Сирия обстреля Турция, тя иска действия от ООН

Турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия
4 окт 2012 07:21, Елка Василева
98
Сирия обстреля Турция, тя иска действия от ООН
Петима цивилни загинаха след обстрел от Сирия срещу Турция. Снимка: архив, Reuters

Турция поиска от Съвета за сигурност на ООН да предприеме необходимите действия след обстрел с минохвъргачни снаряди от Сирия на турско селище в Югоизточна Турция, при който загинаха петима цивилни, предадоха Ройтерс и Франс прес. Загинали са майка и четирите й деца.

Очаква се Съветът за сигурност остро да осъди в декларация с необвързващ характер сирийския обстрел и да поиска от Дамаск да спазва териториалната цялост на съседите си.

Междувременно турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия край границата между двете страни, предаде Франс прес, цитирайки Анадолската агенция.

Стрелбата се извършва от турска военна част, разположена в селището Акчакале близо до границата, което вчера бе улучено от сирийския обстрел. Има силни експлозии на сирийска територия, съобщава Анадолската агенция.

Според частната телевизия НТВ една трета от населението на Акчакале е евакуирано.

Парламентът на Турция ще обсъди тази сутрин на извънредно заседание дали да се даде мандат на армията да провежда трансгранични военни операции в Сирия, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция. Решението е било взето на среща на турския премиер Реджеп Таип Ердоган с правителството и военното командване.

Не се предвижда да се вземат незабавни силови мерки, а единствено ще се даде мандат на турската армия "да реагира в случай на необходимост". Мандатът касае действия на трите рода войска - сухопътни сили, ВМС и ВВС.

Подобен мандат бе даден на турската армия през 2007 г. за Северен Ирак. Той позволява при необходимост турските сили да нанасят удари и да провеждат наземни операции срещу кюрдски бунтовници на определено разстояние от границата на иракска територия.

Сирия съобщи, че разследва източника на минометния обстрел, при който загинаха петима цивилни в съседна Турция и 13 бяха ранени, и призова към сдържаност, след като Турция в отговор удари мишени в Сирия, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Страните членки на НАТО изразиха солидарността си с Турция на извънредното си заседание в Брюксел, което бе свикано след сирийски минометен обстрел на турска територия, в който загинаха петима души, предадоха Франс прес и ДПА. Белият дом остро осъди сирийския обстрел през границата с Турция и заяви подкрепата си за турския си съюзник, предаде Ройтерс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: ООНобстрелтурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
15
 
! Отговори
? преди 11 години
До имигрант Тъй де, Сталин е виновен за днешната криза! Сигурно е /информацията е от източник в Държавния департамент, пожелал анонимност/, че сегашния обстрел е замислен в края на 40те години мрачните кабинети на Кремъл!!!
51
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
турция скоро ще си строши зъбите
50
8
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
С комунист, промит мозък, телевизор и радио не се спори.Имам си по-важна работа вместо да чета глупости и да обяснявам на жилетката си!Който няма работа нека пише глупости, чудя се изобщо дали ги чете някой освен мен.
49
6
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
КОЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОБСТРЕЛ, ГОСПОДА И ДАМИ ДЖУРНАЛЯ? ДА ТЕ ОБСТРЕЛВАТ С МИНОХВЪРГАЧКА ИЛИ ДА СТРЕЛЯТ ПО ТЕБ С АРТИЛЕРИЯ? ТАКА, ЧЕ СИ СМЕНЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО С "ТУРСКАТА АРТИЛЕРИЯ СТРЕЛЯ ПО ПОЗИЦИИ НА СИРИЙСКИТЕ ГРАНИЧАРИ"! ПОД ПРИКРИТЕТО НА ТОЗИ ОБСТРЕЛ БЕЗПРЕПЯСТВЕНО В СИРИЯ ПРОНИКВА БАШИБОЗУКЪТ НА ЕРДОГАН И КИЛЪРИ.
48
7
 
25
 
! Отговори
дзин тао преди 11 години
мачкай турците Асад . колко пъти спряхме Нато ? с нашите приятели Иран и РУСИЯ .
47
4
 
15
 
! Отговори
дано не съм прав преди 11 години
съседния двор май се запали... Босфора може да не е достатъчна да спре пожара, замислете се бихме ли могли да срещнем конфликт с настоящото управление и 'транспортната' ни армия. време е зимата да вкараме разумни, милеещи за народа политици, иначе - горко ни!
46
17
 
11
 
! Отговори
alabala преди 11 години
Турците ако ги подпукат тия Башар-овци, тия Асадовци... жална им майка
45
2
 
9
 
! Отговори
туркия е сама ха ха преди 11 години
След обстрела от страна на Турция, която се превърна в отговор на ракетния разликата в граничния град Akchakale, Сирия се опитва да донесе ситуацията към мирен курс.Днес, 4 октомври, сирийския министър на информацията Omran Zaobi изрази съболезнованията си към приятелските народът на Турция'' и опечалените семейства, доклади Reuters. Спомнете си, в Akchakale обстрела загинаха шест души.O.Zaobi отбележи, че пристигането на сирийските ракети на турска територия ще бъдат разследвани. Министърът призова Сирия да зачита суверенитета и увери, Турция и международната общност при липсата на агресивни намерения спрямо съседите си. Според на O.Zaobi, основната опасност на турско-сирийската граница са там, за да се съсредоточи на терористични групи.Благодарение на силата на турско-сирийската граница, проведе извънредно заседание в навечерието на постоянните представители в централата на НАТО в Брюксел. В официално изявление, за да се характеризират действията на НАТО Сирия'' поваляше нормите на международното право.'' Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че НАТО няма намерение да предприеме военна намеса във вътрешните работи на Сирия, но е готова да защити Турция.
44
16
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Промитите от комунистическата пропаганда мозъци са също толкова увредени, ако не и повече, както промитите мозъци на мюсюлманите от джихадистите и талибаните!!!
43
2
 
10
 
! Отговори
антитурк преди 11 години
Погребение на 25 души, които са били отвлечени, сирийската армия в Ал-Кадам в южната част на Дамаск, заяви в петък, съобщи сирийската информационна агенция САНА.Жертвите, чиито ръце бяха вързани преди убийството и със завързани очи, бяха отвлечени от въоръжени терористични групи, се казва в доклада.Гробното място на военните са местните жители.
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според вестник "Ал Баас" - органът на Арабската социалистическа Баас - Правителствени сили "започнаха офанзива по всички фронтове" атакува банди се прилагат в провинциите Хомс, Хама, Idlib, Deraa и Деир EZ-ЗорКакто бе предложено от публикацията, "храбри въоръжените сили на страната се противопоставя опитен противник - наемници, които дойдоха в Сирия от арабски и азиатски страни" Според "Баас, Al", през последните дни от улични боеве в Ел Kilyasa на юг от Алепо са били убити 53 бойци на екстремистката група "Dzhebhat EN Nusra" / "Front победа" /, свързани с "Ал Кайда"
41
2
 
16
 
! Отговори
Кое е по-добре преди 11 години
С тая НАТОвска агресивност към Световна война се чудя, кое е по-благоприятно за Човечеството: Глобална Геологична катастрофа, придружена с Магнитна буря или Световен конфликт на нациите, където ще бъдат използувани ядрени средства. Как е по.добре да се умре - изведнъж или в мъки, причинени от войната. Щото дотам я докарват НАТОвците.
40
0
 
19
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Как ще ги обстрелят без причина ,струва ми се че дават гледната точка само на едната страна ,която може би търси конфронтация за да започне война .А от войната хората губят а печелят банките .
39
7
 
27
 
! Отговори
Ахмединеджад преди 11 години
мачкай турците Асад !
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
замириса яко..търсеният предтекст е намерен-джихадистите гръмнаха два пъти срещу *** и сега...да се смееш ли да плачеш ли..!?!?
37
1
 
26
 
! Отговори
Мирише на барут преди 11 години
Турция също обстреля Сирия в отговор на "скроената" провакация от "бунтовниците". Турският парламент даде право на Правителството да използува армията за навлизане в Сирийска територия. Това е прелюдие към мащабна война, която може да въвлече много държави. Турция греши с изкарването на първа линия свое агресивно поводение. Има опасност Турция да подпали световния конфликт, съпроводен: 1. войни между държави 2. гражданска война на араби срещу араби 3. кюрдската съпротива ще нарасне.
36
10
 
28
 
! Отговори
православен преди 11 години
турция трябва да прекрати съществуването си ,тя е една от страните с оста на злото !
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази сутрин Турция пак е подновила обстрела, има убити сирийски войници, съобщава Фокус.
34
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това си е чиста провокация на манафчейтата , те са си нагли долни противни и двулични !
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз доколкото си спомням никакви учения не правиха в Северен Ирак,а направо си влязоха и прочистиха кюрдите.