Убити и ранени при протестите срещу антиислямския филм в Пакистан

САЩ дадоха $70 000 за реклами по пакистанската телевизия, осъждащи филма
21 сеп 2012 17:29, Елка Василева
14
Убити и ранени при протестите срещу антиислямския филм в Пакистан
Двама души загинаха при днешните протести в Пакистан срещу антиислямския филм. Снимка: Reuters

Най-малко тринайсет души са убити днес при протести в големи градове в Пакистан срещу антиислямския филм, предаде Франс прес, като се позова на медицински източници.

Четирима души - трима протестиращи и шофьор на пакистанска телевизия бяха убити при сблъсъци с полицията в Пешавар. Един полицай беше убит, а още двама бяха ранени при престрелка между полицията и демонстранти в град Карачи, където срещу ислямофобски филм "Невинността на мюсюлманите" протестираха хиляди хора, посочи източник от местната полиция.

Още по темата

Няколко хиляди души се стекоха при охранявания комплекс на американското консулство в Карачи, съобщи ДПА.

В Лахор няколко хиляди пакистанци замеряха с камъни полицията за борба с безредиците, която им отвърна със сълзотворен газ.

Протести имаше и в други градове, включително Равалпинди и столицата Исламабад.

Пакистанските власти повикаха американския посланик в Исламабад, за да протестират срещу американското антиислямско видео. Посланик Ричард Хоугланд беше приканен да предприеме действия срещу продуцента на "кощунствения филм" и да съдейства за свалянето на спорния филм от сайта YouTube", съобщи пакистанската държавна телевизия.

Антиислямското видео е "коравосърдечно решение на един-единствен човек да насажда омраза", заяви Хоугланд след среща с пакистанския външен министър.

В изявление посланикът отбеляза, че е информирал пакистанските власти, че Вашингтон няма нищо общо с филма и вече е осъдил съдържането и посланието му.

Хоугланд е изказал благодарност на пакистанците за ангажираността им със защитата на служителите и сградите на дипломатическите мисии, пише БТА.

Междувременно администрацията на американския президент Барак Обама се опитва да успокои гнева в Пакистан от антиислямския филм, произведен в САЩ, предаде Асошиеейтед прес.

Американското посолство в Исламабад похарчи 70 000 долара, за да пусне реклама по пакистанската телевизия, в която президентът Барак Обама и държавният секретар Хилари Клинтън отхвърлят филма.

Държавният департамент обяви, че посолството е обединило записи на Обама и Клинтън, в които те осъждат съдържанието на филма и възхваляват американската толерантност към всички религии, и е произвело филм от 30 секунди, който сега е гледан по седем пакистански телевизии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
По законите на САЩ и Европа да се присмееш открито на някой, или нещо не е престъпление.Примерите са много, особено във филмите. Анти руски, американски... и какви ли не. В много филми са осмивани много държави и това никога не е било проблем. *** искат да си наложат законите в Европа и САЩ. Искам още такива осмивания да излязат. Аз не знам случай други народи да горят знамена на араби и *** демонстративно и това да се приема за нормално. Иначе *** могат да поругават и да трепят.
9
0
 
4
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Религиите служат за манипулация навсякъде, но в Ислямските страни минават границите на разумното... *** народ лесно се управлява и ходжите го знаят много добре:(
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 9 просто навсякъде се доказа ,че мръсните ционистки номера вече не минават и ,че светът се отврати от (избраните)
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ШОМ КАТО МУСЛИТАТА ГОРЯТ АМЕРИКАНСКОТО И ЕВРЕЙСКОТО ЗНАМЕ НЯМА ЛОШО И ТОВА ДОКАЗВА ,ЧЕ СА ДОСТА ПО СЪБУДЕНИ ОТ НАС ,ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА САЩ ЗА КОЕТО НАШЕНСКИТЕ ПРОДАЖНИ МЕДИИ НЕ СМЕЯТ ДА ОБЕЛЯТ ДУМА , ВЪВ ФРЕНЦИЯ ИЗЛЯЗОХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕКСПЕРИМЕНТА С МИШКИ КОИТО СА ХРАНЕНИ С ГЕННО МОДИФИЦИРАНА ЦАРЕВИЦА ПРОИЗВЕДЕНА ОТ МОНСАНТО И ВСИЧКИ СА РАЗВИЛИ РАК ,СЪЩАТА ЦАРЕВИЦА Е НА ПАЗАРА ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ЗА ХРАНА НА ХОРА И ЖИВОТНИ И ЗА ТОВА ЛИ СА ВИНОВНИ ***
6
3
 
1
 
! Отговори
Прът преди 11 години
Що не вземат да екзекутират публично създателя на филма, вместо да харчат пари и да рискуват още жертви
5
1
 
6
 
! Отговори
Антимюслем преди 11 години
Филма си е много точен а че мюслемите като цяло са диваци и терористи ние нямаме вина. Раждат се с генетично увредени мозъци понеже *** им религия ги превръща в ***.*** и негодна за нищо *** са мюслемите , ***. Само бой ги оравя
4
2
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
ISLQMISTITE NE SAMO 4E NE SA DORASLI NO SA NEPALNOCENNI XORA NAI SKAPANATA RASA NAI BEZDARNATA I TYPA RASA SA ISLQMISTITE TOI ZATOVA XITLER NA SAPUN *** PRAV E BIL
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ислямистите не са дораснали за съвременният сват. Живеят във времето на Мохамед, и без технологиоите на Запада няма да могат землянки да си изкопаят.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bylgarite sa nai dolnite hora na sveta s tezi va6i izkazvaniq pak se ubedih typanar mrısni:)
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
JIVI *** MRASNI KIRLIVI BAILIVI *** PALEN