Ще остане ли Швейцария данъчен рай за богаташите?

Решават на референдум дали ще спрат привилегиите за милионерите
21 окт 2012 09:57,
80
Ще остане ли Швейцария данъчен рай за богаташите?
Снимка: Reuters

Данъчната система, привлякла богати чужденци като Фил Колинс и Михаел Шумахер да живеят в Швейцария, ще бъде подложена на референдум, за да се разбере дали хората искат тя да бъде премахната, предаде Ройтерс.

Обединени леви партии и синдикати обявиха, че са събрали необходимите 100 000 подписа, за да внесат предложението "Достатъчно с данъчните привилегии за милионерите" за референдум.

Швейцария е привлякла над 5000 богати чужденци с данъчни споразумения, сключени въз основа на наемната стойност на техния имот, вместо на действителния им доход или богатство, при условие че те не работят в страната, посочва Ройтерс.

Освен пилота от Формула 1 Шумахер и поп звездата Фил Колинс, сред богатите преселници в Швейцария са певицата Тина Търнър и най-богатият от всички Ингвар Кампрад - основателят на мебелния гигант ИКЕА, който се премества от Швеция през 1976 година.

Неодобряването на привилегированото отношение към данъчните изселници в Швейцария се засилва. В кантоните Цюрих, Шафхаузен и Апенцел тази практика вече бе отменена след референдуми. Миналия месец обаче парламентът отхвърли предложение на левоцентристката Социалдемократическа партия за премахване на данъчните облекчения.

Вместо това бе приет правителствен план за вдигане на данъчната основа от пет на седем пъти годишната наемна стойност на домовете на богатите чужденци, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
EDNA преди 10 години
ДSAMO DOKATO TE HVANAT,MOM4E TUK NQMA NEPLATENO I 6TE VI KAJA NE6TO NA VAS OSVEDOMENITE AZ RABOTQ TU SAS SOBSTVENA FIRMA OT 4 GODINI I NQMAM SPESTEN EDIN FR ,ZA6TOTO TRQBVA DA SI PLA6TAM DANACI,OSIGOROVKI,NAEM NA JILI6TE ,NAEM NA PARKPLATZ,NAEM NA OFIS I T.N.T.A VIE DETO TOLKOZ STE OSVEDOMENI,4E TUK SE KRIQT 4UJDI I MRASNI PARI ZA DANAZI DA GO DUHATE.TUK IMA 100%SIGURNOST,NO USETQT LI ,4E PARITE SA MRASNI,STAVAT MNOGO BARZO DARJAVNA SOBSTVENOST,ZATOVA IMA BANKI PO OSTROVITE .FERSTAIN SIE MICH?
61
0
 
0
 
! Отговори
Crapachino преди 11 години
До Анонимен Nr.35selskoto stopanstvo bilo nai-golemiat otrasul v CH. Ia proveri pak... aman ot bg experti...
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Швейцария ne e samo Zurich i Geneva,швейцарците ne sa vsichki milioneri i da jiveesh i rabotish v malak grad ili selo ne e porok.Nqkoi beshe spominal kakvi bili cenite,DA v golemite gradove ste platish 30-40 kinta za pizza,spageti ili nesto ot sorta(po-skypo ot Germania),no navsqkyde drugade cenite sa na polovina.швейцарците bili prosti i zatova imalo mnogo expats...SMQH,e kato sa typi kak taka sa syzdali strana mechta za mnooogo hora,kak taka privlichat capitali,bili te i mrysni,a BG nemoje.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 73Ами разбира се, че всички големи фирми са регистрирани там, нали и те искат да избягват данъци като вас! Всички са там за да пестят данъци и да се възползват от банковата тайна, а не да се радват на чистия въздух. Та дори и такива Бай *** като вас са там заради данъците, а не заради мижавия си бизнес.
58
3
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
В Швейцария са регистрирани най-големите фирми на света, от всички държави. Изобщо не сте в час за съвременния бизнес. За някои бизнесът е далавера, защото нямат представа какво е бизнес. Ролятата на такива хора е да бъдат служители. Има кой да осмисля света и да управлява бизнеса."Теорията на комунизма може да се обобщи в едно изречения, частната собственост да се забрани." Карл Маркс.Но докато има капитал, той трябва де се управлява - това е моя поговорка.
57
5
 
3
 
! Отговори
от БГ данъкоплатец преди 11 години
До 71ТОВА ДА ВИ НАПОМНЯ НЕЩО - цитат от по-ранен бизнес проблясък:"Патаранке, в Швейцария има данъчни облекчения и моята фирма също я регистрах в Швейцария. "Не всички са глупави и "пасат" трева в Швейцария като чуват колко малка е Българската икономика, та се налага да правите бизнес и скатавате данъци с кухи компании без Business Substance в Швейцария. Това може и да е морално според вас, но в нормалните държави е подсъдно. Затова в Швейцария всеки може да внесе крадени пари без проблем.
56
4
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Много ли сте горд, че укривате данъци в Швейцария, пък живеете в България и имате наглостта да критикувате други българи, които честно си плащат 10% данък в/у ДОХОДИТЕ си?--Мислите като квартални бакали. Бизнес не се прави само в Българи, а в цяла Европа - затова се регистрират фирмите в Швейцария. Българската икономика е много малка.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз живея и работя в Швейцария за много пари, защото имам умения и добра визитка в областта на инженерството, следователно аз съм добре, защото мога. Но болшинството от бантускота, демек източна европа, са решили, че западът им е длъжен за нещо и непременно трябва да довтасат тук като ***, търсещи пари и добър стандарт, а не предлагащи нищо насреща. Европа затова се разпада - заради ниското качество и огромното количество емигранти. А за мюслитата по-добре да премълча, че става страшно и там
54
3
 
3
 
! Отговори
444 преди 11 години
63, има и по-добри места за това, бе, трябвало е да попроучиш преди да регистрираш. не обиждай на акъл, твоя очевидно е ограничен. а си и комплексар, искаш да се покажеш. тук във форума?
53
2
 
9
 
! Отговори
от БГ данъкоплатец преди 11 години
До 63Много ли сте горд, че укривате данъци в Швейцария, пък живеете в България и имате наглостта да критикувате други българи, които честно си плащат 10% данък в/у ДОХОДИТЕ си?Как се чувствате като геройски мамите държавата със смешните 10% данък в/у ПЕЧАЛБА, ако изобщо има след като сте приспаднали разходите за разходките до Цюрих? Горд ли сте, че плащате в Швейцария само 8,5% Federal Profit Tax /min. данък за холдингови компании/? Браво, че спестихте цели 1,5% данъци в България! Гениално!!!
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 61O, значи и вие сте от тези дето укриват данъци в България, въпреки 10% CIT и перат пари чрез Швейцарски компании!? Е, тогава честито на всички българи /клиенти на вашия бизнес/, които ви осигуряват такъв живот и благоденствие. Сега разбирам откъде идвали парите за ресторанти с момичета на повикване и толкова добри знания за проституиращи българки...
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е явно знанията и уменията са ви толкова впечатлящи, че никой не се е престрашил да ви предложи работа и добра позиция в чужбина! -Не аз работя за тях - те работят за мене!Ти имаш слугинска нагласа и затова очакваш да обслужваш другите.Не всички българи сме такива. Няма значение кой откъде е! Важно е каква позиция заемаш в обществото. Швейцарите са същите *** като българите - правят каквото им кажеш! Просто в БГ БКП съсипа държавата, но това е друг въпрос.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 61е явно знанията и уменията са ви толкова впечатлящи, че никой не се е престрашил да ви предложи работа и добра позиция в чужбина! Затова е толкова удобно да стоите у дома пред компютъра, оплювате можещите и "почесвате" егото си като ги наричате прислуга или считате българките в чужбина за ***. Както каза No 52 по-долу - ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО, НАЛИ?
49
5
 
8
 
! Отговори
служителки в Швайц преди 11 години
Бяхме в един ресторнт в околностите на Цюрих. Имаше дамски струнен оркестър. Направи ми впечатление, че изглеждаха доста добре и попитах откъде са.Отговорът:"Момичета от Румъния и България на повикване."
48
7
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Или защо в Швейцария има около 20% expats?--Патаранке, в Швейцария има данъчни облекчения и моята фирма също я регистрах в Швейцария. *** си като швейцарска крава!Затова там се регистрират, че уж живеят доста хора с високи доходи и фирми със сериозни обороти!Аз знам поне 500 български фирми, които са регистрирани там.
47
4
 
2
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
No 57 може да провери в Google какво означава Expat, в случай на нужда.--Няма нужда да проверявам, защото говоря и пиша няколко европейски езика, ходил съм много пъти и в Швейцария. Не, не съм от тях, защото съм интелигентен и мога да се справя във всяка държава и няма нужда да ходя прислуга в други държави, експатко!
46
6
 
5
 
! Отговори
въпрос с трудност преди 11 години
Дали някой от "блестящите" умове, които коментират българския си опит в CH някога се е замислял защо толкова много високо квалифицирани чужденци работят на ключови позиции в Швейцария? Или защо в Швейцария има около 20% expats? Не се изисква голямо усилие да се разбере, че месните са неспособни да се справят сами и че трябва да си внасят умове да им осигуряват високия стандарт на живот. No 57 може да провери в Google какво означава Expat, в случай на нужда. Явно не е от тази група!
45
7
 
3
 
! Отговори
бау преди 11 години
за да не стават недоразумения - аз работя за много голяма банка--да, да, да, да, дана почасова ставкав много голяма банкада, да, да, дате това банките какви ли вече не назначават, няма ги вече ония банки от едно време
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По цял свят който РАБОТИ е уважаван, за разлика от този който лежи за да го РАБОТЯТ !
43
3
 
4
 
! Отговори
от една друга преди 11 години
До 56 и 57за да не стават недоразумения - аз работя за много голяма банка, където явно се виждат тези, които "донасят" пари в Швейцария или правят опит да "отнасят"богатството на местните. Ако вие събирате само опит в кварталите с червените фенери, то не се сърдете, че имате толкова позитивно мнение за местните кравари в костюм:-)