Сирия е открила огън срещу втори турски самолет

Сирийски офицери са дезертирали и са пристигнали в Турция
Обновена: 25 юни 2012 12:32 | 25 юни 2012 12:32, Елка Василева
83
Сирия е открила огън срещу втори турски самолет
Демонстрация срещу Башар Асад в Кафранбел близо до Идлиб. Снимка: архив, Reuters

Сирийските сили за сигурност са открили огън срещу турски самолет, участващ в спасителните операции за издирване на двамата пилоти на сваления в петък от Сирия турски изтребител F-4, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на информация във в."Хюриет дейли нюз".

Западни дипломатически източници са заявили пред "Хюриет дейли нюз", че са били запознати с този случай в турското външно министерство вчера в рамките на среща, на която посланици и военни аташета на страните от ЕС, Арабската лига и НАТО бяха запознати с инцидента със свалянето на турски изтребител F-4 от Сирия. След като сирийските сили за сигурност са открили огън по турския самолет, участващ в спасителната операция, той веднага се е отдалечил от сирийското въздушно пространство.

Сериозни разногласия са възникнали между Турция и Сирия по въпроса за спасителната операция за издирване на пилотите на сваления самолет F-4 и на останките на машината, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата

Сирийската страна е предложила организиране на съвместна операция, но е поставила някои условия, неприемливи за турската страна. Сирия е настоявала, че след като спасителната операция се провежда в сирийски териториални води, намерените останки на самолета и евентуално двамата пилоти трябва да бъда предадени на сирийската страна. Анкара е отхвърлила това условие и е заявила, че сама ще осъществи издирвателно-спасителната операция, като е подчертала, че няма да предаде на Сирия нито пилотите, нито останките от самолета.

На вчерашната среща в турското външно министерство Анкара е информирала също посланиците, че сирийски самолети са нарушили пет пъти в последно време турското въздушно пространство. Освен това Турция е поискала от европейските си съюзници и от другите страни да направят изявления, в които да осъдят агресивното поведение на Сирия и да заявят солидарност с Анкара.

Междувременно днес турската държавна телевизия съобщи, че един генерал, двама полковници, двама майори, един лейтенант и 33 войници са дезертирали от сирийската армия и са пристигнали в Турция.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк също съобщи новината, като допълни, че военните са пристигнали със семействата си, което прави обща бройка от 224 души, избягали от Сирия в Турция.

Европейският съюз прие днес пореден пакет санкции срещу Сирия, които са насочени срещу някои компании и разширяват ембаргото над оръжейните продажби, предаде Франс прес, цитирайки комюнике на Евросъюза.

Шестнадесетите по ред санкции срещу режима на Башар Асад бяха договорени първо от посланиците на 27-те страни в ЕС, а после бяха одобрени от външните министри на страните членки на днешната им среща в Люксембург.

Новите санкции добавят още шест фирми и институции, както и едно физическо лице в списъка на субектите със замразени авоари и забрана за издаване на визи. В тях се уточнява, че ембаргото върху продажбата на оръжие на Сирия вече обхваща и застраховките на оръжейни доставки.

Въпросът, повдигнат от Великобритания, трябваше да бъде уточнен, след като британската застрахователна компания "Стандард клъб" миналата седмица анулира застраховката на руски товарен кораб, превозващ бойни хеликоптери за Сирия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 11 години
Ти не си добре бе момченце коя история си чел? Някаква твоя която сам си си съчинил? Първо Кримската война е между Русия и съюз между Османската империя, Франция, Британската империя, Сардинското кралство и Графството Насау. В случая Турция е кучето, което е служило на Русия, и по конкретно не Турция а Османската империя, която няма нищо общо с Турция и турците, освен че турците са били част от Османската империя., Та османското куче решило да си смени господаря и легнало в краката на Англия. Освен това Турция признава френският император Наполеон III за господар на светите места в Иеросалим, до тогава Руския император е бил суверен там от 1774 г. според Кючуккайнарджийския договор . Ядосан Руския Император навлиза и завзема Османските територии Молдова и Влашко. Султана ядосан обявява война на Русия. Войната се води на два фронта Дунавски и Кавказки. На каквакзкия съюзник на Турците са Чеченците. Руснаците пращат флота си и разгромяват на пух и прах турците. Виждайки това Англия и Франция обявяват война на Русия виждайки, че Руснаците ще пометат изгнилата империя а тези земи Англия и Франция ги броят за свои. Кучето им което ги пази го наритаха руснаците и трябва сега да ходят да го спасяват. Австроунгарската империя като вижда че трима се бият с един, решила и тя да помогне на Англия,Франция и Турция и тя обявява война на Русия. След смърта на руския император, синът му се отказва от военните действия и се подписва мирен договор. 20 години по късно Русия спуква от бой Османската империя и помен е нямало да остане от нея ако пак Англичаните не са се намесили и изпратили флота в средиземно море и са заплашили Русия че ако не спре настъплението ще се включи във войната. И това слага края на освободителната война в България с който страната ни е освободена, само няколко години по-късно и България пердаши Турците, но после е нападната от Сърбия,Гърция и Румъния.
66
1
 
3
 
! Отговори
До 76 преди 11 години
А самостоятелно Турция да побеждава Русия някога. НИКОГА. 1854/1856 год. срещу Русия воюват англичани и французи. . Пред Морско училище във Варна имаше парк със загиналите западноевропейски войници през тази война. Сега върху тази гробница е Спортна зала Варна. Както се знае, по това време Британската флота е най-мощната в света. Така че 76 поуточни малко нещата, защото истината е друга.
65
4
 
7
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Сус бе евреин. Комплексираната еврейска нация още не може да преглътне робския си статус при фараоните. За това ви се привиждат роби. Дори когато управлявахте зад кадър Османската империя, ядохте бой солидно от руснаците. Защо лъжеш, че Турция е побеждавала. Много ви е яд на руснаците, че ви изгониха.
64
2
 
5
 
! Отговори
летец преди 11 години
До 71 абс прав си. Ако бяха открили огън щяха да търсят и втория ***.
63
2
 
10
 
! Отговори
хайдук преди 11 години
Мачкай Асад душманите. Да са си седяли в Турция. Чий го търсят в сирийското небе. Нагла и проста нация.
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Открили огън?!? Други медии съобщават само за облъчване с радар, което е изплашило турския самолет, "открили огън" е нещо, което в ДНЕС трябва да знаят какво означава. МНОГО ЛЪЖЕТЕ БРЕЕЕЕЕ!
61
3
 
10
 
! Отговори
siriec преди 11 години
Вие не лазите и не сте на колене.Вие сте по-ниско от на колене.Вие лазите толкова ниско пред запада че лазите на черва а не на колене.Плюя над вас *** и мюсюлмани не сте а страхливци и жените ви чак са леки.
60
8
 
13
 
! Отговори
siriec преди 11 години
Вие турци сте най=долните същества на този свят.Вие сте слуги и роби на евреите и америка.Хубаво е че Ислямския свят разбра какви сте и вече сте само на милостта на запада. Нека Сирия ви тежи на съвестта и милостта на запада да стигне за вас.Вие сре КУЧЕТА КУЧЕТА КУЧЕТА.Когато говорите за Русия се навеждайте робски както ви е мястото защото руснаците са 10 пъти повече мъже от вас.ВИЕ СТЕ ЖАЛКИ ТУРЦИ.
59
2
 
13
 
! Отговори
до 60 от славянин преди 11 години
Анонимко, аз вече не знам ти като говориш дали правиш връзка с главния си мозък!? МНОГООТРАСЛОВА икономика означава,ЧЕ СЕ СЪСТОИ ОТ МНОГО ОТРАСЛИ - това е толкова елементарно, че не знам защо трябва да ти го обяснявам!? България по соца имаше и тежка промишленост и почти всякаква лека промишленост, и почти всички отрасли селско стопанство с напоителни системи, и армия с която се съобразяваха всичките и съседи, и образователна система на световно ниво и здравеопазване на задоволително ниво!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БГ, като членка на НАТО - да мобилизира всички *** и да ги изпрати на мисия в помощ на сирийските бунтовници. По произход и по цвят си приличат.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледам тука, чок билюк, калабалък, *** резак ченгенета с турски тескерета, драскат против татковината и правят пропаганда за поганците бе.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 63 е и нещо ново ли казваш или се фукаш че четеш руска преса , браво молодец
55
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера сирийские ПВО сбили турецкий истребитель F-4 "Фантом" и подбили еще один самолет, который шел вместе с истребителем в районе юго-восточного побережья Турции над Средиземным морем. Сбитый летательный аппарат, на борту которого находились двое пилотов, рухнул в воду.Позже стало известно, что спасатели обнаружили в море катапультное кресло и парашют. Поиски ведут спасатели турецкой береговой охраны с использованием авиации вертолетов. Турецкой стороне помогают три сирийских корабля.В министерстве обороны Турции уже заявили, что самолеты не вторгались на сирийскую территорию, а находились на удалении в несколько километров. Для обсуждения сложившейся обстановки премьер Реджеп Тайип Эрдоган созвал экстренное заседание с участием начальника Генштаба, министров силового блока и МИД, а также руководителя разведки Турции, сообщает ИТАР-ТАСС.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 59 огледалото ДНК тест не прави , виж ако беше казал че просто такъв се чувстваш повече щях да те разбера , бъди си какъвто искаш , само не ръси глупости , ставаш смешен
53
0
 
7
 
! Отговори
до 48 от славянин преди 11 години
Аз пък ти препоръчвам да прочетеш малко текстовете на българския фолклор и публицистиката на Ботев за онова ''светло османско минало'' и тогава пиши за различните ''благословии'' които е имала България!
52
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 57 а бе ти няма ли да спреш да ръсиш глупости , човека ако не е бил роден тогава нали за тотова са книгите , нещо непонятно за тебе разбира се , и какво знаеш от предишна България , Кремиковци ли дето ни тровеше 30 години , силна армия ти чуваш ли се какво говориш , та нали видяхме такава силна армия Югоармията какво направи , многоотраслова икономика не знам с какво образование си и къде я видя тази многоотрасловст , социални грижи за домът за старо хора в Дървеница ли говриш или за тези в с
51
1
 
20
 
! Отговори
до 56 от славянин преди 11 години
Да, аз съм СЛАВЯНИН, колкото и да те дразни това, а ДНК теста ти си го направи, аз нямам нужда от него, достатъчно ми е да се погледна в огледалото, за да ми стане ясно че съм СЛАВЯНИН ! А ти ако си автентичен *** всъщност няма и нужда да си го правиш! Също съм и русофил пак колкото и да те дразни това, аз правя ли ти някакви забележки!? Не! Всеки си избира кого да обича и да не обича - демокрация! Ти нали си демократ!?
50
0
 
12
 
! Отговори
много лъжат преди 11 години
Майтапа на страна , но още в началото на този международен инцидент с турския самолет , някои от Руските информационни сайтове ( на които може да се вярва повече от Българските ) ОЩЕ ТОГАВА публикуваха , че всъщност , СВАЛЕНИТЕ самолети на територията на Сирия СА ДВА ! А това КОРЕННО променя нещата ! Съвсем неслучайно " покриха " единия самолет , за да могат да представят всичко като нелеп инцидент , но истината явно е съвсем , съвсем друга ! Ето Ви линк към Руския информационен сайт , който ясно и категорично ОЩЕ онзи ден публикува новината ЗА ДВА свалени самолета ! rusk.ru/newsdata.php?idar=55514
49
7
 
10
 
! Отговори
до 50 от славянин преди 11 години
Ти бил ли си роден по това време, че знаеш каква е била България сред освобождението!? И днес България е в това положение не заради ''руската благословия'', а заради западната такава! Аз знам каква беше България по време на ''руската благословия'' - със силна армия, с многоотраслова икономика, с високо ниво на образование, здравеопазване, социални грижи, а днес всичко това го няма благодарение на новите ни ''доброжелатели'' от запад и югоизток! Чети все пак малко статистиката на ООН!
48
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
скавянче (русофилче) самият факт че си се титуловал така си ми ясен , не знам дали веднъж не те съветвах , но сега ще ти го повторя като се тупаш в гърдите че си славянин ходи си направи ДНК тест , за да бъдеш сигурен , там ти дават и сертификат може да си го окачиш над бюрото като автентичен славянин .