Разполагането на "Пейтриът" в Турция тревожи Русия

Руският президент Путин започна посещението си в южната ни съседка
Обновена: 3 дек 2012 17:08 | 3 дек 2012 15:49, Елка Василева
131
Разполагането на "Пейтриът" в Турция тревожи Русия
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Разполагането на зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ на НАТО в Турция „предизвиква безпокойство в Русия и не способства за стабилизацията на и без това нестабилната ситуация“ в региона, заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. Песков отбеляза, че тази тема ще бъде обсъдена на днешните преговори на Путин в Истанбул. Веднага след пристигането си руският президент започна разговори с турския премиер Реджеп Ердоган, съобщи РИА Новости.

Още по темата

Турция поиска официално от НАТО да й бъдат предоставени ракетни комплекси „Пейтриът“. Както заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, системите „Пейтриът“ са изцяло отбранителни и няма да се използват за други цели. Решението на разполагане на „Пейтриът“ на границата на Турция и Сирия може да бъде прието на срещата на външните министри на страните от НАТО на 4 или 5 декември, след което за самото разполагане ще са нужни само няколко седмици.

Разполагането на ракетни системи „Пейтриът“ предизвиква различни видове безпокойство в Русия, за което се информират турските партньори, каза представителят на Кремъл.

Песков подчерта, че тематиката на днешните преговори на Путин в Турция се дели на два блока: двустранните отношения, които са „многообразни и пълни с прекрасни проекти“, и международните проблеми. По международните проблеми Русия и Турция имат „много сериозни разногласия и ние не крием това“, отбеляза прессекретарят на руския президент. По думите му „редица стъпки не способстват за нормализирането“ на ситуацията в региона.

Песков допълни, че ще бъде засегната и темата за Сирия. „Позицията на Русия е последователна и абсолютно прозрачна: не бива да бъде подкрепяна едната страна в конфликта, това не може да способства за урегулирането на ситуацията“, заяви Песков. Той допълни, че „активната помощ за едната страна в конфликта само провокира конфликт“.

Песков не изключи по време на разговора на Путин с Ердоган да бъде засегнат въпросът със задържания в Турция руски самолет, който летеше за Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ги пита турците, казали са им , че ще разположат Пейтриът и това е. Тука по надолу един ви го каза, ама нормалните в БГ нямат глас и не са на почит - ракетите имат достатъчно широк обхват и са част от стратегита за затваряне на сирииското въздушно пространство. Ако си спомняте по същия начин скачаше и ,,умния турчин,, когато Кипър искаше да купи и разположи в гръцката част ракети С-300.
63
3
 
7
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Снимката направо кърти.
62
3
 
15
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Много *** парчета сте, кой ни бил бръснал?? Това че сте свикнали, вас да ви бръснат, ама отзад, не ви прави нещо повече от едни световни ***, които сами ще се самоизядът!
61
17
 
9
 
! Отговори
АСАД Е ПЪТНИК! преди 11 години
...ТОВА ПРИЗНАВАТ И САМИТЕ АРАБИ !ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ СЕ ВОДЯТ ВЪВ САМИЯ ДАМАСК!РУСНАЦИТЕ ,ПРОСТО ГИ ГОНИ ПАРАНОЯТА....ТО , ПУТИН ЗАТОВА СЕ Е РАЗБОЛЯЛ ,ЗАВАЛИЯТА...!ПРЕДИ ДА УМРЕ-ЗМИЯТА ХАПЕ ,НАЙ-МНОГО ...ЗАТОВА УМНИЯ БРАТ-ТУРЧИН ИСКА РАКЕТИ "ПЕЙТРИЪТ"---ЗА ДА СЕ ЗАЩИТИ!!!
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как бе, руснаците ако не работеха със САЩ и ЕС досега да сме измрели. Имат дребни различия при решаване на межународните конфликти, но всъщност така Кремъл си осигурява някакво ,,бръснене,,
59
17
 
8
 
! Отговори
Кой бръсне руснаците преди 11 години
Не мога да разбера защо Русия се кукушини при всяко ъпгрейдване на някоя армия по света.Ако не се правеха на велики и работеха с Европа и Америка за сигурност и стабилност, светът щеше да е по мирен.На тъпите руснаци икономиката им се държи от износа на горива и още си мислят че живеят през 70-те години,тресе ги параноята от всякъде и от това си пати целият регион около тях,барабар с нас.
58
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес Русия има много по-силно влияние в Ирак и Сърбия, отколкото преди войните на НАТО срещу тези държави. САЩ си трошат главата из света, а чичо Путин постепенно възстановява империята.
57
4
 
9
 
! Отговори
до 62 от славянин преди 11 години
Ами светът не върви ли натам - Каталуния, Шотландия, Фландрия, Валония и пр.!
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Асад е пътник, Русия подържа режима в Сирия, защото знае, че после демократите ще се оакат и сирииците пак ще се обърнат към руснаците за помощ. Стара руска тактика още от войните в бивша Югославия.
55
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ако рашките разположат 4-5 крилати ракетки с ядрени бойни глави във военната си база в Сирия ,турция и усрал ще се наакат тотално
54
2
 
5
 
! Отговори
до 56 от славянин преди 11 години
За да създадеш държава първо трябва да си свободен!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 56 от славянин Ako vseki narod iska otdelna darjava to Evropa i celiq svqt shte se razdrobi na miniaturni darjavici
52
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те Руснаците също могат да разположат ракети в Турция, въпроса е по какъв начин ще им ги "пратят".
51
2
 
5
 
! Отговори
до 56 от славянин преди 11 години
Освобождава се не само държава, а и народ бе умник!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
No ayatolasite ne sa kato turcite deto ubivat samo teroristite,iranskite ayatolasi zatrivat celi kurdtski sela ako se buntuvat
49
4
 
7
 
! Отговори
ДО 46 ОТ СЛАВЯНИН преди 11 години
От посинели от злоба чифутофилистици не се обиждам!
48
1
 
4
 
! Отговори
do 52 преди 11 години
ta nali treba da q ima za da q osvobodi bre ***
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 42 от славянин Da voyuvat i v Iran i teroristi4nata im organizaciq se nari4a PEJAK
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
52 а преди тази власт да я има
45
3
 
6
 
! Отговори
до 44 от славянин преди 11 години
Ами естествено, че не са имали държава - нима някой под АНАДОЛСКА власт може да има държава ако не се освободи от НЕЯ!?