Кубинската ракетна криза и какво не е знаел Кенеди

Националният архив на САЩ събра документи и тайни записи на Белия дом
12 окт 2012 17:41, Елка Василева
127
Кубинската ракетна криза и какво не е знаел Кенеди
Джон Кенеди. Снимка: архив, Reuters

Петдесет години след кубинската ракетна криза Националният архив на САЩ събра документи и тайни записи на Белия дом, за да покаже на американците как президентът Джон Кенеди е обсъждал със съветниците си по какъв начин да бъде предотвратена ядрена война, пише АП.

През есента на 1962 г. съветският лидер Никита Хрушчов наредил в Куба да бъдат тайно разположени ядрени ракети, които скоро били засечени от американски разузнавателни самолети. На 16 октомври същата година на Кенеди били показани фотографски доказателства за изграждането на ракетните полигони.

Американски служители преценили от размера на снимките, че ракетите със среден обсег биха могли да достигнат вероятно за няколко минути Вашингтон, Далас, Кейп Канаверал, Флорида или други места на разстояние до 1000 мили (1600 километра) от Куба.

Малко след това те узнали за ракети с по-голям обсег, които биха могли да достигнат по-голямата част от страната. Екипът на Кенеди обсъждал как да отговори, но се съгласил, че не може да се примири с ракетите.

Последвалата задънена улица в преговорите с Хрушчов, продължила 13 дни, се превърнала в "най-опасните мигове, които светът някога е преживявал както преди, така и след това, най-сериозното ни доближаване до ядрено унищожение", твърди историкът и журналист Майкъл Добс.

И Кенеди, и Хрушчов допуснаха грешки, които доведоха до този момент, каза Добс. Хрушчов направи хазартен ход, като разположи ядрени оръжия толкова далеч от Съветския съюз - буквално на прага на САЩ. А Кенеди подходи неумело към първата си голяма външнополитическа криза в Залива на прасетата, като направи неуспешен опит да свали от власт Фидел Кастро. Акцията на правителството на Кенеди за свалянето на Кастро, наречена "Операция Мангуста", предизвика драматичната реакция на СССР.

Архивът за първи път показва някои документи, които са били засекретени, включително подписани от Хрушчов дипломатически телеграми на руски език от периода, в който той си е разменял тайни послания с Кенеди, и правени от ЦРУ личностни портрети на Хрушчов и Кастро. Хрушчов е описан като "тъп човек с груб език", но хитър и притежаващ "известен комарджийски инстинкт".

Имало също разработени от персонала на Белия дом извънредни планове в случай на нападение срещу Вашингтон. Специален сътрудник на президента бил инструктиран в случай на нападение да отиде в Кемп Дейвид в Мериленд.

"Всъщност не трябва да си специалист или историк по Студената война, за да разбереш силната човешка драма, която в действителност представлява тази история", каза уредничката на Президентската библиотека и музей на Джон Ф. Кенеди в Бостън и организаторка на изложбата Стейси Бредхоф.

"Но това, което не можем да приемем за даденост, е, че тези събития могат да излязат от контрола на лидерите", заяви тя.

Архивът представя кризата в хронологичен ред със записи на разгорещени дебати в Белия дом за това дали да се отговори с военна сила. След като Кенеди се ориентирал към блокада, за да попречи на съветски кораби да изпратят още военни доставки на Куба, някои военни съветници помислили това за слаб отговор. Все пак той бил готов за най-лошото.

Подготвена била реч, започваща с думите: "Тази сутрин с нежелание наредих на въоръжените сили да нападнат и унищожат ядрените съоръжения, изграждани в Куба." Тя така и не била произнесена.

Когато блокадата влязла в сила, съветски кораби се приближили заедно с подводници, което довело до напрегнати мигове. Кенеди наредил от американски кораби да бъдат изстреляни няколко "дълбочинни залпа", за да бъдат изкарани подводниците на повърхността. Това, което не знаел, било, че те пренасяли тактически ракети с ядрени заряди и за малко не ги използвали.

"Едно от нещата, които ме поразиха . . . беше до каква степен президентът на Съединените щати не е знаел действително и не е контролирал напълно случващото се на място", каза Добс, който е автор на книга за кризата.

"Той не е знаел, че Съветският съюз е имал в Куба 42 000 войници, готови да се противопоставят на американско нахлуване", заяви историкът.

Днес се открива нова изложба, озаглавена "На ръба: Джей Еф Кей и кубинската ракетна криза", разказваща за конфронтацията със Съветския съюз. Въпреки че записите са достъпни за изследователите от години, това е първото публично представяне на записи на Кенеди, пресъздаващи напрегнатите разговори за
националната сигурност от Овалния кабинет и Заседателната зала.

Вчера Националният архив на САЩ и библиотеката на Кенеди изнесоха над 2700 страници от книжата и на Робърт Ф. Кенеди, които досега са били засекретени, включително документи, свързани с кубинската ракетна криза, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
4
 
! Отговори
Gorba4ov преди 11 години
Kakvo ozna4ava agresia ? Kogato edna dARJAVA NARU6I SUVERINETA NA DRUGA BEZ SAGLASIETO NA USA I URSS -
100
0
 
8
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
в грешка си , руснаците никого не са нападали , това беше контамярка спрямо грузинските кланета спрямо осетините .
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато руснаците нападнаха Грузия ( Georgia ) , в Атланта Джордия се бяаха изпокрили масово , а по форумите имаше и въпроси , имали руски воиски по улиците на Атланта .
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо пишете само за" разгорещените "дебати в Белия дом,ане пишете за настойчивите молби отправяни към Хрушчов от братята Кенеди чрез посланикът на СССР във Вашингтон по това време Добринин?Тези данни са посочени в доклада на сенатската комисия изместна по названието "Комисия Чърч",който се намира в същия този архив,от който вадите избирателно.
97
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не споменете,че руснаците правят всичко това в отговор на разполагането на американски ракети в Турция.Искам да съм обективен,не съм русофил и комунист,но не съм и американофил.
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Допълнение към 116 и да приключим-кефир или КОКА КОЛА, родео в Тексас или мач ЦСКА Москва-Динамо Киев, кеш в рубли или долари, КОЛТ или Макаров. Изкуството оставяме, там нещата са несравними-Висоцки, "Диамантената ръка", "Шоушенк", "Дежа вю"...поклон пред всички.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
115,курса на валутите е различен,това е ясно на всички.Китайците са едни от най-големите кредитори на САЩ.Това говори много,но на по-умните хора.
94
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно, нищо е нямало да стане, защото Хрущов беше мужик и *** и се правеше на велик пред света. Прочетете историята му как е дошъл на власт. Ако го беше изпреварил Берия, Русия щеше да бъде друга. Кенеди също не бил стока, но зад гърба си имал стойности и опитни политици и военни. Колкото до това кой и къде е разполагал ракетни бази, то САЩ имат право, а руснаците ги копираха. Комунизма още тогава беше обречен. Ако си на шопинг-ИЖ или Харли, Форд или ЗАЗ, хладилник ЗИЛ или АЕГ..и т.н.
93
3
 
12
 
! Отговори
до 113 преди 11 години
И кво му е доминиращото на юана?Та китайската хартийка е привързана за долара в съотношение 6.3 юана за долар.Като истинската му стойност е 1.7 юана за долар.В мига в който юана се отвърже от долара и премине на плаващ курс като другите валути и китайските *** ще поскъпнат ТРИ ПЪТИ.А това автоматично ще доведе до пропадането на Китай!Но това китайските комунисти го знаят прекрасно и никога няма да го направят.И ще наливат пари в САЩ като бесни за да оцелеят и те.Тва е истината.
92
1
 
27
 
! Отговори
Слава Богу преди 11 години
Момчета да се благодарим че всичко се размина тогава,иначе сега никой от нас пишещите този форум нямаше да бъде тук за да си даде мнението,щяхме да сме мутирали *** на улиците с изплезели езици,с дванадесет пръсти три глави.Не си ли давате сметка че сме живи и здрави в предвид някои добри обстоятелства в миналото.Затова Бог да ни е на помощ и по малко омраза,животът и без туй е кратък и затова живейте го и се обичайте!
91
3
 
24
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
Вижте фактите и ще разберете истината.А те са: Най-големия кошмар за САЩ се сбъдва-Евразийския съюз.Петрола се търгува в долари и САЩ не могат да си позволят да се търгува в друга валута.Всъщност Саддам и Кадафи за това бяха нападнати-започнаха да го продават в евро.Но долара вече не е доминиращ-пример:китайския юан.Все повече страни търгуват с валута различна от долара-Русия,Китай,Индия,Иран...САЩ не са доминиращи и го знаят.За това се мъчат с войни да се интубират.Напълно съм съгласен с 103
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
110 e praw typanara si ti
89
3
 
5
 
! Отговори
ДО 110 преди 11 години
Това,че ти си ***-никой не ти е виновен! Господ си знае работата!
88
29
 
14
 
! Отговори
КНК преди 11 години
ЗАЩО ТОЛКОВА МНОГО КОМЕНТАРИИ ОТ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ???Американския долар загивал? Затова ли всички олигарси и Путин си държат "спестяваниятя" в долари. Руснаците така щели да направят,иначе щели,да смачкат американците щели!!! ТАПИ ПАРЧЕТА !!! Защо тогава руснаците сами се отказаха от това противопоставяне,даже разтуриха СССР.Не виждате ли,че в 21-и век все още има руснаци да живеят в землянки?Те сами спряха да се ежат,вие се надувате.ГЛЕДАЙТЕ СИ СКЪСАНИЯ *** И НЕ БЕРЕТЕ ЧУЖДИ СТРАХОВЕ!!!!!!!!!!!
87
4
 
5
 
! Отговори
FIDEL преди 11 години
PATRIA SOCIALISMO O MUERTE VENCEREMOS
86
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тайното споразумение включва и изнасянето на руските ядрени ракети от Куба срещу изнасянето на американските ядрени ракети от Турция ,насочени срещу България, СССР и останалите соц. страни ?! Нахалници мръсни, първо си разполагат ракети в Турция, а после пищят на умряло за руските ракети до тяхната граница.
85
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руска подводница е стояла 1 месец в Мексиканския залив и Американците не са я засекли . Сигурно се е прибрала в Куба.Е то не може открито да заобиколиш Русия , и те да дремат.Debt ConsolidationAre you interested in eliminating your debt? Get a FREE consultation from a certified credit advisor at a non-profit debt consolidation organization.GET FREE INFOBankruptcy LawyerNeed to file for Bankruptcy? Calm your fears. Learn more about bankruptcy.GET FREE INFOSocial Security DisabilityIf you are disabled then you deserve ASSISTANCE and you may be entitled to Social Security Disability benefits!GET FREE INFOLow Cost Health InsuranceHospital visits can be costly. Let us help you find health insurance today.GET FREE INFONo Thanks. Take me to my job results.
84
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те и днес незнаят какво има в Куба ? Американците са попитали Руснаците , там дето ви спират корабите край Куба , да не ви е база ? - ние си спираме тука за почивка и да си заредим.
83
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе американците са имали страхова психоза по онова време, къде ще се крият от руските ракети . Даже какво хвърчи по небео са мислили че са Руснаците , е тия чинии ако не са Руски ...
82
1
 
38
 
! Отговори
Олеее преди 11 години
Не знам кой е бил ***, кой остър, кой знаел и кой не знаел. Знам обаче едно - прекалено малко хора живеят добре и прекалено много хора живеят зле!!! И това се дължи на тия които си чешат егото на наш гръб, разделят ни и ни яхат! Това е - останало е история.