Франция ще отговори, ако Сирия използва химическо оръжие

Париж ще използва военна сила, заяви външният министър Фабиюс
Обновена: 31 авг 2012 19:43 | 31 авг 2012 19:40, Елка Василева
164
Франция ще отговори, ако Сирия използва химическо оръжие
Лоран Фабиюс. Снимка: Reuters

Франция незабавно ще приложи военна сила, ако сирийският президент Башар Асад използва химическо оръжие. Това заяви днес по радио "Европа-1" френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Отговорът ни ще бъде светкавичен," подчерта той. Като отбеляза, че "химическото и биологичното оръжие са необикновени оръжия," Фабиюс даде да се разбере, че Париж в подобен случай не възнамерява да изчака резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща военна или друга операция в Сирия.

Още по темата

Фабиюс отказа да уточни дали Франция или САЩ първи ще се намесят със сила в Сирия, ако Асад използва химическо оръжие. "Ще запазя това в тайна," каза той.

Шефът на френската дипломация добави, че Париж може да подаде скоро иск в Международния наказателен съд, обвинявайки сирийския президент и помощниците му в престъпления против човечеството.

Франция също така планира да осигури помощ за контролираните от бунтовниците райони на Сирия, така че тези "свободни зони" да могат да се самоуправляват и да задържат бежанските вълни, съобщава Ройтерс, цитирайки Фабиюс.

Според него Франция и Турция са определили райони в северните и южните части на Сирия, които вече не са под контрола на президента Асад. Това създава възможност местните общности да се самоуправляват, без да им се налага да бягат в съседни
страни.

"Може би в тези свободни зони сирийците, които искат да избягат от режима, ще намерят убежище, а това от своя страна намалява необходимостта да преминават през границите, било то в Турция, Ливан, Йордания или Ирак", заяви още френският външен министър след вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню
Йорк.

По-рано този месец американският президент Барак Обама предупреди сирийския президент Башар Асад, че използването или разполагането на химическо или биологично оръжие по време на конфликта в Сирия ще е "червена линия" за САЩ и ще има огромни последици.

„Въпросът за тези оръжия, с каквито Дамаск призна, че разполага в значителни количества, не засяга само Сирия, а и близките ни съюзници в района като Израел. Това ни тревожи. Не можем да допуснем възможността химическо или биологично оръжие да попадне в ръцете на злонамерени хора“, каза Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВПХР - войскови прибор за химическо разузнаване помним нийййййй :-))))))))))))))))))))Ако пуснат и няколко студентки от ВИНС ще откият на Башар и бактериологичното оръжиеПоздрав за всички служили като химици!
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ахахааа! Геле, ти ме разби! Колко си остроумен само!Това с пръдните в палатката е мноо яко! :)))))
110
1
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Башаре- спирай да раздаваш боб на войската. Нареди им да си сменят партенките! Не знам с какво ги хранят сирийските бойци(русенско варено едва ли) амо ако и там сипват боб както навремето на нас......леле леле. Ако смрадта(газове чепици вакса и изстреляни гилзи е като на лагер при на кашишки ТУБС-концентрацията във всяка палатка или спално ще им разтопи на франсетата ВПХР - ите ако ще да са качени на сателити:-)))))
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И после какво бе Мамантос ти ли идваш на власт ***.
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 56 ти сигурен ли си че жажа ти ванга е знаела какво е Сирия дали е държава или местност дали став за ядене или нещо друго , стига сте се занимавали с тази клета старица по което са луднали руснаците за тях е разбираемо те са прекалено мистични , българина е реалист и не го занимавайте с глупости.
107
1
 
8
 
! Отговори
Някаф там преди 11 години
Сега се сетих, че през 1999 г. около истерията с края на света, бях питал баба си дали наистина света ще свърши. Жената ми каза, че не знае, но е чела в книга за пророчицата Ванга, където било описано нейно предсказание, че света нямало да падне сега, още не е паднала Сирия. Тази мисъл ме остави замислен, като дървояд пред алуминиева дограма.
106
5
 
18
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смачкай плъховете ,Башар !!
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Кой краде петрол и ресурс и кой не? Просто е - мислете!"Да,просто е,мислете.Какво значи "краде петрол"??Щом си го плащаш,и то по международни цени,това КРАЖБА ли е?
104
0
 
2
 
! Отговори
ННН преди 11 години
И Римска провинция, също
103
8
 
22
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Дано по-скоро братушките, Поднебесната и Персия да ви смажат, мръсни чуфутомасонски изчадия!
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Французите никога няма да започнат война срещу Сирия сами. Без САЩ, армиите в Европа стават само за самоотбрана.
101
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ги е срам?! Разсипаха хубавата държава?! А на Франция не и ли стигна Либия?!
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дамаск е столица на Арабския Халифат 661г ----Как така едни и същи хора плашат с пълзяща ислямизация и в същото време им е жал за Арабския халифат...не мога да го проумея.Спинозни шизофреници
99
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей!Ами че гаспадин Путин защо купува военни кораби от тези слабаци франсетата? Май че Франция има самолетоносач в Средиземно море, а?
98
2
 
12
 
! Отговори
Ъ222 преди 11 години
...А ние сме вярвали в конспиративни теории...Като дойде нашия ред,квичащите от радост клакьори на Запада ще извадят фесовете предвидливо закупени днес.
97
1
 
11
 
! Отговори
Чук преди 11 години
Тия просто искат да колят и да си използват застаряващите военни техники, иначе за скрап
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даа, обмислят се всякакви повратливи варианти да се заобиколи Съвета за сигурност на ООН, т. е. да се заобиколят Русия и Китай. Ако го направят, само защото са ги пренебрегнали, ще ядат бой.
95
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франция да си спомни, че руснаците вече бяха в Парих, а Хитлер ги прегази за 2 дни. Ако искат да ядат бой, само да кажат. Англия дето е до тях се измъкна на косъм през II-та световна война. Не е далече момента, когато... хмм, *** там ще превземат страната отвътре и армията няма да им помогне.
94
1
 
6
 
! Отговори
delete преди 11 години
Според него Франция и Турция са определили райони в северните и южните части на Сирия, които вече не са под контрола на президента Асад. TE VECHE OPREDELILI.! NESHTATA SA MNOGO SERIOZNI . KAK SHTE REAGIRAT KITAI I RUSIA AKO FRANCIA / ili koito i da e/NAPADNE , NEMAM OTGOVOR . OON ne POMAGA na Siria i ZAKONOTO PRAVITELSTVO IZBRANO po ZAKONITE NA SIRIA. SRAM.
93
3
 
7
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Франция ще отговори,ако Сирия използва химическо оръжие. Ние ще отговорим на Франция!!!!!