Да оцелееш в Аушвиц

86-годишната Рита Вайс разказва за ада през 1944 година
Обновена: 29 яну 2013 16:08 | 29 яну 2013 15:01,
197
Да оцелееш в Аушвиц
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Около шест милиона евреи са жертвите на Холокоста, убити от нацистите – паметникът Яд Вашем в Израел напомня за тях.

В самия сайт на музея можете да откриете стотици истории за ада от времете на Хитлер. Там е и историята на 86-годишната Рита Вайс, която оцелява в концлагерите Аушвиц и Щутхоф, пише германският вестник „Билд“.

Рита Вайс е родена през 1926 година в Зибенбюрген (днес в Румъния). Когато германската армия навлиза в града на 19 март 1944 година, тя е само на 18 години.

Една тийнейджърка, която малко по-късно ще се озове в един вагон заедно със сестра си и племенниците си в посока Аушвиц.

„За осемдесет души имаше само две кофи. Едната беше пълна с вода, а другата беше празна – да я ползваме като тоалетна. Представете си колко бързо се изпразваше едната и колко бързо се пълнеше другата!“, спомня си Рита Вайс.

„Деца плачеха и деца умираха във вагона. Едно бебе на два месеца почина, защото майката беше толкова слаба, че нямаше мляко да го кърми“, разказва 86-годишната госпожа Вайс.

Когато пристигат в Аушвиц, се срещат с  Йозеф Менгеле – скандалния лекар в нацисткия концлагер. Тя стояла ръка за ръка с 28-годишната си сестра и нейните две деца.

Менгеле отделил Рита Вайс надясно, а семейството й – наляво. А наляво – това значи пътят към газовата камера и смъртта.

Рита ясно си спомня, че тогава често сънувала баща си, който й казвал, че няма да позволи тя да умре.

„Бях болна, но всяка сутрин момичетата, с които бях в концлагера, ме караха да излизам за сутрешното преброяване. След това ме скриваха в бараката“, спомня си Рита.

Тя оцелява в концлагера, преживява и един от "маршовете на смъртта" и края на Втората световна война.

През 1948 година тя емигрира в Израел – точно една седмица след основаването на държавата. След което се омъжва.

„Нямахме държава. А искахме да построим една страна, която да си бъде наша. Когато нямаш родина, нямаш стойност. Да живея в Израел означава свобода и сигурност за мен. А моите деца никога няма да умрат в Аушвиц“, завършва разказа си Рита Вайс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
49 Джина елементарна си , това е времетов което Юдея окончателно губи независимостта си от Рим , имало е куп пророци , революционери , какви ли не , времета са били бурни и в тях се е появил един сектант който не е бил удобен за управляващите , но главно за римляните , та той се е обявявал за ЦАР на Царете при наличието на Император в Рим .
56
3
 
6
 
! Отговори
Вирджиния до 65 преди 11 години
Че каква помощ някога Израел е оказвал на България. България е спасила 50 000 евреи, а Израел какво направи за България, не виждам нито инвестиции, нито помощ при бедствия....67594
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ние българите мразим всички, дори и себеподобните. Кой каквото дава това ще получи. Затова лазим под краката на другите народи ходим в техните държави и просим, смятани сме за ***, ами вижте се какви коментари пишете, наистина сме *** изпълнени с омраза към света.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
62 Юда ,а не сматяш ли че той самия не е искал да бъде разпнат , един вид като да стане изкупителна жертва , между другото църквеата усилено крие информацията за евангелиерто на Юда така удобно анатемосван от същата в продължение на 2000 години като предател , естствено че носи и това характерно име Юда , тоест юдеин , както е името на народа на повечето европейски християнски езици .
53
12
 
5
 
! Отговори
Пепа преди 11 години
Вие сте *** бре! Гнус ме е да чета противните ви коментари.Кефите се, че са измирали деца, а? Много сте печени, няма що , супер сте.Колкото и да ви презирам, не ви пожелавам да ви сполети съдбата на тези 6 милиона хора, въпреки че сте толкова прости и злобни.
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64 брей че страшно го разказа чак тръпки ме побиха , до тук ли са ти познанията по медицина .
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
63 кой те лъже Джина , нима лекарите евреи мислят така , нима спасителите които изпаращат при всеки катаклизъм където и да е пос света мислят така , омразата между хората се заражда именно чрез непознаване на другия , на теб чисто и просто са ти напълнили главата с бръмбари това е.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
през онези години моят дядо по бащина линия прибрал в дома си семейство на евреин ,същия бил зъболекар , дядо ми тогава заможен човек със собствени средства изхранвал семейството на споменатия еврейски зъболекар ,когато дядо ми след войната отишъл да си прави коронка на зъба при този зъболекар като носел и собствено злато за коронката ,същия тоя евреин щял да умори дядо ми защото присвоил част от златото ,а останалото смесил с мед от което след няколко месеца дядо ми щял да умре от инфекция
49
2
 
13
 
! Отговори
Вирджиния до 62 преди 11 години
Знаете ли какво ме отвръщава у евреите? Това, че те се мислят за богоизбрани, а нас за нещо като ***, това е реален нацизъм.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
56 Джина решиха го римляните , те го истезаваха , осъдиха и екзекутираха н но ако това не се беше случило нямаше да го има и Възкресението най-голямото чудо на христянството , без него какво би било христянството.
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко са били концлагерите!Трябвало е да са повече!
46
6
 
14
 
! Отговори
seinfeld преди 11 години
измислици премислици. защо не разкажете и за хилядите "оцелели" от аушвиц дето никога не са били там като най известния от тях обича да казва че ако той така мислел или се чувствал нямало значение че не се е случило в действителност. повечето от евреите в аушвиц са умрели от тиф и глад докато американците са бомбардирали германците 1944 за да ги уморят от глад. дрезден, хамбург, коьлн, пълни с бежанци и сринати. евреите 14 милиона преди войната, толкова и след това. в аушвиц уж 4 милиона а има плоча там 300 хиляди. фокус покус барбарокус.
45
6
 
11
 
! Отговори
Ивайло преди 11 години
Смърт на Израел !
44
1
 
3
 
! Отговори
Вирджиния дс 52 преди 11 години
Важно е кой и защо реши, че Иисус трябва да отиде на кръста, какво лошо каза той? Човек, който е говорил за любов и равноправие беше разпънат от евреите, защото ТЕ не искаха да приемат, че може да не са богоизбрания народ.
43
3
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 49Е да, така е, прав си. Но това са вече религиозни въпроси, а аз мисля че тук обсъждаме историко-политически въпроси.Но за религията съм съгласен - има ултраортодоксални религиозни евреи които могат да се мерят само с някои ислямски фанатици. За щастие не са чак толкова много и далеч не са така агресивни че да са заплаха за световния мир.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
49 а кои бяха учениците му , родителите му , кръстника му , първите последователи , ървите христяни , те кои и какви са по народност.
41
16
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 35За разлика от теб, не вярвам в теориите за световни конспирации.Светът се управлява от най-големите и развити икономически държави.Но всяка друга по-малка държава също има принос в управлението на света, колкото и да е малък.Знаеш ли например, че Хитлер е имал план да превземе и Швейцария, така както е превзел Австрия? Но в крайна сметка не е успял. Но евреите в случая нямат нищо общо.За ционистите мога да се съглася донякъде, защото е имало много крайни с профашистки идеи.
40
0
 
5
 
! Отговори
Вирджиния до 47 преди 11 години
Да, бил е евреин, но кой го прати на кръста? Евреите..да и защо го пратиха на кръста...защото той каза на евреите, че те не са богоизбран народ, пред Бога всички са равни и само заради тези думи те го радпънаха, избраха престъпника Варава, но на Иисус не простиха.
39
5
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 40Имай предвид, че Иисус е бил евреин ;-)
38
2
 
6
 
! Отговори
do 29 преди 11 години
и смяташ ли, че с такова управление, както е в момента България ще я има и след 500 години ???