Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия

Борислав Иванов дори бил специално проверен
Обновена: 28 дек 2012 11:48 | 28 дек 2012 11:47, Елка Василева
99
Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия
Български шахматист бе обвинен в измама на турнир в Задар. Снимка: архив, Булфото

На международен турнир по шахмат в хърватския град Задар избухна скандал с българския участник Борислав Иванов. Останалите състезатели се усъмнили в изключителната му игра, като според тях той извършвал измама – приемал електронни сигнали, които му подсказвали какъв да е следващият му ход, пише на сайта си хърватският вестник „Ютарни лист“.

За участие в турнира се регистрирали 36 шахматисти, от които 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори и един шахматист без звание – българинът Иванов. Според рейтинга той би трябвало да бъде в ролята на пушечно месо за колегите си с по-добри позиции, но започнал да жъне една след друга победи. Победил тримата хърватски гросмайстори Боян Кураиц, Роберт Зелчич и Зденко Кожул.

„Преди осмия кръг от турнира бяхме сезирани за съмнения относно играта на Иванов. След мача му с Борки Предоевич, който след това спечели турнира, решихме да прегледаме и двамата. Имаше подозрения за някакви електронни номера и като съдия предприех действията, предвидени от правилата на ФИДЕ. Така че нищо не се е случило извън обичайните рамки и процедури“, каза Станислав Мароя, председател на шахматния съюз в Задарска област.

Иванов е на 25 години, по професия е програмист. Всички са го гледали втренчено, но по време на партията той не е проявил никакви признаци за нещо, което би могло да събуди съмнения. Никаква слушалка или нещо подобно, а той прави един след друг удивителни ходове и остава в борбата за първото място, макар и с най-лош рейтинг на турнира.

Заговори се, че в отделно помещение Иванов е бил съблечен гол, за да бъде проверен из основи.

„Това са приказки, какво ти събличане! Иванов по своя воля си свали тениската, ние му изпразнихме джобовете, взехме химикалката, с която си записваше ходовете и с това приключи всичко. Бих искал тези, които се съмняват, друг път да бъдат по-убедителни и да представят твърди доказателства, за да избегнем такива неудобни случаи. Лично аз се извиних на Иванов, който не прие случилото се трагично“, каза Мароя.

В победния си поход Иванов наниза много спечелени партии, но в предпоследния кръг изгуби от Предоевич. В последния кръг обаче победи гросмайстор Иван Шарич.

Хърватският гросмайстор Златко Кларич обаче е почти напълно сигурен, че Иванов е най-обикновен шахматен измамник и вече е бил обвиняван за измами на турнири в България и Сърбия.

„Той е шахматен програмист, който да кажем от май 2011 г. досега е спечелил само една точка за рейтинга си, а сега на този турнир – цели 60. Ходовете му на турнира бяха като на шахматен компютър, което най-добре се видя в мача му с Йованович, където направи всичките 115 хода „компютърно“, а това е невъзможно за един човек“, каза Кларич. „Човешкият мозък не е създаден за съвършена игра“, смее се шахматистът.

„Технологията толкова е е развила, че теоретично негови приятели в съседната стая, в София или в Антарктика биха могли да му изпращат сигнали за ходовете чрез чипове, имплантирани под кожата, в ухото или в зъб чрез вибрации“, каза Кларич. Той добави, че днес в щабовете на много от водещите шахматисти има много повече програмисти, отколкото шахматни гросмайстори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
12
 
! Отговори
Янислав Милошевич преди 11 години
До Borislav Ivanovг-н Иванов, по коментарите ви си личи колко богати са вашите култура и лексика и изобщо на какво високо интелектуално ниво сте (ако това наистина сте вие ;)). Аз все повече се убеждавам във вашите качества и на шахматист, и на литературовед, и на програмист и изобщо на гений! Все пак е полезно да "лъскате по една че*ия", с цел по-добро и кръвооросяване на главния мозък, въпреки че се съмнявам да имате такъв! Извинявам се за слабия ми български
54
1
 
2
 
! Отговори
Borislav Ivanov преди 11 години
youtube/watch?v=EAwWPadFsOA
53
4
 
2
 
! Отговори
Borislav Ivanov преди 11 години
phahahaa ae napishi si imeto be urud,she chupa groznata fizionomiq,mama ti mrusna she ti pokaja mortal kombat...FIGHT
52
1
 
9
 
! Отговори
до борислав преди 11 години
Ей, ***, ако се паднем на някой турнир и играеш както в Задар, обещавам да ти изпотроша крайниците след партията, пък ако ще това да ми коства няколкогодишна забрана да играя на турнири в България. Просто се моли да не се паднеш с мене, че лошо ти се пише! Ще те размажа като *** и ще се кефя как се гърчиш, а вярвам, че няма да съм единственият! Ако мислиш, че за 2 бона награда си струва да станеш инвалид, продължавай в същия дух!
51
5
 
4
 
! Отговори
Borislav Ivanov преди 11 години
hudini,rybka,fritz...phahahaaaa moite priateli izunzemnite ne sa chuvali za tqh.Tehniq enjin se kazva GALAKTIKUS ae duhaite,NESHTASTNICI
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
joachim,predpolagam che ti si poredniq othvurlen ot obshtestvoto jaluk chovechec chiito vurhoven mig na udovolstvie e da se samozadovolqva na noviq hit na Liqna i sled tova danpishe po forumite.ae sa idi da si prasnesh purvo chikiqta i posle pishi
49
3
 
10
 
! Отговори
joachim преди 11 години
Бориславе,и на най-силните гросмайстори им е трудно да демонстрират такава блестяща игра като теб - по първа линия на Худини. Все правят някой ход по втора, трета дори и груби грешки. Ти обаче явно си ги надминал. Съветвам те, ако си мамил да се спреш и да не се излагаш
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До колкото разбрах от прочетеното, момчето е ПРОВЕРЕНО и нищо нередно не е установено.Невинен до доказване на противното.И аз играя за удоволствие и ми се е случвало да побежавам доста по добри от мен, дали са ме подценявали не мога да кажа :)
47
4
 
7
 
! Отговори
Шахматист преди 11 години
До petter.bojinovДа, пречи му. Явно наистина вярвате на холивудските приказки, а такива има само на кино!За сведение можете да прочетете биографиите на най-гениалните шахматисти на 20 век (например Алехин, Ботвиник, Тал, Фишер...) за да се уверите, че и при тях шахматното израстване е отнело Години! Няма как да си легнеш средно ниво шахматист и да се събудиш гений!! Не и в реалния живот.
46
3
 
5
 
! Отговори
petter.bojinov преди 11 години
Неразбирампрофесионалнитешахматисти.Каквоозначавагодинитруд-нашетомомчеена25години.Нещопречилимудасеподготвидобреспомощттанакомпютърнапрограма?нещопречимиму(акоедостатъчнодобреподгтвенкомпютърно)даанализираигратанапротивничитесиисеподготвизасрещитесистях?нещооттовадаезабранено?
45
4
 
3
 
! Отговори
Радко преди 11 години
Еееееей,всякакви налудничави теории ще измислят,и пак няма да си признаят ,че са *** пред БГ гения,България ,която е печелила 1000 престижни награди по математика и информатика и то от деца-те пак ли са измамници,да ви е.а майката ***.Грешно са се насочили с тея чипове в зъба,под кожата,в ***,в к.ра му е чипа-да се хванат там тея пенсионери-гросмайсторите дет играят в парка с комшиите си и се мислят за гении на шаха и да му го избият...без ръце
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТУК ЦЕНЗУРИРАТ ЗА СТРАХ!!!
43
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
На лъжата краката са къси. Този път прекали с измамите. Няма значение, че не са го хванали (засега), всички вече ще се съмняват в него. Жалко, че разваля имиджа на българския шахмат.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм... те имали подозрения. А когато онзи пикаеше през пет минути? Да пишат, ако имат доказателства, така си е направо гадно да обвиняваш някого за каквото и да е.Казват, че количествените натрупвания водят до качествени изменения и при отличните шахматисти е важна дълготрайната памет и колко партии можеш да наблъскаш в нея.Човекът може да е успял да го направи. Засега остава факта, че утвърдени имена са гризнали дръвцето и ги е яд.
41
3
 
6
 
! Отговори
Шахматист преди 11 години
До АнгелЯвно Ангеле нямаш никаква представа как се става гросмайстор! Между впрочем искат се години усилена работа, а и тогава няма гаранция! Все едно да кажеш: Много е лесно да станеш ...Бербатов, Станка Златева или Григор Димитров :))
40
8
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
И измамник да е бандит да е щом го е направил така че да не могат да го хванат и докажат значи си заслужава победите.Все пак да мамиш добре без да те хванат е по сложно отколкото да станеш гросмайстор
39
6
 
10
 
! Отговори
Шахматист преди 11 години
Вероятността да направи такъв НЕВЕРОЯТЕН скок в развитието си(да победи 4 гросмайстори) е минимална. В шахматните среди Иванов е известен с това, че е ...неизвестен. Не, че не може да играе шах-може, но на ниво КМС-МС. А такъв играч не може да спечели ИЗВЕДНЪЖ в един турнир и то срещу 4 гросмайстори(а Зденко Кожул е и шампион на Европа отпреди 10-ина години). Съжалявам, че трябва да се солидаризирам с хърватите, но мисля, че са прави! Историята "мирише" на измама...
38
4
 
9
 
! Отговори
Лисан преди 11 години
Нищо ново под слънцето. Досега са залавяни да мамят всякакви кратуни : индийци, германци, французи, вече в групата на измамниците си имаме и българин. Шахматът е мъртъв, технологиите го убиха!
37
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 11 години
Тия цензурират линкове, ето ви партиите:Изтрийте интервалите. Оказва се, че нашият човек не е съвсем неизвестен, има ЕЛО около 2200.
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В безсилната си завист бездарните домакини ще опорочат и целия турнир най-вероятно!