Политиката за едно дете в Китай се провали

Намаляване на раждаемостта щеше да има и без драконовски мерки
21 сеп 2012 20:05, Елка Василева
49
Политиката за едно дете в Китай се провали
Раждаемостта в Китай щеше да намалява със същия темп и без политиката за едно дете. Снимка: Reuters

Американски демографи поставят под съмнение ефективността на провежданата в Китай от края на 70-те година на ХХ век политика за едно дете. Според тях тази политика се отразява слабо на прираста на населението, но предизвиква много нежелани ефекти, пише Би Би Си.

В момента коефициентът на раждаемост в Китай е 1,6 – тоест се раждат толкова деца средно на една жена. Този показател е по-нисък отколкото в повечето други страни.

Китайските власти смятат, че политиката за едно дете е довела до рязко намаляване на прираста на населението. В противен случай китайците щяха да бъдат с 400 милиона повече, твърдят от правителството.

Би Би Си помоли експерта демограф от Университета в Северна Каролина Цай Юн да изчисли какъв щеше да бъде прирастът на населението на Китай, ако не се провеждаше политиката за едно дете.

Резултатът се оказа неочакван – нивото на раждаемост в Китай щеше да намалява със същите темпове, установи експертът.

Рязко намаляване на раждаемостта в Китай се отбелязваше още преди властите да започнат активната борба за това. През 1970 г. коефициентът на раждаемост беше 5,8, а през 1978 г. той спадна на 2,7.

Изчисленията на Цай Юн показват, че нивото на раждаемост щеше да намалява и без намесата на държавата, а дори може би и по-бързо.

Това изглежда парадоксално. Едно от възможните обяснения е, че политиката за едно дете предизвика тревога сред населението и въпреки призивите на правителството хората започнаха да се стараят колкото може по-бързо да имат деца.

Статистиката сочи, че в началото на 80-те години в Китай се наблюдава сериозен спад на средната възраст, на която хората сключват брак и жените раждат.

Да се раждат по-малко деца

В края на 70-те години и началото на 80-те години на 20 век правителството на Китай започна кампания под лозунга „по-късно, по-дълго, по-малко“, насочена към намаляване броя на населението.

Властите призоваха хората да променят начина си на живот – да се женят по-късно, да имат деца през по-голям период от време и изобщо да раждат по-малко.

Тогава беше активиран механизмът на т. нар. политика на едно дете, която беше възприета от населението крайно нееднозначно.

Трябва да се отбележи, че тази политика беше провеждана безпрекословно невинаги и не навсякъде. Тя не засягаше малките народи, които в Китай са 50 на брой, а общата им численост надхвърля 85 милиона души.

Съществуваха и отстъпки в зависимост от местожителството, работата на родителите и пола на първото дете. Нерядко родителите прибягваха до изкуствено оплождане, за да се стигне до многоплодна бременност.

Освен това можеше да се нарушава правилото за едно дете, като се плати много сериозна глоба.

Като цяло обаче политиката за едно дете удари много семейства, хората често прибягваха до аборти и стерилизация.

Бремето на грижите

В резултат населението на Китай сега стремително старее. Прогнозите на ООН сочат, че през 2050 г. над една четвърт от населението ще бъде над 65-годишна възраст и върху младото поколение ще падне огромното бреме на грижата за старите хора.

Китай е една от малкото страни в света, в които човек остарява, преди да постигне поне относително благосъстояние.

Известен е т. нар. феномен 4-2-1: това означава, че когато детето достигне трудоспособна възраст, то ще трябва да изкарва парите не само за себе си, но и за двамата родители и четиримата баби и дядовци.

В момента в Китай официално има близо 980 милиона трудоспособни граждани. Изчисленията на учените показват, че броят им ще нараства до 2015 г. и след това ще започне рязко и неотклонно да намалява.

Друг страничен ефект от политиката за едно дете е асиметрията в съотношението между половете, предизвикана от изкуственото семейно планиране. Данните от последното преброяване на населението сочат, че в Китай на всеки пет момиченца се раждат почти шест момченца.

Критиците на строгите мерки за ограничаване на раждаемостта отбелязват, че в повечето развиващи се страни намаляването на раждаемостта се получава от само себе си, без драконовски мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Георги Хаджитинев преди 11 години
Раждаемостта при животните зависи от наличието на храна,хора,които не могат да регулират разумно раждаемостта си не се различават много от тях и отношението към тях трябва да е като към животни т.е. да се направляват както животните.75
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересна философия е това жените да се приемат за автомати-родилки и да не искат след това да приемат детето си.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 43:ЕХ КАТОЧИЛИ ОБЯСНЯВАМ НА .... В САЩ ПАК КАЗВАМ БЕЛИ НЯМА!!!!!! ТАМ ВСИЧКИ СА ЕВРЕИ(СЕМИТИ) САМО *** МОЖЕ ДА СМЯТА ЕВРЕИТЕ СА БЕЛИ.... НО КАТО ГЛЕДАМ ЕВРЕИСКАТА ПРОПАГАНДА Е СТИГНАЛА ДО ТАМ ЧЕ ИМА ХОРА КОИТО СМЯТАТ ЕВРЕИТЕ ЗА БЕЛИ ХАХАХАХА А В ТОВА ЧИСЛО НА ДРУГИ ДАЛИ СА СЛОЖИЛИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТРАКИЙСКИТЕ НАРОДИ НА БАЛКАНИТЕ КОИТО СПАДАТ КЪМ ДИНАРСКАТА РАСА А?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Официалната статистика на САЩ съобщава, че за пръв път миналата година, са се родили повече ,,други,, и по-малко бели. Границите бяха близки, около 50 процента, но тенденцията е ясна. Същото искат да наложат и в Европа.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАЗАХ В САЩ БЕЛИ НЯМА!!!! ВСИЧКИ В САЩ СА ЕВРЕИ(ТОЕСТ СЕМИТИ)
36
0
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Понеже и тук в България нещата са същите , попитах как го правят. Оказа се ,че тук печелят добре ,а за второ дете се плащат 15000 долара ,за трето също и така. Карат до момче. И в самия Китай може да се родят повече деца на едно семейство. Проблема бил ,че не могат да ги регистрират и после да вземат паспорт без да е платена глобата от 15000 долара. Въдят се тук в България и на една ,две годиники ги пращат в Китай да научат езика и там ги гледат бабите.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 5 момичета се падали 6 момчета.А в България как е? Защо ли ми се струва, че е същото?Според сайта на НСИ сред децата до една годишна възраст, на 5 момичета се падат по 5.33 момчета, но какво е съотношението при раждането не знам.
34
6
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
До Те да му мислятами значи ще се разхубавят като нация.От контактите ми с американци добре изглеждащите мацки са или латиноски или мулатки. Белите са все едно гледаш британките...
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китайската политика работи, и ще работи. Те ограничиха силно раждаемостта, традицията там е добрата китайка да ражда всяка година! За съжаление нито една друга страна не може да прилага подобни мерки и в Индия, Пакистан, в цяла Африка положението е неспасяемо.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обикновено китайците искат детето им да е момче - то ще храни родителите си, а дъщерята ще се омъжи и ще изчезне.И затова, ако зародишът е на момиче те го абортират.Така в момента се раждат повече момчета.След време това ще е голям проблем при намирането на съпруга.Примерно я си представете 100 000 000 ергена за които няма жени.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дойдат в България, тук и с едно дете е безкрайно трудно.
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ТУКА Е ПЪЛНО С ЕВРЕИ(ПО МИНУСИТЕ ГИ ПОЗНАВАМ) КОГАТО ГИ НАТИСНЕШ ПО МАЗОЛА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ИЗПЛЪЗВАТ ОТ МИШИТЕ СИ ДУПКИ ХАХАХА
29
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В АМЕРИКА БЕЛИ НЯМА!!! В АМЕРИКА ВСИЧКИ СА ЕВРЕИ ЦЕЛЯЩИ ЛИКВИДИРАНЕТО НА ТРАКИЙСКАТА РАСА,КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ!!!!! ДА НО НЯМА ДА СТАНЕ ТЯХНОТО!!! ДА ТЕ ПОДКРЕПИХА АЛБАНИЯ ПРЕДИ ВРЕМЕ НО АМЕРИКА ИГРАЯТ ВИНАГИ ПО ДВОЕН АРШИН..... АМЕРИКАНЦИТЕ ПОНЕЖЕ СА ЕВРЕИ И НЕНАВИЖДАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТРАКИЙСКАТА РАСА(ТОЕСТ НАС)
28
3
 
15
 
! Отговори
притеснен преди 11 години
Верно ли е,за плана РАН-ЪТ?!
27
7
 
2
 
! Отговори
Синсинати, Охайо преди 11 години
До NikolaВ Канада и САЩ висока раждаемост имат и белите. Почти навсякъде се виждат семейства с по три и четири деца. Семейства които са членове на някои протестантски секти имат и по 5-6 и дори 8 деца. Нормално е и чънковете да имат по три.
26
2
 
20
 
! Отговори
Nikola преди 11 години
Не знам как е в Китай, но в Канада всяко китайско семейство има поне 3 деца!!!! Лично аз имам чувството, че първото нещо което правят като станат имигранти е да се плодат!
25
0
 
11
 
! Отговори
Те да му мислят преди 11 години
За пръв път в американската история повече от половината новородени са от малцинствата, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на данни на Бюрото за преброяване на населението (US Census Bureau), публикувани на 17 май.Това е повратна точка в демографията на населението, която променя политиката, икономиката и работната сила на страната, пише изданието.От родените между юли 2010 и юли 2011 година в САЩ приблизително 4 милиона деца 50.4% са от етнически групи, които предишните поколения са определяли като малцинства. Преди две години процентът беше 48.6.Уилям Х. Фрей, демограф от института Брукингс, казва, че афро-американците са най-голямото малцинство сред населението над 50 години. Но за по-младите, включително поколението на новородените, формиращи първото за Америка малцинство на мнозинството, втората по големина група след белите са латиноамериканците.Това е повратна точка за американското общество. От черно-бяло общество се превръщаме в общество, в което има много повече разнообразие и контрастът е по-голям от този, в който израстна поколението на бейби бума.Данните от изследването показват също, че имиграцията не е основната движеща сила зад нарастващото многообразие в Америка. Промяната е свързана както със застаряването на бялото население, така и с увеличената раждаемост на останалите групи.Общият брой на ражданията между юли 2010 и юли 2011 година намалява в сравнение със същия период две години по-рано. Но при белите, без латиноамериканците, спадът е с повече от 10% над всички останали групи.Като цяло ражданията при бялото население съвсем с малко изпреварват смъртността. Миналата година раждаемостта към смъртността е била в съотношение 1025:1000. При останалите етнически групи съотношението е било 3940:1000.Данните за 2010 година показват, че латиноамериканките са раждали средно по 2.4 деца спрямо 1.8 при останалите бели жени.
24
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китайците са си намерили решение на проблема, което работи и определено нито питат, нито се интересуват от мнението на американците. Американците най-добре да насочат усилията и изследванията си в посока решаване на собствените си проблеми, които както е всеизвестно не са никак малко.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 25:ХААААААААА ЕВРЕИСКАТА СТАЛЕВА СЕ ОБАДИ ХАХАХА *** ВАС КОЙ ВИ КАЗА ЧЕ СТЕ ХОРА ЧЕ И МНЕНИЯ ДА ДАВАТЕ? ХАХА ЕВРЕИСКИ *** СЕДИТЕ СИ В ПУСТИНЯТА И НЕДЕЙТЕ ДА СЕ ОБАЖДАТЕ МНОГО!!!!
22
1
 
10
 
! Отговори
ЕвроПси преди 11 години
МАО:Не е важно дали котката е черна или бяла-важно е да лови мишки!