Да оцелееш в Аушвиц

86-годишната Рита Вайс разказва за ада през 1944 година
Обновена: 29 яну 2013 16:08 | 29 яну 2013 15:01,
197
Да оцелееш в Аушвиц
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Около шест милиона евреи са жертвите на Холокоста, убити от нацистите – паметникът Яд Вашем в Израел напомня за тях.

В самия сайт на музея можете да откриете стотици истории за ада от времете на Хитлер. Там е и историята на 86-годишната Рита Вайс, която оцелява в концлагерите Аушвиц и Щутхоф, пише германският вестник „Билд“.

Рита Вайс е родена през 1926 година в Зибенбюрген (днес в Румъния). Когато германската армия навлиза в града на 19 март 1944 година, тя е само на 18 години.

Една тийнейджърка, която малко по-късно ще се озове в един вагон заедно със сестра си и племенниците си в посока Аушвиц.

„За осемдесет души имаше само две кофи. Едната беше пълна с вода, а другата беше празна – да я ползваме като тоалетна. Представете си колко бързо се изпразваше едната и колко бързо се пълнеше другата!“, спомня си Рита Вайс.

„Деца плачеха и деца умираха във вагона. Едно бебе на два месеца почина, защото майката беше толкова слаба, че нямаше мляко да го кърми“, разказва 86-годишната госпожа Вайс.

Когато пристигат в Аушвиц, се срещат с  Йозеф Менгеле – скандалния лекар в нацисткия концлагер. Тя стояла ръка за ръка с 28-годишната си сестра и нейните две деца.

Менгеле отделил Рита Вайс надясно, а семейството й – наляво. А наляво – това значи пътят към газовата камера и смъртта.

Рита ясно си спомня, че тогава често сънувала баща си, който й казвал, че няма да позволи тя да умре.

„Бях болна, но всяка сутрин момичетата, с които бях в концлагера, ме караха да излизам за сутрешното преброяване. След това ме скриваха в бараката“, спомня си Рита.

Тя оцелява в концлагера, преживява и един от "маршовете на смъртта" и края на Втората световна война.

През 1948 година тя емигрира в Израел – точно една седмица след основаването на държавата. След което се омъжва.

„Нямахме държава. А искахме да построим една страна, която да си бъде наша. Когато нямаш родина, нямаш стойност. Да живея в Израел означава свобода и сигурност за мен. А моите деца никога няма да умрат в Аушвиц“, завършва разказа си Рита Вайс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бях болна, но всяка сутрин момичетата, с които бях в концлагера, ме караха да излизам за сутрешното преброяване. След това ме скриваха в бараката, спомня си Рита. Tя оцелява в концлагера, преживява и един от "маршовете на смъртта" и края на Втората световна война.И доживява до 86 годишна възраст. Интересно, би възкликнал Шелок Хомлмс.
76
1
 
5
 
! Отговори
Вирджиния дзо 92 преди 11 години
Спаси ги българският народ, той се надигна и ги/ви/ защити, но като си такъв антибългарин сега се махни от българския форум.
75
2
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 88Японците не са смятали евреите за врагове. Следователно, не са ги преследвали. Просто Япония е много далече, иначе всички щяха да избягат там ако можеха.
74
2
 
2
 
! Отговори
Вирджиния до 89 преди 11 години
Да, мерси....аз никога не съм деляла хората на етнически състав.......
73
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ние спасихме 50 000 евреи от лагерите на смъртта"Кои сте вие? : ) Аз не се сещам никой да ме е питал, дали в миналото да вземат да спасят когото и да било. Което е и невъзможно. Отделно, защо ли историческите сведения нямат данни по онова време някой да е питал българите - искат ли да спасят когото и да било? Всъщност, спасяването на евреите се дължи на отделни групички властимащи в България по онова време, които са решили така. А сега болният ти мозък си приписва заслуги.
72
1
 
2
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Ами да, след като ние сме спасявали еврейсдки деца е напълно благородно вие да направите сега същото за болни български деца, които се нуждаят от лечение, за да живеят. При все, че сте богата страна.
71
3
 
0
 
! Отговори
до 84 преди 11 години
Ние, оцелелите, не сме истинските свидетели... Ние сме... едно аномално малцинство: ние сме онези, които по силата на своите извъртания, качества или добър късмет не сме стигнали дъното. Тези, които го стигнаха, които видяха Горгоната, не се върнаха да разкажат за нея, или се върнаха неми. Примо Леви (The Drowned and the Saved, NY, 1988, стр. 83-84). Yosef Hayim Yerushalmi, Zakhor: Jewish History and Jewish Memory (Seattle, 1983), стр. 116.
70
1
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 82Най-после да се намери човек като теб да каже истината с точните думи.Но ние българите най-много можем да мразим.Като говорим за *** престъпност, забравяме че има и българска.Докато *** разбиват банкомат с кирка, българите правят същото, но със скимиращи устройства, компютри и софтуер.А между другото, към списъка на достойните хора като Оскар Шиндлер бих добавил и много други за които нищо не се знае, сред които е Алберт Гьоринг - брат на Херман Гьоринг.
69
4
 
3
 
! Отговори
Вирджиния до 84 преди 11 години
Постингът ти е изключително гнусен и пропит с омраза към България, с една дума антибългарски. Да, ние спасихме 50 000 евреи от лагерите на смъртта, направихме добро, а ти пишеш, че мразим евреите..хммм..долен атибългаризъм от твоя страна. Естевнео, че ще помогнеш на народ, който ти е помогнал също на теб. Но явно вие отговаряте на доброто със зло /подигравки и антибългаризъм/. Това не зная от коя религия е вече....само Вие си знаете.
68
7
 
9
 
! Отговори
Аз съм българче преди 11 години
"... Никой не е загинал от кремиране или обгазяване с газ "Циклон Б" - анти-паразитен!!!!! ..."- ти неонацист ли си бе ***,долна ***!?*** смахнат,ти ходил ли си в Бухенвалд и то като музей-аз съм ходил!!Заради такива *** като теб-болни мозъци,онзи *** с дебилската физиономия,е управлявал "велика" Германия и е изтребвал жени и деца.Чуй му и речите за превъзходството на арийската раса,скот мръсен!!!
67
10
 
6
 
! Отговори
Донко преди 11 години
Разбрах, българите мразят зверски евреите /нямам идея защо/.Само не разбирам българите, които очевидно страдат от сърце за разпнатия Исус, защо не следват Божите заповеди - къде ви е милосърдието, състраданието, съчувствието и прошката?Да не говорим за коментарите от типа - "ние им спасихме живота, те що сега не ни дават пари"!!!!!!!! Истински по християнски !!!!
66
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вечно 'онеправдания' евреиски народ пак ли реве?А колко милиона души измряха без съд и присъда от 'хуманото' дело на комунизма?Колкото до Аушвиц,това е било трудово затворнически лагер!Хората са измирали от болести и недостиг на храна,напълно разбираемо предвид,че са били военни години!Цивилното население на Полша е умирало от глад,какво остава за лагерите!Циклон Б е служил за обезпаразитяване,а крематориумите са били за горене на труповете,нещо нормално предвид рискът от зарази!
65
0
 
1
 
! Отговори
Вирдсжиния преди 11 години
Аз не мразя евреите, що се касае до австралийците..ние не сме направили нищо за тях, зая да очакваме по-специално отношение.
64
3
 
9
 
! Отговори
Върбан Дъбов Брястов преди 11 години
Никоя религия и никой човек не трябва да се държи като дивак. Всеки живот е ценен - и на евреина и на арабина и на ***. За съжаление човечеството е създало извергите Хитлер и Сталин, но е създало и Оскар Шиндлер, Митрополит Кирил и Димитър Пешев и хиляди други знайни и незнайни ХОРА. Казах
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
76 кажи имигранте защо Светата православна цурква чества на 01 януари ДЕН ОБРЕЗАНИЕ , на 8 ден евреите обрезват момченцата си , не че го приемам , но е така.
62
0
 
1
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Нещо по-конкретно?! Помогнали са при събирането на пари за болни деца например по време на кампанията "Българската коледа" или какво, конкретни проекти, които помагат пряко на българския народ и то на най-уязвимата част от него.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
71 моля Джина , та евреите са най-големите изнвеститори след страните от ЕС и Щатите
60
2
 
4
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Дайте да говорим по същество. Българският народ, а не политиците спасиха евреите, евреите бяха спасени под натиска на българското общество, сега България икономически е много зле, къде са еврейските пари и инвестиции.
59
1
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 54Иисус по всяка вероятност е говорил на арамейски, а по-точно на галилейски арамейски диалект, диалект на който са говорили евреите в Палестина по това време (Еврейски палестински арамейски).Така че си е бил чист стопроцентов евреин - Яшуа на иврит.В момента над 400 000 жители на Близкия Изток говорят така наречения нео-арамейски език, или езици. Жителите на едно малко селце в Сирия са единствените говорещи западноарамейски - език най-близък до този на който е говорил Иисус.
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
74 *** *** туркофил това си ти , щом използавш турцизми