Нови снимки на американски войници, позиращи с убити афганистанци

Това е нов удар по изострените отношения между САЩ и Афганистан
18 апр 2012 17:12, Елка Василева
24
Нови снимки на американски войници, позиращи с убити афганистанци
Снимка: архив, Reuters

На изострените отношения между Кабул и Вашингтон бе нанесен нов удар днес, предаде Ройтерс. Вестник "Лос Анджелис таймс" публикува на своя интернет сайт 18 снимки, на които американски войници позират с телата на мъртви афганистански бунтовници.

Командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън осъди и съдържанието на снимките, и тяхното публикуване във вестника, изтъква Ройтерс. "Действията на лицата, които са били фотографирани, не представляват политиката на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/ или на
въоръжените сили на САЩ", подчертал генералът пред журналисти.

Той добави, че разследването, чиято цел е да установи обстоятелствата около заснетите кадри, продължава.

Посланикът на САЩ в Афганистан Уилям Крокър нарече показаното на снимките "морално отблъскващо" и обвини войниците, заснети на фотографиите, че "се подиграват със стотиците хиляди американски войници и цивилни, които с чест са служили в Афганистан".

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета предупреди в изявление, разпространено от пресслужбата на Пентагона, че публикуването на снимките във вестника може да предизвика нови масови вълнения и нападения срещу американски войници в Афганистан, посочва Ройтерс.

Още по темата

Снимките са били направени през 2010 г., когато части от 82-а въздушнопреносима дивизия на САЩ на два пъти посетили полицейски участък в провинция Забол, пише БТА.

Изгарянето на екземпляр от корана в една от натовските бази в Афганистан стана причина за едноседмични безредици, при които загинаха 30 цивилни и шестима американски войници.

През май сержант от американския контингент уби хладнокръвно 17 цивилни, което накара президента Хамид Карзай да поиска чуждестранните войници да не напускат базите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За извергите-убийци всичко е ясно. Навсякъде го правеха, отвсякъде ги изритаха. Гащници - страхливци. Питам журналята, защо не поставиха подходящата снимка, а препечатват едно и също от Ройтерс? Плащат им, за да работят!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Тя и Германия беше зинала да лапне цял свят"Глупости говориш, защото си невеж, прочети малко история и ще разбереш, че целия свят тръгва срещу Германия, а не обратното.
18
3
 
4
 
! Отговори
Патил преди 12 години
Тя и Германия беше зинала да лапне цял свят, ама я сринаха до основи. И америкаците ги чака същото, лакомо дупе кръв с...ре.
17
1
 
4
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
13, тези които са започнали войната не са неграмотните латиноси и чернокожи с по "18 думи в речника"...Стратезите на войните са високообразовани хора с речников запас голям колкото океан...Неграмотните латиноси са само следствието!
16
1
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Всичко това показва колко е тънка границата между цивилизоваността и варварството и колко лесно лустрото на рафинираната маниерност може да бъде измито,стига "цивилизованият" човек да бъде изваден от удобствата на консуматорското общество. И цялото това снизходително-високомерно отношение, което проявяваме към "диваците" мюсюлмани се оказва въздух под налягане на една уж "модерна" цивилизация,която много лесно се трансформира в откровена диващина.Така че нека да бъдем по-предпазливи в оценките си за другия
15
5
 
2
 
! Отговори
djeki преди 12 години
ZA6TO LI NE ISKAT OSVOBODITELITE I NOSITELI NA NAI GOLQMA SVOBODA I DEMIKRACIQ AMERIKANCI STRANNO NAMESTO DA GI SRE6TAT S XLQB I SOL I DA IM SE RADVAT AFGANISTACITE SE BIQT S TQX
14
10
 
9
 
! Отговори
varg преди 12 години
Смърт за Америка.
13
9
 
27
 
! Отговори
Коцето преди 12 години
Остана ли вече некой *** по света да не знае, че американските войници са сбирщина от *** главорези, събирани по един единствен признак - пълна липса на човешки задръжки!Къде са героите от военните екшъни? Къде е благородният Рамбо, борещ се с голу гърди срещу пияните брадати руски окупатори? Хаха!Безмозъчни неграмотни латиноси от нелегалните гета за порториканци, еквадорци и хондурасци, опиянчени и дрогирани *** с 18 думи речников багаж, родени от пияни и дрогирани ***...
12
3
 
7
 
! Отговори
Ей 8 преди 12 години
Таралеж е*ал ли си? Това за да се включиш в разговора ли е? Новината е как американците си търсят повод от една страна да избиват, а от друга да надигнат "общественото недоволство", за да не се изнасят, като прадня от Афганистан. Че ще се изнасят талибаните отдавна знаят.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
понеже бащати се е изпикал на *** за това си малоумняк
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стара американска традиция, още от Виетнамската война. Каубои, какво да ги правиш. Щом елитната 82 прави такива неща, представям си по другите части какви екземпляри служат.
9
8
 
12
 
! Отговори
mm преди 12 години
Еми така ще е :) Трябва да свикват мазните мюсюлманчета. Да не надигат много глава щото чичо Сам бие лошо.
8
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руският офицер от полицията Николай Мирошкин погуби в катастрофа в Санкт Петербург четири човека, сред които майка и малкото й дете. За тази човешка трагедия забранено ли е да се пише?Или ЦЕНЗУРАТА ЯКО РАБОТИ?
7
7
 
26
 
! Отговори
Jok преди 12 години
А какви са тези "бунтовници" биещи се с чужди войски в собствената си страна?
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 4То е ясно кой го иска това.А който ги е снимал,и после е продал снимките на медиите,е истински ***!
5
19
 
12
 
! Отговори
Who cares преди 12 години
Кой го е грижа изобщо за некви диваци - талибани. Ю туб е пълен с клипове как американците налагат талибаните със бомби JDAM по 1 тон от самолети или с картечници М2 но никой не се обажда.Сега заради няколко дивака ще ореват света.
4
3
 
10
 
! Отговори
... преди 12 години
Някой иска тези снимки да се появяват в медийното пространство -върпосът е кой?
3
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 12 години
Интересно .... !?Все още сме април , а през май сержанта е изтрепал 17 афганистанци ?!?!?Не беше ли , през МАРТ ?Намалете тревата и тям подобни !
2
14
 
9
 
! Отговори
Рамбо преди 12 години
Традицията повелява - като застреляш някой талибан да му се изпикаеш на главата за късмет.
1
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" Посланикът на САЩ в Афганистан Уилям Крокър нарече показаното на снимките "морално отблъскващо" "Така е с почти всичко излезло от САЩ.