Следи от взривни вещества откриха по самолета на Лех Качински

Произходът им засега не може да бъде определен
Обновена: 30 окт 2012 16:05 | 30 окт 2012 13:51, Елка Василева
48
Следи от взривни вещества откриха по самолета на Лех Качински
Останките от разбилия се Ту-154, 10 април 2010 г. Снимка: архив, Reuters

Полската военна прокуратура е открила следи от тротил и нитроглицерин върху останките от катастрофиралия през април 2010 г. край Смоленск самолет, в който загинаха президентът на Полша и още 95 политически и военни лидери, съобщи  полският вестник "Жечпосполита".

Според печатното издание преди месец и половина за Смоленск е заминал 11-членен екип от прокурори и вещи лица, включващ експерти по взривните вещества от полската Централна лаборатория по криминалистика и Централното следствено бюро. Групата е разполагала с най-съвременна апаратура за регистриране на следи от взривни вещества.

Още по темата

Изследвани са били главно останките от полския правителствен "Ту-154". Бързо е било установено, че на около 30 от седалките в салона на самолета и по един участък от крилото на машината има множество следи от тротил и нитроглицерин - основни материали при изработването на бомби. Следите от тези две вещества са били в такива големи количества, че един от измервателните уреди се повредил, но изправните уреди потвърдили находката, пише "Жечпосполита".

Вестникът подчертава, че засега прокурорите и вещите лица не са в състояние да определят със сигурност произхода на следите от взривни вещества върху останките от катастрофиралия самолет.

Проверява се и хипотезата, че тези вещества са останали от Втората световна война и са се намирали на мястото на катастрофата. Следите от тротил и нитроглицерин са били открити по обшивката и във вътрешността на катастрофиралия "Туполев".

Съществува и хипотеза, че въпросните следи са се появили по време на транспортирането на останките от самолета до складовото помещение на смоленското летище, пише вестникът, като се позовава на няколко източника, без да казва кои са те.

Ройтерс съобщи, че по-късно днес се очаква официалната реакция на полската военна прокуратура на публикацията на "Жечпосполита".

Информацията за взривното вещество е била съобщена на полския премиер Доналд Туск. Прессекретарят на правителството на Полша Павел Грас заяви по полската телевизия, че решението на кабинета ще зависи от изводите на прокуратурата, пише „Газета виборча“. Грас не изключи работата на правителствената комисия за проучване причините за катастрофата да бъде подновена, ако бъдат открити нови съществени факти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма друг изход освен Полша да поиска няколко милиарда евро обезщетение за убийството на Качински или да обяви война на Русия.
15
6
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
стига с тоя Газпром, бе...31%от Газпром го държат немците
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цели две и половина години са им трябвал , за да открият тези следи. и после, как се качват в президентски самолет незабелязано големи количества от тези елементарни експлозиви. колкото до пияните руснаци - да, има много такива, но въпреки тях, фсб разполага с висок клас психогенератори, с персонална насоченост, които могат да предизвикат инфаркт в конкретен човек, намиращ се на 2 км от устройството. миналата година стана скандал с такъв случай с починал руски резидент-предател в сащ.
13
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците го поканиха на гости за да го убият тъй като Лех Качински отряза апетитите на Газпром към Полша!
12
2
 
7
 
! Отговори
да,бе ,да преди 11 години
И свидетелите започнаха да се самоубиват...
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко ако го поканят на посе6тение в Русия ХУБАВО ДА СИ ПОМИСЛИ ...
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вземи се научи да говориш български, отвратителен акцент имаш...
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е че президентът е бил терорист-камикадзе и е насочил полета към Кремъл! Оттам само един бутон и Путин се е смял ехидно!
8
26
 
7
 
! Отговори
мм преди 11 години
Пияните руски *** за нищо не стават. Един атентат не могат да направят като хората. Но кво да се прави, водката на никой не е простила...тая алкохолизирана нация скоро очаквам съвсе м да изчезне. Като се има предвид с какви темпове им намалява населението, няма да чакаме дълго.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква нормална дискусия искаш, след като утрепахте 90 души? :))
6
0
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
ти *** ли си? Пише си тротил и нитроглицерин. Нито едното нито другото го има в лекото стрелково оръжие. Или викаш - те гардовете с пълен комплект експлозиви са тръгнали...
5
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идва времето, когато *** ще си плащат за престъпленията и много ще плачат...
4
1
 
25
 
! Отговори
съмнителен преди 11 години
Айде бе, след три години???????????????
3
4
 
16
 
! Отговори
$ преди 11 години
Сега ще напишат, колко е дълга ръката на КГБ! Да постави взрив по време на полет на самолета. Та това и Батман не може!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има хубава традиция при полетите на полски президенти.
1
1
 
48
 
! Отговори
Momo преди 11 години
Става интересно. :)