Кубинската ракетна криза и какво не е знаел Кенеди

Националният архив на САЩ събра документи и тайни записи на Белия дом
12 окт 2012 17:41, Елка Василева
127
Кубинската ракетна криза и какво не е знаел Кенеди
Джон Кенеди. Снимка: архив, Reuters

Петдесет години след кубинската ракетна криза Националният архив на САЩ събра документи и тайни записи на Белия дом, за да покаже на американците как президентът Джон Кенеди е обсъждал със съветниците си по какъв начин да бъде предотвратена ядрена война, пише АП.

През есента на 1962 г. съветският лидер Никита Хрушчов наредил в Куба да бъдат тайно разположени ядрени ракети, които скоро били засечени от американски разузнавателни самолети. На 16 октомври същата година на Кенеди били показани фотографски доказателства за изграждането на ракетните полигони.

Американски служители преценили от размера на снимките, че ракетите със среден обсег биха могли да достигнат вероятно за няколко минути Вашингтон, Далас, Кейп Канаверал, Флорида или други места на разстояние до 1000 мили (1600 километра) от Куба.

Малко след това те узнали за ракети с по-голям обсег, които биха могли да достигнат по-голямата част от страната. Екипът на Кенеди обсъждал как да отговори, но се съгласил, че не може да се примири с ракетите.

Последвалата задънена улица в преговорите с Хрушчов, продължила 13 дни, се превърнала в "най-опасните мигове, които светът някога е преживявал както преди, така и след това, най-сериозното ни доближаване до ядрено унищожение", твърди историкът и журналист Майкъл Добс.

И Кенеди, и Хрушчов допуснаха грешки, които доведоха до този момент, каза Добс. Хрушчов направи хазартен ход, като разположи ядрени оръжия толкова далеч от Съветския съюз - буквално на прага на САЩ. А Кенеди подходи неумело към първата си голяма външнополитическа криза в Залива на прасетата, като направи неуспешен опит да свали от власт Фидел Кастро. Акцията на правителството на Кенеди за свалянето на Кастро, наречена "Операция Мангуста", предизвика драматичната реакция на СССР.

Архивът за първи път показва някои документи, които са били засекретени, включително подписани от Хрушчов дипломатически телеграми на руски език от периода, в който той си е разменял тайни послания с Кенеди, и правени от ЦРУ личностни портрети на Хрушчов и Кастро. Хрушчов е описан като "тъп човек с груб език", но хитър и притежаващ "известен комарджийски инстинкт".

Имало също разработени от персонала на Белия дом извънредни планове в случай на нападение срещу Вашингтон. Специален сътрудник на президента бил инструктиран в случай на нападение да отиде в Кемп Дейвид в Мериленд.

"Всъщност не трябва да си специалист или историк по Студената война, за да разбереш силната човешка драма, която в действителност представлява тази история", каза уредничката на Президентската библиотека и музей на Джон Ф. Кенеди в Бостън и организаторка на изложбата Стейси Бредхоф.

"Но това, което не можем да приемем за даденост, е, че тези събития могат да излязат от контрола на лидерите", заяви тя.

Архивът представя кризата в хронологичен ред със записи на разгорещени дебати в Белия дом за това дали да се отговори с военна сила. След като Кенеди се ориентирал към блокада, за да попречи на съветски кораби да изпратят още военни доставки на Куба, някои военни съветници помислили това за слаб отговор. Все пак той бил готов за най-лошото.

Подготвена била реч, започваща с думите: "Тази сутрин с нежелание наредих на въоръжените сили да нападнат и унищожат ядрените съоръжения, изграждани в Куба." Тя така и не била произнесена.

Когато блокадата влязла в сила, съветски кораби се приближили заедно с подводници, което довело до напрегнати мигове. Кенеди наредил от американски кораби да бъдат изстреляни няколко "дълбочинни залпа", за да бъдат изкарани подводниците на повърхността. Това, което не знаел, било, че те пренасяли тактически ракети с ядрени заряди и за малко не ги използвали.

"Едно от нещата, които ме поразиха . . . беше до каква степен президентът на Съединените щати не е знаел действително и не е контролирал напълно случващото се на място", каза Добс, който е автор на книга за кризата.

"Той не е знаел, че Съветският съюз е имал в Куба 42 000 войници, готови да се противопоставят на американско нахлуване", заяви историкът.

Днес се открива нова изложба, озаглавена "На ръба: Джей Еф Кей и кубинската ракетна криза", разказваща за конфронтацията със Съветския съюз. Въпреки че записите са достъпни за изследователите от години, това е първото публично представяне на записи на Кенеди, пресъздаващи напрегнатите разговори за
националната сигурност от Овалния кабинет и Заседателната зала.

Вчера Националният архив на САЩ и библиотеката на Кенеди изнесоха над 2700 страници от книжата и на Робърт Ф. Кенеди, които досега са били засекретени, включително документи, свързани с кубинската ракетна криза, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ракетите в турция
60
2
 
10
 
! Отговори
57 преди 11 години
65,не забравяй,че това ще е последния човешки и исторически ред-този на сатаната.Това в Русия беше само репетиция за,което ще стане на световно ниво.Разбира се по-малко хора по-лесно се управляват.Някои посочват каменния монюмент в Джорджия като един пример какво очаква човечеството при този ред,преди да настъпи окончателния край,когато Исус Христос ще върне.И 64,това не го пише в Библията,нека говорим истината .
59
1
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 11 години
До цезарПрав си ! точно така е!
58
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
газ пикаят Американците сънуват русия . кошмари кошмари .
57
6
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Маша ли беше или Наташаот Украйна или Москва.Беше млада, красива, изящна,със широка славянска душа.Седем дни я отбивах от групата,в "Кореком" я заведох дори.Дотежаха ми малко покупките,но в квартирата всичко простих.А сега тази моя Наташа или Маша -не помня това, бизнес дама очень прекраснаяпак на Солнечний берег пришла.Вярно, днес нещата са други,няма вече дори "Кореком",но в мен стари чувства събудиотпускарският летен сезон.И отново се любихме тайнокакто някога, както предипод луната блестяща, омайнои милион черноморски звезди.Пуста руско-болгарская дружбаили българо-руска - не знам,по сме свои някак задружнив този свят, в който всеки е сам.
56
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сащ никога не са демонтирали ракетите от турция.до ден днешен са там.само дето от време на време ги сменят с усъвършенствани модели :))))
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
беше за 62
54
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 57: ако ти е удобно я наречи така:))) Нов ред, без комунисти, без милитаристи и без простаци!
53
4
 
30
 
! Отговори
Цитат от Библията преди 11 години
"И Господ сътвори света. А Дявола, като видя това и сътвори евреите."
52
3
 
46
 
! Отговори
цезар преди 11 години
Разполагането на съветските ракети в Куба бе отговор на разположените американски ракети в Турция След като Хрушчов и Кенеди се договориха янките да изтеглят своите ракети от Турция руснаците изтеглиха своите от Куба. Пиша го това защото съм свидетел на събитието.
51
0
 
8
 
! Отговори
57 преди 11 години
60,тази общност за която говориш не се ли казва "НОВ СВЕТОВЕН РЕД"?
50
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"КОЙТО ВЛАДЕЕ ЕВРАЗИЯ-ВЛАДЕЕ СВЕТА ! ТАМ СА РЕСУРСИТЕ,ЗА ТОВА ЩАТИТЕ ДРАПАТ ! "- Ти знаеш ли какво значи ресурс, ОЧЕВИДНО НЕ!!!
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
57: имам доблест да кажа: всяка една общост, която не налага тиранията си над света е добре дошла. Християнска, мюсюлманска, будистка, еврейска, европейска, азиатска, африканска или ***:) САЩ и СССР НЕ принадлежат към нито една от тези общности. Тези хора нямат идеали а интереси. Те възпитават двата лагера в света, че да имаш интереси е по-важно. Тези общности са АГРЕСОРИ. Кой с войници, кой с газ. Рекетьори и *** на гърба на останалите народи. ***, които плашат с атомни бомби!!!!
48
6
 
22
 
! Отговори
Хилавми Клитор преди 11 години
Настоявам Иран да ни върне безпилотния самолет, който падна сам.хахахаха.
47
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРСКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОЛИЗНИЦИ СА СМЕШНИЦИ ! ДАЖЕ КИСИНДЖЪР Е КАЗАЛ: КОЙТО ВЛАДЕЕ ЕВРАЗИЯ-ВЛАДЕЕ СВЕТА ! ТАМ СА РЕСУРСИТЕ,ЗА ТОВА ЩАТИТЕ ДРАПАТ ! ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ Е СВЕТОВНАТА ИМПЕРИЯ !
46
0
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
49,имаш ли доблест да кажем коя общност искаш само да остане в "битието",това"небитие"или"нищото"да не си го заимствал от последния стих-отговор към поемата на Гюнтер Грас,който твърди,че израел е най-голямата заплаха за световния мир.Стига се кри зад гърба на"всички".
45
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има да рупате компири по руска рецепта и да се радвате на ръждясалите си железарии. Те са платени с глада на пияните руски *** от 3-4 поколения. Нищо! Свините са за това - да търпят и да ги колят:)))) Всичките ракети можете да си ги пъхнете в широките слвянски...джобове:))) От надпреварата във въоръжаването веднъж се разпаднахте. Не забравяйте, че хамериканците САМИ печатат парите си, търсени по целия свят. И да печатате рубли СИВ вече го няма:) Майтап!
44
35
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХА ХА ,РУСНАЦИТЕ ИМАЛИ РАКЕТИ ..САМО ДЕТО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВИ ОРЪЖИЯ ИМАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ...ТЕ НЕ БИЯТ БАРАБАНА КАТО ***.САМО ЗА СВЕДЕНИЕ НА УШАНКИТЕ ,ЧЕ ОТ 1980 В КОСМОСА НОСИ ДЕЖУРСТВО КОСМИЧЕСКИТЕ ВОЙСКИ НА САЩ.
43
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Москва разполага с 1492 разгърнати ядрени бойни глави
42
1
 
11
 
! Отговори
Григорий преди 11 години
Ядрена война няма да има.И причината не е във факта, че няма да има оцелели. Ще има.Но война няма да има, защото още след първия взрив атмосферата се йонизира за около 90 минути и никакви връзки не са възможни. И военните не могат да направят нищо.