Нивото на Мъртво море се е покачило

Това става за първи път от десет години
18 яну 2013 09:58, Петя Славова
5
Нивото на Мъртво море се е покачило
Снимка: архив Reuters

Нивото на Мъртво море се е покачило за първи път от десет години насам, съобщи ДПА, позовавайки се на израелски медии. Силните дъждове този месец са довели до покачване на нивото на водния басейн с 10 сантиметра спрямо измерванията от предишния месец.

Мъртво море - най-ниската точка на земята - се захранва от река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг, много от които придойдоха след януарските бури, пише БТА. 

На 15 януари Световната банка представи доклад за изпълнимостта на проект за строежа на канал, който да свързва Червено море с Мъртво море.

Идеята за свързването на двете морета съществува повече от век. Проектът обаче стана спешен, когато беше установено, че брегът на Мъртво море се отдръпва със скорост повече от метър годишно.

Природозащитни групи се възмутиха от доклада и предупредиха за опасност нетипични водорасли и минерали да променят цвета на Мъртво море или подпочвени източници на прясна вода да бъдат замърсени с морска.

Пътят на водата към Мъртво море може да мине през Йордания. Проектът би струвал около 10 милиарда долара, като годишно по него ще преминават 2 милиарда кубични метра вода. Изпълнението му може да започне най-рано след 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 11 години
Това Мъртво море баща ми го е убил!
3
2
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Май не ти е добре?
2
2
 
0
 
! Отговори
W преди 11 години
Ти си луд бе !!! СЕКТАНТ !!!
1
1
 
1
 
! Отговори
Apocalypse преди 11 години
А това е ясен показател, че наказанието ни ще дойде преди всичко от небето. Много са пророчествата, но също важно е какво предсказва и предупреждава и самият Иисус Христос. Той посочва, че човеците "един друг ще се предават, един друг ще се намразват".Най-старите библейски предсказания за Края на този свят се намират в "Книгата на пророк Исайя".