26 години от най-мащабната техногенна авария

Чернобил опроверга, че в енергетиката има само "мирен атом"
Обновена: 26 апр 2012 08:26 | 26 апр 2012 08:19, Елка Василева
113
26 години от най-мащабната техногенна авария
Навършват се 26 години от аварията в Чернобилската АЕЦ. Снимка: Reuters

Днес се навършват 26 години от Чернобилската катастрофа - една от най-трагичните страници в най-новата история на човечеството.

Вече над четвърт век световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом", пише ИТАР-ТАСС.

В Чернобилската АЕЦ и редица украински градове днес предстоят прояви, които ще напомнят за катастрофата и за хората, успели да локализират ужасните последици с цената на невероятни усилия, а често и с цената на живота си.

В Киев ще има възпоменателни богослужения, митинги, ще бъдат положени цветя пред мемориални комплекси и паметни плочи.

Президентът Виктор Янукович ще посети атомната централа, за да участва в церемония по повод започващото изграждане на нов похлупак над саркофага над авариралия реактор. Очаква се съоръжението да бъде построено до 2016 г. за 935 млн. евро - средствата бяха събрани на донорска конференция миналата година.

Украинското правителство разглежда концепция, която предвижда някои площи край централата да бъдат използвани за стопански нужди. Вече се очертава "да вдъхнем живот в опустелите и безжизнени територии, градове и селища" в Чернобилската зона на отчуждение, заяви премиерът Микола Азаров.

Държавата ще продължи да подкрепя гражданите, пострадали от аварията, и ще повишава социалните плащания за тях, но "още няма сили да изплаща на чернобилци" пенсиите в размера, определен от съда, заяви по-рано вицепремиерът и социален министър Сергий Тигипко. Несъгласните с тази позиция украинци се очаква да
излязат днес на протест пред сградата на правителството в Киев.

Държавна програма в Украйна предвижда Чернобилската АЕЦ да бъде изцяло изведена от експлоатация до 2065 г., напомня агенцията, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бащите на другарите от БСП тогава се скриха и оставиха народа да манифестира под радиоактивен дъжд ! Заслужават разстрел тия гадове мръсни !
18
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чернобилската АЕЦ - доказателство за руският инженерен гений ! Преизпълни петилетния план за 2 наносекунди. След което 1.5% от населението на земята пострада от това.
17
20
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
И не само Чернобил, а и Фукушима!А червената олигархия иска да ни убеди, че бедната и малка България има нужда от втора атомна!
16
17
 
14
 
! Отговори
До 10 и другите пубе преди 11 години
Аз лично помня Чернобил и по това време бях в Москва!Действително аварията беше ужасна,особено за времето.Всички са свидетели и на трагедията миналата година и в Япония,която беше в пъти поголяма от Чернобил.Някой да ви информира за цялата истина тогава?А някой да споменава това сега?Това че стават аварии и че ще има и занапред не бива а влияе на развитието на човечеството,защото атома както убива така и спасява.Просто трябва мислене и познания!И отговорност разбира се и много упорит труд!
15
31
 
0
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Добре ,че беше Чернобил та да наблюдаваме появата и на други еволюционни видове. Винаги ме е кефило да гледам *** и мутанти . Дали ще се раждат и деца с 8 крака като паяци?
14
19
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
Че се изсипа радиация тогава - изсипа се, но хиляди пъти повече беше от войната в Югославия и в Ирак, което не беше инцидент, а беше умишлено. Ако децата днес още боледуват, то е от обеднения уран, но не виждам някой да пише статии и да недоволства от това. Чернобил е много удобен в този случай, за да се прехвърли вината....
13
20
 
14
 
! Отговори
продължение преди 11 години
Децата играли по градинките-наистина ли мислиш,че ако се бяха затворили в къщищеше да е значително по-добре?Трябваше да стоят в атомни убежища 10 години след това без да излизат и да не ядат не само зелени зеленчуци, ами никаква храна, която е била в досег с външия свят.Пълен абсурд.единственото, което можеше да се направи,беше да се каже навреме,да се раздаде йод и кисело мляко и изобщо-да се информират хората, така че всеки да се прадпазва колкото може.Което не се направи.
12
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ако знаеше какво щеше да ядеш, умнико?!?
11
14
 
8
 
! Отговори
до 10. преди 11 години
Я стига сте повтаряли като стара развалена плоча глупости!Винаги има риск от нещастия,просто трябва стопанисване и отговорност на държавно ниво и трагедиите ще се сведат до минимум.С истина или без нея ще има левкимия,ще има малоформации та дори само защото атмосферата е толкова замързена,озоновият слой е изтънял а на места липсва,така че и слънцето ни играе лоши шеги!Но това не означава че не трябва науката да се развива и прогресира или да се лишим от атома!Просто ви манипулират!
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,всички по-възрастни помним,че не ни казаха за аварията.И не само българското правителство скри мащабите на опасността.Мисля,че поне в една западна държава правителството е постъпило по същия начин.Причините:дори да обяват тутакси за възникналата авария,тя е толкова огромна,че нищо не може да се направи за да се предпази населнието.8 казва-управляващите не стояли в София-и какви от това?Облака не е бил над София.Или си мислиш,че над Сандански е нямало радиация?
9
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора помнете че тогава БКП БСП сриха истината и не предпазиха народа а сега децатани боледуват и умират от рак ТЕЗИ ГАДОВЕ
8
7
 
20
 
! Отговори
гост преди 11 години
Това е трагедия, която може да случи не само на комунистите, но тяхната основна и голяма вине е, че не казаха на населението да се предпази по някакъв начин. Научихме след свършен факт, децата играха из градинките, ядяхме салати и други зелени зеленчуци и никой нищо не знаеше. После разбрахме, че на елита са им карали специална храна и вода и не са стояли в София /ако е вярно разбира се/. В това е тяхната вина, иначе аварии могат да станат навсякъде, никой не ги иска нарочно.
7
1
 
26
 
! Отговори
hes преди 11 години
Почит към жертвите и към героите, рискували живот и здраве, за да могат другите да живеят!
6
7
 
17
 
! Отговори
Улавия преди 11 години
"опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом"Аз пък мисля че това е опровергавано и преди това. През 1945-та в Япония примерно, ама не от Руснаците. А според някои данни и доста преди това на други места (като Мохенджо Даро).
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало "учения" къде си се изучил, та си толкова грамотен? Пише се "маршируваме". И никъде не са се крили комунистите, бяха си на трибуната на мавзолея.
4
11
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Това беше голямата вина на Горбачов... - но след това се реваншира и унищожи системата... - е,не напълно разбира се, защото *** са като котките - имат 9 живота...
3
14
 
24
 
! Отговори
Не Учен преди 11 години
Фукушима все още бълва тонове радиоактивна вода в океана но нали в Япония няма Комунисти да се крият и всички си хапват суши без да се оплакват
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И още 26 години ще продължи ... дори и повече.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е авария и трагедия, каквато може да се случи навсякъде. Никой не е застрахован !