще се проведат на военното гробище в Повонзках, където е поставен първият паметник на жертвите на трагедията. В момента на катастрофата, точно в 8:41 местно време паметта на загиналите ще бъде почетена с минута мълчание. Коморовски ще участва в две богослужения.

Още по темата

Стотици полски десни националисти демонстрираха снощи пред посолството на Русия във Варшава. Демонстрантите размахваха плакати с обвинения към руските власти и полското правителство, че носят отговорност за катастрофата. Те запалиха чучело на руския министър-председател Владимир Путин.

Много полски националисти, сред които братът близнак на Лех Качински Ярослав Качински, който е лидер на партията "Право и справедливост", смятат, че самолетът се е разбил в резултат на атентат.  Поддръжници на Ярослав Качински протестираха и пред сградите на правителството и президентството.

В доклада си от август м.г. полската анкетна комисия призна, че основните причини за катастрофата в Смоленск се дължат на полската страна. Веднага след това правителството обяви редица уволнения сред висшите ръководни кадри на полските ВВС, отговарящи за обучението на пилотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Лично аз прекрасно познавам и историята и народопсихологията на полския народ. Но те се изживяват като най-великите, а всеки народ си има достойни неща, с които да се гордее. С Русия враждата им е древна и поляците не са цвете.
15
1
 
1
 
! Отговори
mary преди 12 години
jalko za zaginalite,poliaci sa gorda nacia, imat dosta interesno minalo,prochetete knigite za tiah za da se osvedomite za da ne govorete gluposti.Niakoi hora chetat li knigi v tozi forum?
14
1
 
2
 
! Отговори
Быдло! преди 12 години
"Ешче Польска не згинела..." СПОКОЙНО, СГИНЕТ С ТАКИВА ***.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия клоуни да си запалят *** на покойния, който с лудата си глава е причинил смъртта на другите пасажери. Не се учудвам, че никой не обича тия поляци
12
5
 
5
 
! Отговори
един руснак преди 12 години
Те запалиха *** на руския министър-председател Владимир Путин. хех тия клоуни да не ги махнем пак от картата на Европа за нов период от 200 години . полски ***
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде пак се почна..........Те жив не го обичаха толкова, колкото умрял.
10
1
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Не знам как може да слагаш Полша до държави недоразумения като Македония
9
5
 
6
 
! Отговори
Свети Петър преди 12 години
Цената да използваш мъртвите за текущи политически дивиденти, се заплаща.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поляците да се оплачат на щатите дето са им сложили GPS навигация на самолета и да ги питат защо точността на данните по GPS може да се коректира в реално време от 5м. до безкрайност? ...което означава че по желание на американските спец.служби GPS в което и да е превозно средство може да даде координати които те си поискат. Например, стоиш си пред НДК а на навигатора пише че си в Слънчев бряг:)) За сравнение руския Глонас е лишен от възможността за такива манипулации и точността на позициониране е 2,5-2,8 метра. А по принцип използването на такива навигационни системи в авиацията трябва да имат точност в сантиметри а не в метри.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези поляци големи наивници били. Все за Запада плачат. А каде беше Западът когато Хитлер и Сталин плячкосаха Полша за един месец ?
6
3
 
9
 
! Отговори
Kreti преди 12 години
Екипажът "не е обърнал внимание на възможността за алтернативно кацане на летището във Витебск и на предварителните прогнози за времето в района за кацане край Смоленск", смятат полските експерти.пилота бил виновен , виновен дъртия мъртъв *** качински жалко за останалите
5
4
 
15
 
! Отговори
Kreti преди 12 години
Стига глупости атентат, руснаците не са толкова прости че да го гръмнат над тяхна територия "Изтриха ли видеото в ютуб,в което се чуват викове за помощ и последващи изстрели минути след катастрофата? "И от къде се взело това видео ? Да не би да е официалният запис от черната кутия ? Част от материала е наистина много *** или е ПЛАТЕНА ***!Тъпия Качински погуби 90 човека с твърдоглавоста си ПРИЗЕМЯВАНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА и аиде в дърветата. Жалко за пилота и семейството му.
4
5
 
11
 
! Отговори
един от всички преди 12 години
Албания, Полша, Македония - трите "велики нации" от които се е зародила европейската цивилизация още преди динозаврите.
3
7
 
12
 
! Отговори
Николов преди 12 години
Кретенския национализъм на поляците бече дразни.Вие не сте солта на Земята,разберете го най-после.
2
7
 
4
 
! Отговори
??? преди 12 години
Изтриха ли видеото в ютуб,в което се чуват викове за помощ и последващи изстрели минути след катастрофата?
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Много полски националисти, сред които братът близнак на Лех Качински Ярослав Качински, който е лидер на партията "Право и справедливост", смятат, че самолетът се е разбил в резултат на атентат." Все някой друг трябвя да им е виновен на поляците. Що не погледнат собственото си високомерие и грандоманщина. Писна ми от комплексари