Следи от взривни вещества откриха по самолета на Лех Качински

Произходът им засега не може да бъде определен
Обновена: 30 окт 2012 16:05 | 30 окт 2012 13:51, Елка Василева
48
Следи от взривни вещества откриха по самолета на Лех Качински
Останките от разбилия се Ту-154, 10 април 2010 г. Снимка: архив, Reuters

Полската военна прокуратура е открила следи от тротил и нитроглицерин върху останките от катастрофиралия през април 2010 г. край Смоленск самолет, в който загинаха президентът на Полша и още 95 политически и военни лидери, съобщи  полският вестник "Жечпосполита".

Според печатното издание преди месец и половина за Смоленск е заминал 11-членен екип от прокурори и вещи лица, включващ експерти по взривните вещества от полската Централна лаборатория по криминалистика и Централното следствено бюро. Групата е разполагала с най-съвременна апаратура за регистриране на следи от взривни вещества.

Още по темата

Изследвани са били главно останките от полския правителствен "Ту-154". Бързо е било установено, че на около 30 от седалките в салона на самолета и по един участък от крилото на машината има множество следи от тротил и нитроглицерин - основни материали при изработването на бомби. Следите от тези две вещества са били в такива големи количества, че един от измервателните уреди се повредил, но изправните уреди потвърдили находката, пише "Жечпосполита".

Вестникът подчертава, че засега прокурорите и вещите лица не са в състояние да определят със сигурност произхода на следите от взривни вещества върху останките от катастрофиралия самолет.

Проверява се и хипотезата, че тези вещества са останали от Втората световна война и са се намирали на мястото на катастрофата. Следите от тротил и нитроглицерин са били открити по обшивката и във вътрешността на катастрофиралия "Туполев".

Съществува и хипотеза, че въпросните следи са се появили по време на транспортирането на останките от самолета до складовото помещение на смоленското летище, пише вестникът, като се позовава на няколко източника, без да казва кои са те.

Ройтерс съобщи, че по-късно днес се очаква официалната реакция на полската военна прокуратура на публикацията на "Жечпосполита".

Информацията за взривното вещество е била съобщена на полския премиер Доналд Туск. Прессекретарят на правителството на Полша Павел Грас заяви по полската телевизия, че решението на кабинета ще зависи от изводите на прокуратурата, пише „Газета виборча“. Грас не изключи работата на правителствената комисия за проучване причините за катастрофата да бъде подновена, ако бъдат открити нови съществени факти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И този новина ли си я изсмукахте от пръстите, също като за това как Швеция ни искала ***?
35
0
 
0
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
"Следите от тези две вещества са били в такива големи количества, че един от измервателните уреди се повредил, но изправните уреди потвърдили находката, пише "Жечпосполита".ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!Ще се чупят, като не ги загъват в станиол...
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Запад демонстрантите изобщо нямат толкова причини да протестират, а в Русия милиционерите са гузни, затова. Освен това руските демонстранти са левичари, те заслужават повечко бой.
33
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Току-що прочетох в Яндекса, че от Полша са опровергали твърденията за открити следи от взривни вещества по отломките на самолета на Качински!
32
0
 
6
 
! Отговори
до 41 от славянин преди 11 години
Гледай по - често новинарските телевизии, за да разбереш как се отнася полицията с демонстрантите в Русия и как на запад, и като се осведомиш тогава говори къде е нечовешкото! Аз като гледам как ''демократичната'' полиция на запад налага демонстрантите там и как деликатно действа с демонстрантите в Русия чак и се чудя!
31
0
 
6
 
! Отговори
славянин преди 11 години
След известно време очаквам и да ''открият'' и невзривен ''руски'' снаряд заклещен в някоя от отломките! ''Правилните'' открития тепърва трябва да ги очакваме!
30
8
 
0
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 11 години
Браво 38 - Един ден ще извадят и Путин от някой тунел на метрото и ще го обесят на автокран, не се притеснявайте...Той, като всички античовешки диктатори ще завърши като Садам Хюсейн или Муамар Кадафи.
29
3
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
"фсб разполага с висок клас психогенератори, с персонална насоченост, които могат да предизвикат инфаркт в конкретен човек, намиращ се на 2 км от устройството. миналата година стана скандал с такъв случай с починал руски резидент-предател в сащ. " - батееее, тебе как те апе кучето не е истина :D:D:D:D
28
3
 
15
 
! Отговори
АМЕРИКАСКИ ВЗРИВ преди 11 години
ЩОМ Е ИМАЛО ВЗРИВ ТО ТОЙ Е ПОСТАВЕН В ПОЛША ОТ БРАТЯТА АМЕРИКАНЦИ ЗАЕДНО С ВИСОЧИНЕН ВЗРИВАТЕЛ КОЙТО ЗАДЕЙСТВА БОМБАТА ПРИ ДОСИГАНЕ НА ВИСОЧИНА 50 МЕТРА- ПОТВЪРДЕНО ОТ ПИЛОТА НА ЯК40 КОГОТО САМОУБИХА- ТОЙ Е ЧУЛ ДВА ВЗРИВА? ПРИЧИНАТА Е ДА ОХЛАДНЕЯТ ОТНОШЕНИЯТА НА ПОЛША КЪМ РУСИЯ И КАЧИНСКИ ОТКАЗА ПРОТИВОРАКЕТНИЯ ЩИТ НА ЯНКИТЕ! МОЖЕ ДА ИМА И ДРУГИ ПРИЧИНИ НО ОПРЕДЕЛЕНО ВЗРИВА Е ПРИЯТЕЛСКИ- АМЕРИКАНСКИ И Е БИЛ ЗА КАЧИНСКИ. ИМА И САМОУБИТ ПРОКУРОР ПО ТОВА ДЕЛО?
27
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един ден ще извадят и Путин от някой тунел на метрото и ще го обесят на автокран, не се притеснявайте...
26
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
бе тук много болни и млади мозъчета коментират впуснали се във фантазиите си.. я не закачайте братушките и не ръсете глупости по техен адрес...сега е много лесно за "новите ни демократи" да подведат всеки млад човек който няма как да знае истината и то от хора подвели го..истината е съвсем друга обаче..рано или късно човек сам стига до нея
25
0
 
11
 
! Отговори
против преди 11 години
.Защо не го направиха веднага след случилото се? Има нещо което е тайна.Дазагине управленския елит на една държава и след 2г.и 6м.да проверяват дали не е взривенсамолета.
24
0
 
9
 
! Отговори
добърден преди 11 години
ЦРУ
23
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вината е на поляците, защото са се доверили, мислейки, че имат работа с хора. Ако ме бяха питали, щях да им кажа, че руснаците са като кучета - постоянно трябва да се пазиш да не те ухапят.
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И след убийството на Георги Марков е имало такива еничарчета, дето са замазвали следите, но това не променя фактите - честните хора много добре си дават сметка кой, какво и защо...
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя колко е бил ***.Хем не разбира хем е командвал пилотите.В мъгла много ясно,че ще се ударят някъде с тоя огромен самолет.Тва не е изтребител та да му дадеш форц на двигателите и той да литне докато всъщност каца ако видиш,че земята идва много бързо.Поне като не може да "кара" да изиграе няколко компютърни симулатора първо да види кво е в мъгла.Нищо де майната му.Платил си е комплексарщината.Лошото е,че са пострадали и невинни.А и горкият самолет..
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ми пука
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се ядосвай, и в България си имаме ***. ------------------ Себе си имаш предвид, нали?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Там където е паднал самолета е имало мини срещу полските войски. Така беше и в Северна Гърция срещу българските войски.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
обаче, най-голямото постижение на КГБ е, че са успели по някакъв начин да накарат президента и цялото правителство да се качат в един самолет, което е нарушение на закона за сигурността. май трябва да си търсят в Полшата, кой е имал интерес от ликвидирането на президента и правителството