Русия иска обяснения от Анкара след задържането на сирийския самолет

Спорният товар на борда изобщо не бил от руски произход
Обновена: 11 окт 2012 16:18 | 11 окт 2012 12:40, Елка Василева
122
Русия иска обяснения от Анкара след задържането на сирийския самолет
Задържаният на летището в Анкара сирийски пътнически самолет. Снимка: Reuters

Москва иска обяснения от Анкара защо служители на руското консулство и лекар не са били допуснати до руснаците, които са били сред пътниците на задържания сирийски самолет в турската столица. Това съобщи днес говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Обезпокоени сме, че в тази извънредна ситуация са били поставени под заплаха животът и безопасността на пътниците, сред които е имало 17 руски граждани, посочи Лукашевич.

Без никакви обяснения и нарушавайки двустранната Консулска конвенция, турските власти отказаха на дипломатите ни да се срещнат с нашите граждани, на които в продължение на осем часа не е било разрешено да излизат от летището. За пътниците не е имало и осигурена храна, каза още говорителят на руското външно министерство.

Още по темата

Руската страна продължава да настоява да получи обяснение за причините на тези действия от страна на турските власти в отношението им към руските граждани и иска да бъдат взети мерки, за да не бъдат допуснати подобни инциденти в бъдеще, подчерта Лукашевич.

Междувременно завеждащата консулския отдел на руското посолство в Анкара Елена Кара-Сал заяви, че товарът, иззет от турските власти от борда на сирийския самолет, принуден да кацне в Анкара, не е от руски произход.

Засега изобщо не става въпрос товарът да е от руски произход. Сътрудниците в консулството през деня ще поддържат връзка с местните власти за разясняване на подробностите, посочи Кара-Сал.

Руски дипломати тази нощ пристигнаха на летището в Анкара, където бе принуден да кацне сирийският пътнически самолет, пътуващ от Москва за Дамаск. На борда на самолета имаше 37 души, сред които 17 руски граждани, включително деца.

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм заяви, че турските власти са принудили екипажа на самолета да кацне "в съответствие с международното законодателство в сферата на гражданската авиация".

Забранено е на самолетите от гражданската авиация, извършващи редовни полети, да превозват военни материали. Освен това за транспортирането на такива материали е необходимо десет дни преди полета да бъде получено разрешение от турска страна. В съответствие с тези правила самолетът е бил принуден да кацне, поясни Йълдъръм.

Той посочи също така, че Турция и занапред е готова да прибегне към аналогични мерки в случай на необходимост. Сирийският лайнер прекара в Турция около девет часа. От борда на самолета бяха иззети над десет запечатани контейнери.

Сирийският министър на транспорта Махмуд Ибрахим Саид пък обвини днес Турция във "въздушно пиратство", след като вчера турски изтребители принудиха сирийския пътнически самолет да кацне в Анкара, предаде Ройтерс, като се позовава на ливанската телевизия "Ал Манар".

Саид посочи, че действието на турските изтребители било равнозначно на "въздушно пиратство, което противоречи на договорите за гражданската авиация".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А СЛЕД ГОДИНА ДВЕ НЯМА ДА Я ИМА ТУРЦИЯ А ЩЕ СЕ КАЗВА КЮРДЦИЯ, КАКТО Е ТРЪГНАЛА ДЕМОГРАФСКАТА ИНВАЗИЯ НА КЮРДИТЕ и тъй като турците не стават за никакъв .*** техните жени ги оправят мазните кюрди и отпред и отзад пълна програма.а за това, че сме в НАТО и ще се бием с/у братушките да си търсим белята, че тях никой досега не ги е побеждавал забрави. по-скоро ще стане като във ВСВ като сме били съюзник на германия-нито 1 куршум не е изстрелян с/у Русия.по-скоро ще подпукаме нашите небългари ***.
111
1
 
1
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Русия - не се втелявай! Днес турците казали, че на този самолет прекарвали в Сирия электроника за радиолокатори. Това разбирасе не е оръжие, но също примеляват във войната.
110
4
 
0
 
! Отговори
osman преди 11 години
rusiya iskala obysnenie ot ankara.....ha siktir be durak
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айдеееее почна се
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Leleee, abe , negepvate li- Cucal i Bucel sa zakarali s nekoia karuca malko skrap ot BG-oryjeinite zavodi i sa se opitali da go zakarat v Siria, belkem zemat nekoi leF za da vrjat asvaltovia budget, maina.Sa ni 4eta edni razpravii edni zakani i edni napadenia po diunerite
107
5
 
13
 
! Отговори
666 преди 11 години
Поведението на Турция е имперско.Лошо е, че те се приемат много насериозно.ИДВА ЗИМА.СЕГА ЩЕ ВЛЕЗЕ В СИЛА ОНОВА РУСКО ОРЪЖИЕ, КОЕТО ЩЕ ОХЛАДИ ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ НА ТЕЗИ СМЕШНИЦИ. Лошото е, че заради техния газ ще пострадаме и ние, които няма да сме в състояние да вземем полагащата ни се транзитна такса.Със сприрането на тока от Турция за Сирия, ще го отнесем пак ние които сме неговите производители. Заради тези проблеми у нас на посещение е турска делегация.ЛОШО МНОГО ЛОШО !!
106
0
 
1
 
! Отговори
войн преди 11 години
Беше премахнат коментара към когото се обърнах,по-долния коментар е към друг......
105
0
 
2
 
! Отговори
"войн" преди 11 години
До Анонимен104....Ей облъчен,обещавам ти,погребение в свинарник!!
104
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си 106, подкрепям те. От Русия сме видели много повече хубави неща, отколкото лоши. Баланса ни с тази страна е положителен, взели сме повече отколкото сме дали.
103
6
 
21
 
! Отговори
"Войн" преди 11 години
-"Матушка Русия, дери живи амуджи.........Да види бат Сали как се пердаши......".Тези Турци ,много на сериозно се взеха,алоооооооооо Анкара,това е Русия,не е Албания.Ще видите Путин през октомври "ама друг път"!
102
3
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
Дали пък си мислиш,че мюсюлманите не умират?В момента по официални и доста завишени сведения в Руската Федерация има между 7 и 20 милиона мюсюлманина.Как ги сметна,че до 40 години ще станат 50 милиона незнам.Ама вие кога ли сте можели да смятате...
101
4
 
22
 
! Отговори
do 104 преди 11 години
Тоя пък.Ето,виж сега последните 25 години какво става в България? Сравни го сега с периодът в сътрудничество с омразните ти руснаци и СССР. От 1945- до 1970.За какво ги мразиш.Затва,че почти половин век ни харизваха горива и суровини за почти без пари?За това ,че във въпросният период 45-70-та населението на БГ е нарастнало със почти 1 милион млади хора?А сега за същото време 2 милиона изчезнаха..Какво да ти обяснявам,ти вместо мозък имаш бавен процесор от айфон.С пиратски софтуер.*** си батка.
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 91 A ti ne zabravqy che v Ruskata federaciq jiveqt 30 miliona musulmani,a do 40 god shte stanat 50 miliona a rusnacite ot 90 miliona shte namaleqt na 70 milona
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турчулята ще нападнат руснаците?Тва е все едно ние да нападнем турците..В една съвременна война няма особено значение кви танкове имаш.Нито дали можеш да извадиш 1 или 10 милиона пехота.Важно е колко и какви ракети имаш.Щом измислиха оръжие което за секунди може да издуха един огромен град с 15 милиона души вътре какво остава за некви смешни танкове..? Та една военна подводница може да носи 8, 12 или 16 двойки ракети всяка с 4,6,8 или повече ядрени бойни глави.Един малък бог на унищожението..хах
98
2
 
5
 
! Отговори
до 99,маймун преди 11 години
замалко финландци,замалко хитлера,ама ЗАМАЛКО...а сега нещата са коренно различни ,вервай -я цъкни на компа да видиш кои са били в ЦК на болшевикит-основно еврейчета...и *** колхозници-преди войната еврейчетата са се погрижили да скапят армията-отхвърлят автомата,танковете и десантните части-а маршалите са пратени в сибир-после тъпия грузинец сталинчо кат е видял к...ру...реца,ги е докарал спешно на фронта и войната се обръща
97
2
 
9
 
! Отговори
каква стана тя преди 11 години
*** за пореден път се изсраха неподготвени
96
12
 
35
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Руснаците ще видят сметката на резаняците за два дена .А лично аз макар и да сме в нато ще симпатизирам и ако трябва ще воювaм на руска страна. На турците имаме да връщaме.
95
15
 
10
 
! Отговори
Маймун преди 11 години
До 95-тя Русия си беше оакана и когато Хитлер я нападна , едни финландци замалко да я напердашунят 40 та година,а знаем какво се случи накрая.
94
1
 
14
 
! Отговори
дааа преди 11 години
скоро някой ще яде тоягата...лошото е,че и ние сме на мушката,покрай нашите ***....бостански рожби свидни...
93
0
 
5
 
! Отговори
азраел преди 11 години
да си приготвят вазелина от "раковски 134"