Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед

Лидер на мюсюлманите във Франция призова за спокойствие
Обновена: 21 сеп 2012 16:50 | 21 сеп 2012 15:27, Елка Василева
210
Франция забрани протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед
Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

Франция потвърди, че няма да допуска улични протести срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани във френския седмичник "Шарли ебдо" тази седмица, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Манюел Валс каза, че на префектите в цялата страна е наредено да забранят каквито и да било протести по въпроса и да ги разпръсват, ако забраната бъде нарушена.

"Няма да има никакви изключения. Демонстрациите са забранени и ще бъдат разпръсвани. Няма да се разрешават и молитви на улицата, за каквито няма място в нашата република. И разбира се, законът ще се прилага срещу всеки, който забулва изцяло лицето си".

Още по темата

Междувременно главната организация, представляваща мюсюлманите във Франция, призова за спокойствие след публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед, което породи опасения от протести в мюсюлманския свят след петъчните молитви, предаде Ройтерс.

Отпечатаните във френското сатирично издание "Шарли ебдо" рисунки заплашват още повече да разярят мюсюлманите, разгневени от разпространения в интернет филм, осмиващ Мохамед.

След публикуването на карикатурите Париж нареди днес да бъдат затворени френски посолства, училища и културни центрове в двайсетина мюсюлмански страни.

Полицията във френската столица е в повишена тревога, след като бяха забранени планирани от мюсюлмански организации протести.

Мохамед Мусауи, който ръководи Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание (ФСМВ), определи филма и карикатурите като "актове на агресия", но призова мюсюлманите във Франция да не излизат да протестират по улиците.

"Повтарям призива на ФСМВ да не се протестира – всеки протест би могъл да бъде използван от недоброжелатели и да има обратен ефект", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
Дедка преди 11 години
Леле, колко нетолерантно! И същите тези хора ще ни критикуват, че не сме били интегрирали ромите.. Нямам думи! Лицемерни франсета..
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ястребе , ти птицо проклета .. пардон къртицо проклета
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Исляма няма чувство за хумор и никога не е имал. Тези *** някога са имали толерантна и прогресираща религия която е толерирала науката изкуствата и медицината. Но са се почвили едни сектанти от Саудитската пустиня които са домъкнали турците нза да воюват с Византия и полека лека с тяхна помощ са станали това което са днес, *** и фанатизирани, без чувство за хумор и ненавиждащи всичко което не е подобно на тях. Да си спомним какво направиха със статуите на Буда в Афганистан.
13
3
 
20
 
! Отговори
до ястреб преди 11 години
ти какъв си че да им държиш сметка на французите какво правят в тяхната страна? що не се сърдиш че в Мека не пускат немюсюлмани? що не ревеш че в Саудитска Арабия са забранени другите религии?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 17 не първобитния , казах ти и ти повтарян медийния бизнес е един мнго голям и сложен бизнес , но той е също така и мнго печеливш , не случайно медийни магнати непрекъснато се спрягат като много богати хора , така че на първо място този бинес като всеки друг се прави за пари .
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 12 а малко лис е подиграваме всеки ден на поповечте и сигурно няма вицове или карикатури с Господ аре бе отвори Стършел може би днес излизаше.
10
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
istinata e 4e na mladite musolmani im se jive ta 2 ne vidat.Poznavam se s takiva i znam kak sediat neshtata. I napishete kvi partita ima po ibiza kvi koncerti ako mislite 4e neim se zabavliava ama nali tehnite im promivat mozucite i gi e sram da zarejat tia divoti nia hristianite se okazahme po nahod4ivi
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 11 направи си ти медиа , издай вестник някой спрял ли те , за това се иска акъл това си е сериозен и сложен бизнес а ти такъв акъл нямаш.
8
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ли ще е смешна карикатура или статия с това да показва, че Христос е ***
7
1
 
8
 
! Отговори
Razumno ! преди 11 години
Razumno i pravilno re6enie !
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изходите от предизвиканата ситуация са два : или мюсюлманските страни "тръгват" по западен образец или става (да не дава Господ) война и пак тръгват по западен образец. И в двата случая познайте кой печели и накъде ще насочи следващите си усилия.
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** много са обидчиви бе....А мое ли така поеденично и на групи да се махнете от Франсето кат толкоз се обиждате ? Отишли в чужда къща, хората ги приели, нахранили, осигурили им жилища и наще вече няма какво да правят и се обиждат на всичко и искат да налагат своите си закони...Че вие мюсулманите сте абсолютни неблагодарници бе ! Ае вкъщи !
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей с вас оправия няма , преди евреина саркози ви беше виновен , сега пък друго измилихте,а истината е много проста , французуите са едни много свобони хора и карикатурите им бяха ествтения отговор на вандалските прояви в ислямския свят , никой глупчрта нищо не е поръчвал приемете че има и хора с по друг начин на мислене от вашата олигофрения.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...Няма да се разрешават и молитви на улицата, за каквито няма място в нашата република. И разбира се, законът ще се прилага срещу всеки, който забулва изцяло лицето си"."Аааааа ама как така, я елате да видите какво е пред джамията в центъра на София. Айде сега и пред Айфеловата кула да се проснат килимчетата.
2
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 11 години
to e iasno 4e gi manipylirat ama mene drugomie 4ydno zashto tia hora v 21vek sa na tova stanovishte na mislene. I toia film az ot kade da znam pa 4e musolmani nesa go pora4ali za da se vdignat na bunt.shot horata hvurliat milioni za reklama na filmi za da stanat izvesni pa toia ot nishtoto stana nai popoliarnia
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
карикатури - актове на агресия? леле, колко тъпотия, тези хора не се ли смеят