Moody's предупреди, че може намали рейтинга на САЩ

Това ще стане, ако не бъде поет курс към намаляване на дълга
11 сеп 2012 17:40, Елка Василева
29
Moody's предупреди, че може намали рейтинга на САЩ
САЩ могат да изгубят първокласния си ААА кредитен рейтинг. Снимка: архив, Reuters

Международната рейтингова агенци Moody's предупреди, че САЩ могат да изгубят първокласния си ААА кредитен рейтинг, ако преговорите по нови бюджет на страната не очертаят тенденция за намаление на коефициента дълг/БВП.

Ако преговорите доведат до конкретни политики за финансова стабилизация, рейтингът не само се очаква да бъде запазен, а и перспективата по него вероятно ще бъде повишена до "стабилна" от сегашната "негативна".

В противен случай обаче кредитният рейтинг на САЩ се очаква да бъде понижен, може би до Аа1 (АА+ по скалата на S&P), предупреждава агенцията, цитирана от CNBC.

Ако Конгресът не постигне споразумение за бюджета, ще се задействат автоматични рестрикции за над 600 млрд. долара (т. нар. "фискална пропаст"), което може да тласне икономиката обратно в рецесия.

Moody's посочва, че е трудно да се предскаже кога Конгресът ще постигне сделка, като дотогава ще запази сегашния рейтинг. Агенцията ще наблюдава и разговорите за увеличаването на дълговия лимит на страната.

Същевременно германският финансов министър Волфганг Шойбле постави под въпрос способността на Съединените щати да се справят с високото ниво на държавния си дълг след президентските избори през ноември.

В реч пред германския Бундестаг преди началото на дебата за германския бюджет през 2013 г. Шойбле заяви, че проблемите около щатския дълг са тежест за глобалната икономика.

Така той отвърна на Вашингтон, чиито представители често са критикували Европа за неумението й да се справи с дълговата криза.

В частни разговори германски официални лица нееднократно са изразявали загриженост за нивата на американския дълг и неспособността на политиците във Вашингтон да постигнат консенсус за това как да ги понижат.

Публичното изказване на Шойбле обаче илюстрира нарастващите опасения в Германия.

„В навечерието на изборите в САЩ съществува определена несигурност около курса, който ще поемат американските политици при решаването на проблема с щатския правителствен дълг, който е прекалено висок“, казва Шойбле.

„Трябва да си припомняме това понякога. Пазарите също са наясно и глобалната икономика страда“, допълва той.

Слабата икономика и патовата ситуация във Вашингтон досега не позволяват смислено редуциране на щатския дълг. Бюджетният дефицит на страната надхвърля 1 трлн. долара вече трета поредна година.

Щатският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че дългът на САЩ вероятно ще достигне лимита от 16,4 трлн. долара до края на годината.

Германският канцлер Ангела Меркел поддържа тесни връзки с щатския президент Барак Обама, с когото споделя еднакви външнополитически възгледи.

Членове на управляващата в Берлин консервативна партия обаче изразиха подкрепа за Мит Ромни, чиято кампания е фокусирана върху понижаването на дълговите нива.


Още световни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: САЩкредитен рейтинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Отколе преди 11 години
Щатите отдавна са го загубили ААА-то, само че лицемерите от агенциите не го признават!
19
0
 
2
 
! Отговори
^^^ преди 11 години
Айде стига с тия еврейски циркове господа хамериканци! Целият свят вече ви знае как действате и какви мизерии правите!
18
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
OPASNI TIQ XAMERIKANCI VARTQT SU4AT VSE TE DA SA DOBRE MAINATA MU NA SVETA, NO NA SVETA MU PISNA OT TQXNATA NAGLOST I BEZXABERIE ZA VSI4KI OSTANALI
17
0
 
4
 
! Отговори
пиши го $ бегал преди 11 години
намалят ли рейтинга - край с фалшивата хартийка $
16
0
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Рива че си пубиртетче от првинцията или си столичинин в повичи!!Въобще си тъпо и просто пирче!!
15
1
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Аз съм живял на запад 7 години никой не ти говори, че няма бедни като преминеш пубертета ще разбереш какво ти се казва!!!!!!!!!!!!!
14
2
 
8
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Ето ви схемата Мудис понижава рейтинга, по борсите става катаклизъм, цените на Облигациите емитирани от САЩ се сриват! Какво следва? САЩ с лекота си откупуват, външния дълг на максимално ниска цена! Така дълга е свален, цифрите излизат и Мудис отново вдига рейтинга! Да живеят борсите, да му мислят инвеститорите, до колко ще им издържат нервите на прага!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До azбла- бла. Пак те е чукал руснак на Сънито това лято.Русия има толкова злато, платина, иридий, кадмий, и нефт, че ако става дума за заеми, това е единствената държава, която ще ги върне.
12
1
 
6
 
! Отговори
Ahahah преди 11 години
САЩ с ААА рейитинг при 16 трилиона само ДЪРЖАВЕН дълг без частния сектор без външния. Ахахахахахаха... Тия защо не си набутат агенцията да не казвам къде...
11
0
 
11
 
! Отговори
А на бас преди 11 години
Е чак тогава всички служители на Мудис ще бъдат обвинени за подкопаване на националната сигурност на САЩ също като Джулиан Асандж.Още на следващият ден такава агенция няма да има.Това да не им е Гърция,я!!
10
0
 
2
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
"Moody's предупреди, че може намали рейтинга на САЩТова ще стане, ако не бъде поет курс към намаляване на дълга."-------------Недвусмисленно педупреждение, с една дума - Ха сте спрели печатницата на зелената хартия, ха сме ви изгорили душиците! )))))))))
9
1
 
6
 
! Отговори
крадеца преди 11 години
Е то не може 4,5% от населението на земята, да потребява 50% от световния БВП и да си мисли,че никой няма да се усети..Все някога ще дойде края...Целия останал свят плаща за американското благоденствие - стига толкова!
8
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Още си в пубертета за да разбереш какво исках да кажа!!!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До китаец.Какво точно ще се случи точно пък 2020г.
6
4
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Ами те си го търсеха фалита американците. Лаком г.з кръв с#ере !
5
7
 
15
 
! Отговори
китаец преди 11 години
на американците ще им се спече лай*ото направо в гъ*а - само почакайте до 2020та година.
4
1
 
5
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
най-големият кредитор на САЩ е Китай! Та Китай и Япония нямат изгода от слаба икономически САЩ, ще се завъртят отново едни пари, нищо чудно и ДянкоФ, да разиграе малко свободни негови лични и на приятели! Наистина в момента е най-изгодно, при понижаване или заплаха за понижаване на кредитен рейтинг, да се инвестира в Държавни облигации на САЩ! Това е интересното на спекулата и борсите, да подкрепиш "СЛАБИЯ" !
3
4
 
5
 
! Отговори
Марто преди 11 години
До АнонименСАЩ дължи пари на ФЕД т.е. 90 % от дълга американците го дължат на себе си!! Т.е. не ги дължат...боже, колко мъка има по тия форуми, боже.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ дължи пари на ФЕД т.е. 90 % от дълга американците го дължат на себе си!!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквито и курсове да поемат САЩ, Гърция, Испания и т.н. винаги ще са по-добре от нас 1000 пъти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!