Сърбия рязко надясно с Николич

Надеждите за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар
21 май 2012 10:00,
185
Сърбия рязко надясно с Николич
Сърби празнуват победата на Николич Снимка: Reuters

Изненадващият обрат на президентските избори в Сърбия е коментиран от чуждите издания. Бившият краен националист Томислав Николич стана новият сръбски президент, отбелязва в. "Гардиън".

Надеждите на Сърбия за бързо интегриране в Европа претърпяха сериозен удар със загубата на втория тур на досегашния президент Борис Тадич. Това бяха поредните избори в Европа, на които от власт беше изхвърлен досегашен лидер.

Изходът от изборите противоречеше на допитванията преди втория тур и на очакванията на Брюксел.

Този изход може да обрече Сърбия на период на политическа парализа, тъй като десен президент ще трябва да съжителства с доминирано от лявоцентристко правителство.

Преди това парламентарните избори в Сърбия също дадоха смесен резултат, при който няма ясно открояващи се мнозинства. Тадич не успя да спечели трети мандат, но все още може да стане премиер, ако неговата Демократическа партия успее да "скърпи" парламентарно мнозинство.

Още по темата

Но това пък ще продължи безкрайната борба между държавния глава и премиера в Сърбия, предупреждава вестникът.

Победата на Томислав Николич на втория тур на изборите беше изненадваща и хвърли съмнения върху това дали страната ще се придържа към пътя си за членство в ЕС или ще започне да гледа все по на изток към Русия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Победата на Николич предвещава и по-втвърдена позиция на Сърбия по въпроса за регионалното помирение, в частност с Косово. Николич вече заяви, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако признаването на Косово бъде поставено като предварително условие, припомня вестникът.

Николич поднесе изборната изненада в Сърбия, но увери, че  резултатите от вота няма да повлияят пътя на страната към Европа, отбелязва в. "Монд".

Тадич пък предупреди, че напускането на този път ще е трагична грешка за страната, допълва изданието.

Италианският в. "Република" припомня, че Николич преди четири години започна да изповядва по-умерени и по-благосклонни към европейската интеграция позиции, така че завоят на Белград надясно не трябва да поражда чак такова безпокойство.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърби, *** сте, ама ЕВАЛАТА ви казвам!!1. От статията някак си се оптва да се внуши как липсата на мнозинство на политическия фон било лошо нещо! Сърбите ако не влезат в ЕС ще е лошо само за Барозо и хунтата, която като кърлеж смуче ЕС данъкоплатец!2. Доказа се, както се вижда и на снимката, че младите ще си изберат свое национално правителство, което няма нищо общо с миналото!
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво сега в Гърция и Сърбия ,следва и у нас спасението за народа и държавата ни е национализма ,иначе *** ще ни грабят и убиват под миловидния поглед на Уорлик,турци ще ни изкупват земята и предприятията ,а ционисти ще ви ограбват и последния лев....да живее България
18
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоо Видин,какви братя са ти сърбите?Тези са същите като турците и гърците,че и румънците на балканите ние нямаме братя.Всички са били срещу нас и са против нас,погледни историята и сега е същото,ако могат ще ни затрият от лицето на земята.Срам и позор е един Българин да пише такива глупости.
17
4
 
31
 
! Отговори
Крис преди 11 години
Сърбите винаги са били по-добре от нас, дано да не правят грешката с Европа, въпреки че, ако влязат в ЕС, никога няма да са *** като нас и няма да се дупят , за да ги ... безплатно. Когато хамериканите ги бобардираха , сърбите стояха по мостовете и пееха, ако бяхме ние ,щяхме да сме се изпокрили по ра зни дупки.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте ли на училище, младежи?
15
13
 
62
 
! Отговори
antiglobal преди 11 години
Волен Сидеров президент.
14
23
 
17
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
ЖИВЕЛА СРБИА...!
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте ли на училище? Не сте ли на работа? Николич ли ще ви плаща сметките? Лигльовци! Голямо чудо станало та президент в Сърбия избрали.
12
14
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Имали сърбите национална гордост... - а даже националистът им ще драпа и ще прави опит да се присламчи към тия, които ги бомбиха... - не си струва да говорим за първите лицензирани кенефочистачи на Европа...
11
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласувайте и вие за атака, промити мозъци такива, че скоро али, хасан и мюмюн ще ни се казват министрите!!!
10
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Белград беше столица на една от най-хубавите страни в Европа до 1990 та. Всички видяхме какво стана с национализма. Пожелавам на сърбите успех по пътя към Европа!
9
16
 
18
 
! Отговори
предатели преди 11 години
дано им остане само Белград, вековни предатели!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето как Дунав мост 2 ще е точно на местото си, въпреки плюенето през годините как няма нужда от него.
7
19
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен и Атака това е спасението от *** и турцизацията наложени ни от амеркиканците и евреите
6
11
 
42
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
ето за това уважавам сърбите горд народ ,не като нас слагачи и подложки!
5
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАРОДИТЕ СЕ ПРОБУЖДАТ ,НАВЛИЗАМЕ В ПЕРИОДА ПОЗНАТ НА ДРЕВНИТЕ МЪДРЕЦИ И ПРОРОЦИ КАТО ЗЛАТНАТА ЕПОХА ,ВРЕМЕ В КОЕТО ЛЪЖАТА НЯМА ПОВЕЧЕ ДА МИНАВА ,ДОБРОТО И ИСТИНАТА И ЛЮБОТВА ЩЕ ВЛАСТВАТ ,А НАЦИОНАЛИЗМА Е НАЧАЛОТО И ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ОТ ГЛОБАЛИСКАТА ДИВА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ЦИОНИСТКО-БАНКЕРСКА ГРАБИТЕЛСКА СИСТЕМА
4
19
 
28
 
! Отговори
vidin преди 11 години
syrbite sa nashi bratq
3
21
 
22
 
! Отговори
По 5 на нож преди 11 години
-Врбо, врбо, врбо,тежи ли ти србо?-Не, не, не,избесете све!
2
29
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Докопа ли ги веднъж сибирската мечка... - няма отърване... - те си я заслужиха - да им е честито...
1
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде Волене,твой ред е!